24 Ekim 1970 tarihinde, bir cumartesi sabahı Manisa’nın Demirci ilçesinde ailenin ilk ve tek çocuğu olarak dünyaya geldim. İlçede kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olmadığından evde ve bir ebe eşliğinde doğum yapmış annem. Beni doğururken anneme yardımcı olan ebe Emişe Orak. İsmi çok enteresan. İnternet ortamında aradım. Ama sonuç yok. Niyetim köy çocuğuna bağlamak değil. Ancak Türkiye’nin yakın zaman öncesine kadar koşulları böyle idi. Uzman doktor eşliğinde doğum ancak üç büyük şehirde mümkündü. Bundan kırk yıl önce zorunluluk nedeniyle ev doğumları olurdu. Dünya sağlık örgütü, güvenli olmadığı için ev doğumlarının azaltılması ve mümkün ise tüm doğumların hastanede olması gerektiğini bildirdi. Günümüzde hastane doğumları için yeterli olanak olmasına karşın marjinal olma çabası ile evde doğum yapanlar da var.
Anne ve babam, Demirci’li ve oranın tanınan öğretmenlerindendi. Onların eğitimci olması, benim geleceğimi şekillendirmemde çok etkili oldu. Öğrenim yaşamım oldukça başarılı geçti.
Öğrenim Yaşamım
İlkokula 1976 yılında Ziya Gökalp İlkokulu’nda başladım. İki yıl bu okula devam ettikten sonra bir yıl Süleyman Eczacıbaşı İlkokulu, bir yıl da Cumhuriyet İlkokulu’nda okudum. İlkokulların 5 yıl sürdüğü, ardından 3 yıl ortaokula gidilen yıllardı.
Karşıyaka’nın en seçme ortaokuluydu Karşıyaka Ortaokulu. Ortaokul yıllarında müzisyen olmak istiyordum. Okula biraz da müzikten boşta kalan zamanlarımı değerlendirmek için gidiyordum. Ailemin eğitimci manevrasıyla okuyup, aynı zamanda müzisyen olmaya karar verdim. Ancak okula olan bütün ilgisizliğime karşın ortaokulu birinci bitirmem, benim geleceğimin müzikte olmadığını kanıtladı.
Liseyi Karşıyaka Lisesi’nde okudum. Lise, kendimi tamamen derslerime verdiğim yıllardı. Karşıyaka Lisesi’nden 1987 yılında birinci olarak mezun oldum. Aynı yıl, iki basamaklı yapılan üniversite sınavının, birincisinde Türkiye genelinde 44, ikincisini 15. olarak ilk tercihim olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini birinci olarak kazandım.
Tıp eğitiminde zorlanmadım. Üniversitenin birinci sınıfı bittiğinde kadın hastalıkları ve doğum ihtisası yapmaya karar vermiştim. İlk doğumlarımı da 1988 yazında Konak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi’nde bana bu mesleği sevdiren Op. Dr. Mustafa Yurtseven ile yaptırdım.
Birinci olarak girdiğim tıp fakültesini dördüncü olarak bitirdim.
Ziya Gökalp İlkokulu (Manisa Demirci)
Süleyman Eczacıbaşı İlkokulu (Bayraklı İzmir)
Cumhuriyet İlkokulu (İzmir Karşıyaka)
Karşıyaka Ortaokulu (İzmir Karşıyaka)
Karşıyaka Lisesi (İzmir Karşıyaka)
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (İzmir Bornova)
Çalışma Yaşamım
Meslek yaşamım 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda başladı. Tam 23 yıl. İhtisas sınavında Türkiye genelinde 22. oldum. İhtisas kliniğim, kadın hastalıkları adına her tür ameliyat ve müdahalenin ustalıkla yapıldığı ve eğitiminin verildiği bir hastaneydi. Türkiye’nin ilk tüpbebeğini yapan klinikten ihtisas almış olmak ile övünürüm.
Uzman olduğum 1999 yılında İzmir Karşıyaka’da Park Poliklinik’te çalışmaya başladım. Aynı yıl atamam İzmir Foça Devlet Hastanesi’ne yapıldı. Özel çalışma yaşamını hiç bırakmadım. Poliklinikte özel hekimliğe devam ederken Foça Devlet Hastanesi, Seferihisar Devlet Hastanesi, Karşıyaka Devlet Hastanesi ve Aliağa Devlet Hastanesi’nde çalıştım. Çalışma yaşamımın tamamı İzmir’de, özel hekimlik yaşamımın tamamı Karşıyaka’da geçti. 2005 yılında birlikte yürütmenin mümkün olmadığını farkettiğimden devlet hastanesindeki görevimden istifa ederek tam zamanlı özel çalışmaya başladım.
Karşıyaka halkına verdiğim özel hizmeti birinci elden ve istediğim kalitede verebilmek için 2012 yılında kendi kliniğimi açtım. Hala kliniğimde tam zamanlı özel hekimliğe devam ediyorum.
27
meslek yılı
Akademik Yayınlarım
Aşkar N, Kılavuz H. Amniyon sıvı embolisi: Derleme. T Klin Jinekoloji Obst. 1996,6. 301-3
Aşkar N, Özsaran A, Kazandı M, Kılavuz H, Ateş T. Endometrial hiperplazi tanısı almış 344 olgunun incelenmesi. MN Klinik Bilimler. 1996, 2/12. 204-6
Aşkar N, Özsaran A, Kılavuz H, Özşener S, Asena U. Endoservikal mikroglanduler hiperplazi tedavisi. MN Klinik Bilimler. 1996.2/8. 138-41.
Aşkar N, Özsaran A, Kazandı M, Kılavuz H, Ateş T. Endometrial hiperplazi tanısı almış 344 olgunun incelenmesi.: Poster. 16-20 Mayıs 1997. Ulusal Jinekoloji ve Obstetri Kongresi Abstrakt kitabı.
Kılavuz A, Soysal D, Kılavuz H, Soysal A, Arı H. A new therapeutic approach to left ventricular hypertrophy: Poster. 28th Sept-1st Oct 1997. 1st International symposium on angiotensin II antagonism. Book of abstract. P 71.
Özsaran A, Kılavuz H, Aşkar N, İtil İM. Maternal sistemik hipotansiyonun gebelik ve yenidoğan üzerinde etkileri. Klinik bilimler ve doktor. 1998 4/2. 294-8.
Özkınay E, Gündem G, Kazandı M, Tuncay G, Kılavuz H. Yapışık ikizler. Ultrasonografi dergisi. 1998 2/2. 126-8.
Karadadaş N, Şendağ F, Kılavuz H, Ulukuş M. Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında 1990-1997 Yılları Arasındaki Kalp Hastalıklı Gebelerin Değerlendirilmesi. Ege Tıp Dergisi. 1999 38(1), 17-20.
Tusta Son Nokta Kadın Doğum. 2001 Asya Tıp Yayıncılık. İzmir.