35. Hafta

Bu haftada;

Baş çapı: 87 mm.

Baş çevresi: 312 mm.

Karın çevresi: 311 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 68 mm.

Bebeğinizin ağırlığı: 2610 gr.

Bebeğinizin boyu: 44 cm.

Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

239. Gün

Bebeğiniz 34 haftalık gelişimini tamamladı. Göbek kordonunun işlevi bebeğin yavaş gelişen gastroentestinal (mide ve barsak) sisteminin doğumdan önce faaliyet göstermesini gereksiz kılmıştır. Doğumdan sonra bile bu sistem çocuk üç dört yaşına gelene kadar fiziksel açıdan olgunlaşmamış durumda olacaktır. Bu noktadan itibaren bebeğin doğuma hazırlanacağı dönem olan büyümenin “tamamlanması” dönemi başlar.

Bazal metabolizma hızınız hamileliğiniz sırasında yüzde 25 artar. Bu, bedeninizin depolanan besinleri enerjiye çevirmede yüzde 25 daha etkin olması demektir. Bu artış bebeğin hem bebeğinizin sisteminize yönelik sürekli taleplerine hem de kendi beden dokularınızın ihtiyaçlarına verilen karşılıktır.

Bebeğinizi başkalarına bıraktığınızda ağlama olasılığını azaltmak için alelacele gitmek yerine onunla birkaç dakika geçirmeye çalışın. Ayrıca kardeşi doğmadan aylar önce ilk çocuğunuzu yeni bakıcısına ya da uyku düzenine alıştırın ki bebek geldiğinde dışlanmış ya da başka birine terk edilmiş duygusuna kapılmasın.

240. Gün

Gelişiminin tamamlanma aşamasında derisinin altında depolanan yağ bebeğin düzgün bir beden ısısı korumasına yardım eder ve enerji olarak kullanılabilecek bir rezerv olarak işlev görür. Büyüme yavaşlamıştır. Bunun nedeni doğum süreci için enerji saklamak olabilir.

Gebeliğinizin bu aşamasında eğer fiziksel olarak hareketli değilseniz, enerji gereksiniminizi karşılamak için genellikle günde 2400 kalori sağlayan bir beslenme önerilir.

Bu ay aslında kilo vermeye başlayabilirsiniz. Doğum yaklaşırken ve bebeğin gelişimi tamamlanmışken 908-1.362 gram kilo vermek ender görülen bir durum değildir. Fakat hamileliğin başlarında beklenilenden daha fazla kilo almışsanız bile son haftalarda rejim yapmayı denemeyin.

Karyolasında, oyun parkında ya da başka güvenli bir yerde olmadıkça, bebeği asla yalnız bırakmayın. Ne zaman bir telefona ya da kapıya bakmanız gerekse, bebeğinizi de kaldırıp yanınıza alın, banyosundan çıkarmak anlamına gelse de yapın bunu. Başında biri olmadan bir bebeğin başını ciddi bir belaya sokması sadece bir saniye alır.

241. Gün

Bebeğiniz yağ depolamaya devam ederken, dirsek ve dizlerinde çukurlaşma başlar ve bilek ve boyun çevresinde kat yerleri meydana gelir.

Gebelik süresince büyüdüğü, bebek ile plasenta geliştiği için rahminizin dolaşıma ilişkin gereksinimleri artar. Gebeliğinizin sonu yaklaşırken toplam kan hacminizin altıda biri rahminizdeki damarlardadır.

Bu ay enerji seviyenizde daha fazla iniş ve çıkış olur. Çoğu hamile kadın yorgunluk hisseder; ancak bu ay yorgunluk ile enerji fazlası dönemlerinin birbirini izlediğini fark edersiniz. Enerji patlamalarınızı, gerçekten yapmanız gereken şeyleri yapmak, doğuma ve doğum sonrasına hazırlanmak için akıllıca kullanın. Ancak, aşırıya gitmeyin! Enerjinin bir kısmını daha sonrası için saklamanız gerekebilir.

Bebeğiniz emeklemeye başlamadan önce tüm kullanılmayan prizleri hırdavat satan dükkânlardan bulabileceğiniz plastik kapaklarla kapatın. Fazla kabloları sarın ve lastik bir bantla bağlayın.

Çocuğunuzun bebek geldikten sonra daha çok bir bebek gibi davranmak istemesini anlayışla karşılayın. Biberondan içme, bebek telsizini kullanma, bebek karyolasında uyuma ve hatta bebek bezi bağlama isteklerine karşı sabırlı olun. Onlar ekseri o kadar küçük olmanın neye benzediğini hatırlamak isterler. “Büyük bebeğinize” de “küçük bebeğinize” gösterdiğiniz kadar sevgi ve şefkat gösterdiğinize emin olun. Aynı zamanda büyük çocuğunuzun yapabilip de bebeğin yapmaya bile kalkışamayacağı şeyleri vurgulayabilirsiniz.

242. Gün

Bebeğinizin dişetinde artık kabartılar vardır ve ilk bakışta patlamak üzere olan dişler gibi gözükebilirler.
Doğum sırasında bebeği çevreleyen amniyotik sıvı kasılmaların baskısını dengeler. Böylelikle bebeğin bedeninin herhangi bir kısmı diğer kısımlarından daha fazla baskıya uğramaz. Amniyotik sıvı ayrıca kasılmaların plasentadan bebeğe kan gitmesini engellemesine de mani olur.

Siz yemek yemek istemediğinizde bile bebeğin yemeye ihtiyacı vardır. Bu aşamada çoğu kadın için en iyisi günde birkaç kez küçük öğünler yemektir.

Büyük anne ve babalar için çocukların kolaylıkla söyleyebilecekleri adlar seçin. Bazı büyükler kendi isimleriyle çağrılmak ister (Ahmet Dede, Ayten Nene gibi); bazıları ise takma isimleri severler.

243. Gün

Bebek doğduğunda tamamen gelişmiş plasenta, rahmin içindeki alanın yüzde 15-30’unu kaplar ve 1 kilo ağırlığında olur!

İştah ve enerji seviyeniz dalgalansa da, muhtemelen ayak bileklerinizde, ayaklarınızda, ellerinizde ve yüzünüzde bu son haftalarda daha fazla şişlik fark edersiniz. Kadınların yaklaşık yüzde 40’ında ayak bileklerinde gebeliğin son on iki haftasında hafif şişme olur. Bu şişme genelde dinlenmeyle geçer ve nadiren sabahları görülür. Ağrının eşlik ettiği şişmelerin ya da yirmi dört saat içinde geçmeyen şişliklerin doktorunuza bildirilmesi gerekir.

Renksiz ya da pembemsi mukus rahim ağzını kapatan mukus kitlesinin yerinden oynadığını gösterebilir. Bunun anlamı genellikle rahim boynunun açılmaya başladığı ve doğuma birkaç gün ya da saat kaldığıdır.

Bebeğin karyolasını ya da diğer mobilyalarını cam kenarına yerleştirmeyin. Eğer cam açıksa, tel olsa bile, çocuk düşebilir.

244. Gün

Önümüzdeki günler içinde bebeğin bedenindeki beyaz yağ oranı yüzde 8’e yükselmiş olacak.

Büyüyen rahminiz diyaframınıza baskı yaptıkça, kalbiniz yukarıya ve sola doğru kayacaktır.

Uyurken bacağa kramp girmesi yaygındır. Yorulmamaya çalışarak ve mümkün oldukça bacaklarınızı yukarı kaldırarak, krampları önleyin.

Bebeğinizin tırnaklarını dikkati dağınık olduğu zaman ve sizin iki eliniz de serbest iken kesin. Bebeğiniz meme emdiği ya da uykuya daldığı zamanlar uygun zamanlardır. Başının altını bir yastıkla desteklediğiniz anlar da tırnak kesmek için iyi bir zamandır, çünkü böylece bebeğe destek vermeniz gerekmez. Tırnaklarını çabuk ve güvenli kesmek için çıtçıt ya da yuvarlak uçlu bir tırnak makası kullanın.

Bebek geldikten sonra büyük çocuğunuzla birlikte baş başa zaman geçirin. Aynı âdetlerinize ya da alışkanlıklarınıza (yatmadan önceki bir dizi faaliyet gibi) devam edin; böylece büyük çocuğunuz bebekten önce ve sonra arasında hayatında bir devamlılık olduğunu hisseder.

245. Gün

Bebeğin vücudundaki yağ oranının 26. haftada yüzde 2-3’ten 35. haftada yüzde 8’e yükselir. Prenatal gelişimin sonunda bebeğin vücudundaki yağ oranı yaklaşık yüzde 15 olarak dengeye oturacak. Bu koruyucu yağ tabakası doğumdan sonra bebeği sıcak tutmaya yardım eder. Şu sıra aşırı yerseniz, bebeğiniz oldukça tombul olur. Normal bir kilo alımında bile bebeğiniz artık rahminize anca sığmaktadır ve ancak bir yanından öteki yanına dönebilmektedir.

Çin gibi bazı kültürlerde emzirme altı yıla kadar devam eder.

İyi bir beslenme, temizlik ve düzenli kontroller, bebeğinizin diş sağlığı için şarttır. Bebeğinizin ilk dişlerini ufak bir gazlı bezle macun kullanarak veya kullanmayarak temizleyebilirsiniz. Çocuğunuzu kucağınıza başı dizlerinizde olacak şekilde yerleştirin ve plak ve yiyecek kalıntılarını gidermek için gazlı bezi yumuşak hareketlerle dişlerine ve dişetlerine sürün.