8. Ay

8 aylık

8 aylık gebelik

Dışarıdan gelen uyarıları daha iyi algılayabilir. Hareketleri daha da artar. Bunun yanında önceki dönemlere göre büyüme hızı azalmıştır. Bu dönemde daha da büyüdüğü için bebeğin yeri daralmıştır. Bacakları ve dizleri tam bükülmüş, ayakları çapraz, kolları ve boynu öne doğru bükülmüş bir şekilde durur. Tüm parmakları açıktır ve tırnakları da tamamen gelişmiştir.

Rahmin iyice büyümesi ve bebeğin baş aşağı durması nedeni ile bebeğin ayakları annenin kaburgalarına baskı yapabilir.

Mevsimi olan besinlerin tadını çıkarın, özellikle de sebze ve meyvelerin. Bol sıvı almaya devam edin.

Vücut dengenizde gün geçtikçe artan bozulmayı azaltmak için yavaş ve bilinçli hareket edin. Ayakta durmayarak, aşırı kendinize yüklenmekten ve yorgunluktan kaçınarak, sırtınızı ve karnınızı güçlendirecek egzersizler yaparak ve kuru sıcak uygulayarak sırt ve bacak ağrılarınızı ve karın bölgenizdeki ağrıları azaltın. Nefessiz kalırsanız dinlenin.

Büyüyen bebek karın içi organları yukarı ittiğinden solunum zorlaşır. Bebeğin alt kasına basısına bağlı olarak sık tuvalete gitme belirtileri artmaya başlar.

Koşarken, gülerken veya öksürürken idrar kaçırma görülebilir.

Rahat bir uyku pozisyonu bulmakta zorlanabilirsiniz, uyurken bacaklarınıza kramp girebilir, bunlara hazırlıklı olun. Yastıklarınızı kullanın, gerektiğinde kalkıp baldır kaslarınızı esnetin.

Rahim kaslarınız doğuma hazırlanırken ve göğüste yumru ya da nodul gibi bir his veren Braxton-Hicks kasılmaları olabilir.

Göğüslerinizden kolostrum ya da ilk süt gelmesine hazırlıklı olun ve emzirmek için plan yapın. Kabızlık ve ödemi engelleyin veya en aza indirin.

Uzun süreli yolculuklardan kaçının Hamileliğin bu döneminde çoğu uzun mesafeli yolculuk önerilmez.

Baş dönmeleri, baş ağrısı ve halsizliği önleyin.