24. Hafta

Bu haftada;

Baş çapı: 59 mm.

Baş çevresi: 219 mm.

Karın çevresi: 193 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 43 mm.

Bebeğinizin ağırlığı: 665 gr.

Bebeğinizin boyu: 30 cm.

Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

162. Gün

Bebeğinizin cildinin altında kılcal damarlar oluşmaya başlar. Kan bu yeni damarları doldurdukça, bebeğinizin cildine kırmızı ya da pembe bir görünüş verir, çünkü kılcal damarların içindeki kan görünebilir durumdadır.
Zaman zaman ellerinizde ve ayaklarınızda karıncalanma olabilir. Nedeni bilinmemekle birlikte pozisyon değiştirmek rahatlatıcı olabilir.

Yiyeceklere bağlı hastalıklara zararlı bakteri, toksin, parazit, virüs ya da kimyasal zehirler neden olur. Güvenilir olmayan bir yiyecekten az bir miktar yemek bile sizi hasta edebilir. Yediğiniz bir şeyin ardından hastalandığınızı düşünüyorsanız, doktorunuza danışın.

Geleneklerine göre, Büyük Sahra’da yaşayan Taureg kadınları doğum yapacakları zaman bölgelerindeki küçük, kumlu tepeleri iner çıkar ve bebeklerini doğurma vakti geldiğinde kulübelerine dönerler.

163. Gün

Bebeğiniz doğumdan sonra hayatta kalması için kaçınılmaz olan refleks hareketlerini yapmaya devam eder. Dudaklar ve ağız hassastır ve bebeğin eli ağzına yaklaşırsa baş parmağını ya da diğer parmaklarını emebilir. İrkilme refleksi de mevcuttur. Artık, yüksek bir ses duyduğunda bebeğinizin “sıçradığını” hissedebilirsiniz.

İyi yemenize rağmen periyodik olarak hazımsızlık, mide yanması, şişkinlik ve gaz sıkıntılarınız olabilir. Kaslarınız hamilelik hormonlarının etkisiyle gevşediğinden bu problemler beklenebilir. Kolay sindirilen yiyecekler yemeye devam edin. Alışveriş yaparken, yiyecekleri saklarken ve hazırlama aşamasında çiğ, pişmiş ve yemeye hazır yiyecekleri birbirinden ayrı tutarak gıdaya bağlı hastalıkları önleyin. Bu, bir gıdadan diğerine hastalık yapıcı madde bulaşmasını önler. Çiğ et, tavuk, balık ve deniz kabuklularını kapalı kaplar içinde buzdolabında saklayın ki, suları diğer gıdalara damlamasın.

Filipinlerde yaşayan Tarong kadınına doğum yaptıktan sonra “kötü havayı” dağıtmak için kömürleşmiş plasentasından yapılan bir çay ile yemesi için bir kök verilir. Anneye ayrıca içmesi için sigara da verilir.
Bebeğinize banyo yaptırırken ya da yüzünü silerken hassas gözlerine sabun ya da yağ kaçırmamaya dikkat edin.

164. Gün

Bebeğinizin tutuşu bu ay güçlenir. Bu, doğumdan hemen sonraki tutuş gücünden de fazladır.
Ayak bileklerinde ve ayaklarda hafif şişme olması yaygındır ve beklenir. Eğer aşırı bir şişlik varsa, doktorunuzla temasa geçin. Mümkün oldukça bacaklarınızı yukarı kaldırın. Dinlenmek de önemlidir.

Gıdaya bağlı hastalıklardan kaçınmak için çiğ yiyecekler yemeyin. Çiğ ya da az pişmiş et, tavuk, balık ya da deniz kabuklusu, az pişmiş köfte, çiğ balıktan suşi ya da çiğ filiz yemeyin. Çiğ ya da kısmen pişmiş yumurta ya da salata sosu ya da çiğ yumurta içeren diğer yiyecekleri tüketmeyin.
Tek kullanımlık çocuk bezlerinin yırtılan yerlerini yapıştırmak için kapatıcı bir bant elinizin altında bulunsun.

165. Gün

Yavaş yavaş bebeğinizin el ve ayak tırnakları uzayacak. Bunlar, tırnak etlerinden çıkar ve tırnak yatağını kaplarlar.

İdrar yolları enfeksiyonlarından korunun. Bol sıvı alın. Su ve C vitamininden yana zengin sebze ve meyve suları içebilirsiniz. Kafein içeren içecekleri azaltın. Sık sık tuvalete girin. Hijyene dikkat edin. Her gün duş alın ve genital bölgenizi genital bölgeye özel hazırlanmış bir şampuanla yıkayın.

Geçmişte çoğu yerli Amerikalı kadın arasında âdet, bebeklerini ıssız bir yerde, genelde bir akarsuyun kıyısında doğurmaktı. Siyu kabilesi kadını bacağı bileklerinden çapraz, uylukları ayrık durumda otururdu. Kolları göğsünün üzerinde çapraz olurdu ve bedeni ileri doğru eğilmiş olurdu, özellikle de kasılmalar sırasında. Eski Mısır resimlerinde de doğum yapar gibi gözüken kadınların bacaklarını aynı çapraz pozisyonda tutar halde resmedilmiş olması da ilginçtir.

Göbeği düşene kadar bebeğinize tam banyo yaptırmayacaksınız. Göbek deliğinin kuruyup düşmesi bir ya da iki hafta alır, geriye göbek çukuru dediğimiz iyileşmiş bir yara izi kalır. O zaman bile bebeğiniz emeklemeye başlayana kadar sadece poposunun, yüzünün ve boynunun kirleneceğini unutmayın. İlk bebekler muhtemelen anneleri iki ya da üç çocukları olmadan önce daha fazla zamanı olduğundan, daha sonra doğan bebeklerden daha fazla banyo yaparlar. Banyo yaptırmadan bir gün geçirilmesi ayıp değildir, çünkü kirlenen yerler silinerek temizlenebilir. Diğer taraftan banyo hem siz hem de bebeğiniz için rahatlatıcı olabilir.

166. Gün

Önümüzdeki üç gün içinde bebeğinizin akciğerlerinde kan damarları oluşacak.

Eğer hemoroidiniz varsa, her zamanki ağrı ve yanmaya ek olarak rektal kanamanız olabilir. Önlem hemoroidi tedavi etmede anahtardır: Hemoroid gelişmesini en aza indirmek ya da azaltmak için bol sıvı alın, bol taze meyve ve sebze yiyin, saatlerce aynı yerde oturmaktan kaçının, aşırıya kaçmadan egzersiz yapın ve yürüyün.

Çiğ et, balık, tavuk, deniz kabuklusu ve yumurta ile onların hazırlanmasında kullanılan araç gereci ellemeden önce ve sonra ellerinizi 20 saniye ılık sabunlu suyla yıkayarak gıdalara bağlı hastalık olasılığını önleyin. Halka açık yerlerde bulunduktan sonra, tuvalete girdikten sonra, bebeğinizin bezini değiştirdikten sonra, bahçeyle uğraştıktan sonra ve ev hayvanlarıyla oynadıktan sonra her zaman elinizi yıkayın.

Aç bir bebeğe buzdolabından çıkan soğuk biberonu vermeniz gereken bir durumda kalırsanız, endişelenmeyin. Hiçbir şekilde zararı yoktur. Bebek soğuk bir formül sütü de ılık bir formül süt kadar sindirebilir, sadece o kadar cazip değildir.

167. Gün

Bebeğin burun delikleri açılmaya başlar. Bugün itibariyle akciğerlerinde kan damarları gelişmiş olacak. Doğumundan sonra bu damarlar oksijeni tutmak ve dokularında dolaştırmak için akciğerlerindeki kan akışına olanak verecek.

Pastörize edilmemiş meyve suyu ya da süt ve peynirden uzak durarak gıdaya bağlı hastalıkları önleyin.
Bebeği çevreleyen amniyotik sıvı sizin sisteminiz tarafından her üç saatte bir atılarak yenilenir. Bunun anlamı günde hacim itibariyle 25,6 litreye denk bir dönüşümdür. Gelen amniyotik sıvının ana kaynağı bebeğin kendi ciğerleri ve böbrekleri gibi gözükmektedir. Amniyotik keseyi oluşturan cilt hücreleri de bir miktar sıvı üretir; sıvı sonra daha çok anne kanından filtre edilerek alınır.

Yukatan Yarımadasında yaşayan Maya kadınlarının bir miktar ağrı çekmesi doğumun beklenen bir parçasıdır, tıpkı genel olarak hayatın bir parçasında olduğu gibi. Geleneksel olarak, doğum sancısı ve çocuk doğurma konusunda bilgi vermemek yoluyla hamile kadınları korumak için hiçbir çaba gösterilmez. Kadınların kendi doğum deneyimlerini anlattığı hikâyelerde ağrı göze çarpar. Hikâyeyi anlatan, doğurmak üzere olan kadının sıkıntısının normal olduğunu ve tıpkı diğer kadınlarda olduğu gibi, çektiği acının geçeceğini açıkça ifade eder.

168. Gün

Bu ay boyunca bebeğinizin kalıcı dişlerinin tomurcukları, dişetlerinde belirir. Bebeğin omurgası 33 yuvarlak kemik, 150 eklem ve 1.000 bağdan oluşacak. Bunların tümü de bebeğin kilosunu desteklemek için kullanılır. Tüm bu yapılar bu ay oluşmaya başlayacak.

Tüm hamile kadınların yüzde 20 ila 50’sinde hemoroit olur ve rektal kanama görülebilir. Rektal kanama bebekte bir problem olduğunu işaret etmemekle birlikte değerlendirmesi için doktorunuza bildirmeniz gerekir.

Besinleri uygun şekilde pişirerek gıdaya bağlı hastalıkları önleyin. Uygun pişirme çoğu gıdayı güvenli kılar. Et, tavuk ya da yumurtalı bir yemeğin güvenli derecede pişirilip pişirilmediğini anlamanın en iyi yolu bir gıda termometresi kullanmaktır. Çorba, sos, haşlamaları kaynayacak derecede ısıtın. Dört-beş derece arasında zararlı bakteriler hızla geliştiğinden artan yemekleri en az 75 derecede ısıtın. Dışarıda bir iki saatten fazla bırakılan ya da son üç dört gündür buzdolabında bekleyen yiyeceklerde pişirerek yok edilemeyecek toksinler bulunabilir. Şüpheniz olduğunda atın.

Kabilelerde ve aşiretlerde yaşayanlar için ev başlıca doğum yeriydi ve hâlâ da öyledir. En yaygın ikinci doğum yeri sadece doğum için tahsis edilmiş ya da âdet gören kadınlar tarafından da paylaşılan doğum kulübeleriydi. Tüm dünyada bugün hayatta olan insanların yüzde 98’i evde doğmuştur.