Gebelikte Yolculuk

Sağlıklı bir gebenin 14-28. haftaları arası yolculuk yapmanın herhangi bir zararlı etkisi yoktur. Gerek otomobil gerekse uçak yolculukları gebelikte kanama, erken doğum tehdidi, pıhtılaşma bozuklukları, hipertansiyon gibi sağlık problemleri yokluğunda oldukça güvenlidir. Ancak çok uzun süreli ve sarsıntılı yolculuklardan kaçınılmalıdır. Seyahat öncesi doktorunuzla görüşün. sırasında iki saatte bir mola verin.

Gebeliğin son üç haftasında uzun süren yolculuklardan kaçınılmalıdır. Yolculuğa çıkarken yanınıza gebeliğe dair tüm kayıtlarınızı almanız iyi olur.

Genel Yolculuk Kuralları

Sağlık kontrolü

Gezi planı hamilelik göz önünde bulundurularak ve hekime danışılarak yapılmalıdır. Hekim tarafından önerilen ilaçları ve vitaminleri, reçeteleriyle birlikte yanınızda bulundurmalısınız. Seyahat sırasında gerekli olduğu veya acil durumda yardım alabileceğiniz yerlerin (ambulans,hastane,doktor) koşullarını, doktorunuzla birlikte değerlendirerek, adres ve telefon numaralarını önceden tesbit etmelisiniz. Kan grubunuzu varsa özel durumunuzu (allerji v.b.), doktorunuzun adı ve telefon numarasını içeren bilgileri bir karta yazıp pasaportunuzun içinde veya cüzdanınızda bulundurmalısınız.

Hamilelikle ilgili seyahat uyarıları

Sıcak iklimi olan yerlerde metabolizmanın zaten hızlanmış olması sebebiyle rahat edilemeyebilir. Yüksek rakımlı bölgelerde oksijen düzeyine adaptasyon nedeniyle sıkıntı olabilir. 3658 m’nin üzerindeki yüksek yerlere seyahat önerilmez. İdrarınızı tutmamalısınız, idrar yolu enfeksiyonu oluşabilir. Dekompresyon sendromu nedeniyle gebeler tüplü dalıştan kaçınmalıdır.

Seyahat Aşıları

Genel olarak aşılanmanın gerektiği ülkelere seyahat etmeniz tavsiye edilmez. Benzer şekilde anti-malarial tabletler hamile kadınlar için güvenli değildir. Bununla birlikte bu ülkelere seyahat etmeniz zorunlu ise doktorunuzla görüşerek aşılarınızla ve sıtma proflaksisi ile ilgili gebelerde uygulamaları öğrenmelisiniz.

Uçak Yolculuğu

Ticari uçuşlar anne ve fetüs için normalde güvenlidir. Ancak, hamileliğin son ayı ve doğumdan sonraki 7 güne kadar hava seyahati önerilmemektedir. Birçok havayolu şirketi hamile kadınların uçağa kabul edilmesini kısıtlamaktadır.

Uçak seyahati öncesinde gebeliğinizi yetkililere bildirmelisiniz.

  • Gebeliğin 28. haftasına kadar herhangi bir rapor olmaksızın,
  • 28. haftadan sonra 32. haftaya kadar sağlıklı olma durumu, normal gebelik ve beklenen doğum tarihini belirten, doktor raporu taşınmalıdır.
  • Kalkış tarihini izleyen 4 hafta içinde doğumun gerçekleşmesi veya doğumda birtakım komplikasyonlar oluşması bekleniyorsa, bazı havayolu şirketleri doktor raporunu gerekli görebilir.
  • Tekiz gebelikler için, 36, çoğul gebelikler için, 32. hafta dan sonra uçak ile seyahate izin verilmez.

Hamileyseniz, rahat edebilmek için koridor tarafındaki koltukları tercih etmeniz hareket etmeniz ve koridorda dolaşabilmeniz açısından rahatlık sağlayacaktır.

Uzun mesafeli uçuşlarda hamile kadınlar için az da olsa DVT (derin ven trombozu) riski vardır. Uzun süreli uçak yolculuklarında da mutlaka iki saatte bir uçak içinde yürümeli ve bol su tüketilmelidir.

Uzun mesafeli uçuşlar için bacak şişmelerini engelleyen uçuş çorapları (varis çorabı) alabilirsiniz. Ayağınıza uygun olan ve doğru türde çoraplar satın aldığınızdan emin olmalısınız. Yanlış giyilen çoraplar DVT riskini artırabileceğinden, doktorunuzla görüşerek önerisi doğrultusunda çoraplarınızı kullanmalısınız.

Uçak Yolculuğunda Dikkat Edilecek Genel Hususlar

Karayolu Yolculuğu

Karayolu ile yapılan yolculuklarda gebelikte damar tıkanıklığı riski arttığı için her 1,5-2 saatte beş dakika yürümek gerekir.

Arabada emniyet kemeri mutlaka takılmalıdır. Omuzdan geçen kemer iki göğüs arasına, beldeki kemer ise karnın altına doğru yerleştirilmelidir.

Deniz Yolculuğu

Gemi yolculuğu da kara ve hava yolculuğu gibi aynı risklere sahiptir. Ek olarak sallanmaya bağlı mide bulantıları ve kusma olabilir. Burada da uzun süreli oturmamak arada yürüyüş yapmak, bol sıvı tüketmek doğru bir yaklaşım olacaktır.

Bu bilgiler genel bilgilerdir. Kişisel ve bünyesel cevapları içermediğinden dolayı yolculuğa çıkmadan önce mümkünse doktorunuza başvurun.

Deniz Yolculuğunda Dikkat Edilecek Genel Hususlar