7. Ay

7 aylık

7 aylık gebelik

Bebekte saçlar uzamış ve kaşlar gelişimini tamamlamıştır. Bebek, gözlerini açıp kapatır, uyku ve uyanıklık evreleri geçirir. Vücudu yağ depolamaya başlamıştır ve bu doğumdan sonra vücut ısısının ayarlamasında önemli rol oynar.

Annede, rahmin üst noktası neredeyse kaburgalara ulaşmıştır. Bu dönemde bacaklardaki kramplar, varisler, cilt kuruluğu, bel, sırt ağrısı, çarpıntı ve hazımsızlık şikayetleri fazlalaşabilir. Varsa hemoroid problemi daha da kötüleşebilir. Bu haftadan itibaren tansiyonun daha sıkı takip edilmesi gerekir. Yüksek tansiyon gebe ve bebek için tehlike oluşturur. Genellikle 26. haftadan itibaren karında kasılmalar hissedilebilir. Bu kasılmalara “Braxton-Hicks” kasılmaları denir. Adet sancıları gibi ve düzensiz aralıklarla meydana gelir. Bu kasılmalar rahmi doğuma hazırlamaktadır. Bu krampları dikkate almak gerekir, erken doğum habercisi olabilirler. Kasılmaların düzenli olup olmadığını anlamak için avuç içi karına konur. Kasılmaların sıklığı ve süresi ölçülür. Kramplar sıklaşırsa doktora başvurmak gerekir.

Tuzlu yiyecekleri ve atıştırmalıkları sınırlayın. Hazımsızlık çekebilirsiniz.

Yorgunluğu, ödemleri, ağrıyı ve nefes darlığını azaltmak için gün içinde ara sıra dinlenin. Uyku bozuklukları olabilir.

Tekmeleri sayarak bebeğinizin hareketlerini izleyin.

Losyon, pudra sürerek ciltteki rahatsızlıkları yatıştırın; cildinizi temiz ve kuru tutun.

Eğer şiddetli derecede baş ağrınız, görmede bulanıklık, ani kilo alımı, baş dönmesi ya da ellerde ve yüzde şişkinlik varsa, hemen doktorunuzla temasa geçin.

Gebelik zehirlenmesi

Hava yolu seyahatini içeren bir planınız varsa, doktorunuza danışın. Kendinizi rahat hissettiğiniz sürece kısa mesafe araba kullanın. Her zaman arabada kemerinizi takın.

Gebelikte yolculuk

Eşinizle birlikte geçireceğiniz vakitler planlayın, özellikle de başka çocuklarınız varsa.

Vajinada kaşıntı, yanma varsa doktorunuza bildirin. Yoğurt yemek mantar enfeksiyonu riskini azaltabilir.