Hafta Hafta Gebelik

Anne karnında bebeğin gelişimi üç trimestr (üç aylık dönemler) v her trimestr haftalar halinde incelenir. Gebeliğin her üç aylık dönemi bir trismestr olarak adlandırılır. Gebeliğin başlangıcı son adet tarihinin ilk günü olarak kabul edilir. 

İlk 12 hafta birinci trimestr (birinci 3 ay), 13-28. hafta ikinci trimestr (ikinci 3 ay), 29-40. hafta üçüncü trimestr (üçüncü 3 ay) olarak adlandırılır.

Bu hesaplamaya göre gebelik 40 hafta (yani 280 gün, diğer bir hesapla 9 ay 10 gün) sürer. Gebelik her biri 28 günden oluşan 10 ayda tamamlanır.

Gebelik ürünü,

  • Döllenmeyi takiben rahim duvarına tutununcaya kadarki süre içinde döllenmiş yumurta (zigot),
  • Rahim duvarına tutunmasından 2. ay sonuna kadar embriyo,
  • Bu devreden sonra ise fetüs adını alır. Fetüs adım alan yavru, dıştan bakıldığı zaman tamamen bir insan taslağını andırır.

Biz anlaşılmasını kolaylaştırmak için bütün bu safhalardaki gebelik ürününü bebek adıyla ifade ediyoruz.

Gebelik ürününde, rahim duvarına tutunmayı takiben gelişme hızlanır. Embriyo evresinin sonunda organların oluşması büyük ölçüde tamamlanmıştır. 9 aylık gebelik süresi sonunda fetüs dış ortama uyabilecek bütün yetenekleri kazanır.

İlk Üç Ay (Birinci Trimestr)

Tartı

İkinci Üç Ay (İkinci Trimestr)

Yaban Mersini

Son Üç Ay (Üçüncü Trimestr)

Son Ay

https://www.youtube.com/watch?v=2_7gb5aubXc

Sağlıklı olduğunuzun ve her şeyin iyi gittiğini bilmek sizi rahatlatıyor. Ancak gebelik doğası gereği bir hastalık değil. Dolayısıyla bebeğinizle haberleşmek istiyorsunuz. Bebeğin kalp atışlarını duyabiliyor, daha fazlasını öğrenmeyi çok istiyorsunuz. Hangi organları oluştu? Hareket edebiliyor mu? Duyu organlarıyla bir şeyler fark edebiliyor mu? Ağırlığı ne kadar? Gelişim yönünden hangi aşamada?

Bu soruların cevapları, embriyoloji kitaplarında var. Merak ettikleriniz, sitemin sayfalarında özetleniyor. “Hafta Hafta Gebelik” sayfalarıyla müstakbel anne babaların kendilerini bilgili, farkında ve huzurlu hissetmelerine yardımcı olması, en büyük dileğimdir.

Yeni hücre ve molekül teknolojileri bebeklerin doğum öncesi (prenatal) gelişimi ve besin ihtiyaçları konularında daha fazla bilgi edinmemize olanak sağladı. İnternet sitem, hem bu bilgilerin çoğunu hem de bilimsel önerileri içeriyor.

Bebeğinizin anne karnındaki gelişimini haftalık anlatan “Hafta Hafta Gebelik” sayfalarını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

Bu sayfalardaki tüm bilgiler size özel doğum tarihi olan BDT’ye (beklenen doğum tarihi) göre dizilmiştir. Bu şekilde içerdiği bilgiler herhangi bir hamilelikte neler olup bittiğinden çok sizin hamileliğiniz sırasındaki gelişmelere dönüşür.

Tüp bebek ya da suni döllenme yoluyla hamile kalmış kadınlar gebe kaldıkları kesin tarihi bilirler.

Günlüğünüzü bir ajanda gibi kullanarak bebeğinizin ve hamileliğinizin gelişme seyrini izleyebilirsiniz. Bugüne bakarsanız, bebeğinizin bugünkü gelişimi hakkında yazılanları okuyabilirsiniz, neler olacağını bilmek için ileri bir tarihe bakabilirsiniz ve olup bitenleri hatırlamak için de eski tarihleri karıştırabilirsiniz.

Gebelik süresi ile ilgili tüm hesaplamalar gebelik öncesi son adetin başladığı günden itibaren başlar. Çok tabii ki son adetinizin başladığı gün henüz bebek oluşmuş değildir. Ancak, adetinizin başladığı gün yumurtalıklarınızda yumurta gelişimi başlamıştır. Döllenecek olan yumurta da bu gelişimi başlayanlardan biridir. Bu yumurta ortalama olarak adetinizin başladığı günden 14 gün sonra yumurtlanır. Yumurtalıktan atılan yumurta atıldığı günden itibaren 3 gün içinde döllenmediği taktirde döllenebilme yeteneğini yitirir. Yumurtayı dölleyecek olan spermler rahim ağzı kanalı, rahim içi ve yumurtalık kanalları içinde ortalama 1 gün yaşar ve dölleme yeteneğini korur. Bu süreler içinde döllenme olabilir. Döllenme olayı yumurtalık kanalları içinde gerçekleşir. Döllenen yumurta artık bir zigottur. Döllenen yumurta yumurtalık kanallarında yoluna başlar ve rahim boşluğuna ulaşır. Rahim iç tabakasına tutunur ve bu tabaka içine gömülür. Bu dönem içinde yumurta içinde bulunan besinlerden yararlanır. Rahim iç tabakasına gömüldüğü andan itibaren salgıladığı sıvılarla erittiği rahim iç tabakası hücre artıklarını besin maddesi gibi kullanır. Sonunda annenin rahim damarları ile karşılaşır. Bu damarların çeperlerinde delikler meydana gelmesi ile artık döllenen yumurta anne kanındaki besinlerle beslenmeye başlar. Bu yerde plasenta veya eş dokusu denilen doku meydana gelir. Hani bulmacalarda çıkan bir soru vardır. Cevabı etene. İşte etene, bu plasentanın Türkçe adı.

Gebelik son adetin başlangıcından itibaren 40 hafta sürer. Biz buna 10 lunar ay deriz. Lunar ay 28 gündür. 28 günlük lunar ay ayın gökyüzündeki şeklinin tamamen değişip ilk halini aldığı süredir. Diğer bir deyişle gebelik 280 gün sürer.

Biz  bu süreyi 3 parçaya ayırırız. İlk 12 haftaya ilk trimestr, 13-27 hafta arasına ikinci trimestr, 28-40 hafta arasına da son trimestr deriz. Her trimestrde görülen belirti ve sorunlar birbirinden farklıdır. Doktorunuzu bir sorun nedeniyle aramak istiyorsanız öncelikle takvimi elinize alıp gebeliğin kaç haftalık olduğunu hesaplayın. Doktorunuza şikayetinizi söylemeden önce gebeliğin kaç haftalık olduğunu söyleyin. Bu, doktorunuzun işini inanılmaz derecede kolaylaştırır.

Şikayetinizi bildirdiğinizde doktorunuz size belki kullanmanızı önereceği bir ilacın ismini yazdıracaktır. Zira ben bazen öyle yapıyorum. Bunun için yanınızda bir kağıt ve kalem bulunsun. Ya da doktorunuz size bu belirtilerin gebeliğin bu haftasında normal olduğunu söyleyecektir. Ya da belki sizi görmek isteyecektir.

Yukarıdaki tablodan ay ve haftalara tıklayarak okuyabilirsiniz.

Posted in: