36. Hafta

Bu haftada;

Baş çapı: 89 mm.

Baş çevresi: 320 mm.

Karın çevresi: 321 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 70 mm.

Bebeğinizin ağırlığı:2820 gr.

Bebeğinizin boyu: 46 cm.

36Hafta Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

246. Gün
Bebeklerin yüzde 88’i, beklenen doğum tarihinden (BDT) önceki iki hafta içinde doğar. Bu sürenin başlamasına iki hafta kaldı.

Vajinal akıntınız artık daha yoğun olacak ve içinde bir miktar rahim ağzı mukusu da bulunacak. Cinsel ilişki ya da kasık bölgesinde yapılan muayene sonrası bu akıntının içinde taze (kırmızı ya da pembe) ya da okside olmuş kan kalıntıları görülebilir. Rahim boynu şimdi hassastır ve kan hücum etmiş durumdadır. Rahim boynunun darbe alması lekelenmeye neden olabilir.

Doğumun başlama belirtilerine dikkat edin, ancak bunları takıntı haline getirmeyin. Bebeğinizin doğacağı gün çok yaklaşmış olabilir ya da daha doğuma haftalar vardır. Telaş etmeyin, oluruna bırakın.

Doğumdan hemen sonra bebeğinizin diğer çocuklarınızı ne kadar sevdiğini vurgulayarak çocuklarınız arasında olumlu bir ilişki kurmaya başlayın. Yanına geldiklerinde bebeğin nasıl gülümsediğini, onların yanında olmaktan nasıl hoşlandığını ve verdikleri oyuncaklar ile öpücüklerden ne kadar hoşlandığını fark etmelerine yardım edin. Sizi seven birinden hoşlanmamak zordur. Eğer büyük çocuğunuzun yanlışını düzeltmeniz gerekirse, bunu nazik bir şekilde yapın, yapılmasını istediğiniz düzeltmeleri övgü sözcükleriyle aktarın. Öfkeli bir çıkış ya da azar çocuklarınızın gözünden yaşlar boşalmasına ve büyük çocuğunuzun içerlemesine neden olabilir.

247. Gün

Bebeğin elle kavrayışı giderek daha güçlenir.

Fetüsa ait kan, göbek kordonundaki iki atar damar ve bir toplar damar kanalıyla akar. Gebeliğin son zamanlarında bebeğin göbek bağının bulduğu alan üzerinde “funic souflle” adı verilen hafif bir üfürme sesi duyulabilir.

Parlak kırmızı renkte akıntı ve sürekli lekelenmeler derhal doktorunuza bildirilmelidir.

Bebeğinizin likit ilaç alması gerekirse, ilacı biberon emziğiyle verin. Bebeğinizin ilacın tümünü içtiğinden emin olmak için daha sonra emziğin içine bir miktar daha su koyarak tekrar verin. İlaç damlalığı da yararlı olabilir. Ortalığın batmaması için ilacı bebeğin boğazından aşağı değil, yanağının içine sıkın.

Sizin için, eşiniz için ve büyük çocuğunuz için bebek ile sevgi dolu bir bağ kurmanın genelde biraz zaman alacağını unutmayın. Doğumdan hemen sonraki dönem, bebek için her birinizi tanıma, sizin için de bebeği, huyunu ve tercihlerini anlama dönemidir. Unutmayın, yeni bir bebek sizi planlarınıza çok güzel uyum sağlasa da büyük çocuğunuz böyle bir planlama yapmamış olabilir.

248. Gün

Kemikleşme süreci (kıkırdağın kemiğe dönüşmesi) düzgün bir şekilde ilerler, ancak doğduğunda bebeğin kemiklerinin hepsinde kemikleşme tamamlanmış olmayacaktır. Bebeğin iskeleti daha fazla kıkırdak içerdiği için daha esnek olur ve bu, dar doğum kanalından geçişini kolaylaştırır. Daha az sert kemik olması doğum sırasında daha az sert darbe anlamına gelir.

Doğum zamanı geldiğinde plasentanın ve destek veren zarların toplam ağırlığı 680, amniyotik sıvının toplam ağırlığı ise 907 gramdır.

Mukus kitlesi sıklıkla amniyotik sıvıyla karıştırılır. Aralarındaki başlıca fark mukus kitlesinin kalın olması, berrak veya kanlı sümüğe benzemesi; amniyotik sıvının ise likit olmasıdır.

Civarda çocuklar olduğunda yemek pişirirken her zaman saati kurun. Bebekler dikkat dağıtırlar ve siz de kolaylıkla yemeği unutup yakabilirsiniz.

249. Gün

Bebeğiniz artık otomatik olarak ışık kaynağına dönecektir. Buna, “uyum refleksi” denir ve bebeğinizin, çevresinin daha çok farkında olmaya yönelik pratik yapmasına olanak verir.

Sağlıklı bir gebelikte, artan kan hacmine ve kalbiniz üzerinde artan taleplere rağmen, tansiyonda genellikle ufak bir artış olur. Aslında ikinci trimesterde tansiyonunuz normalin biraz altında olabilir. İlle de bir fark olacaksa, hamileliğinizin son haftasında en yüksek seviyede olacaktır.

Temel olarak doğumdan sonra bebeğinizin giysilere, bezlere, uyumak için bir yer gıdaya ve sevgiye ihtiyacı olur. Sevgi ve (emziriyorsanız) gıdasını siz sağlayabilirsiniz, ancak doğumdan sonraki ilk birkaç hafta ihtiyaç duyacağınız diğer şeyler hazır mı?

Pek çok küçük bebek çıplakken son derece sıkıntılı olur. Bedenlerinin hava temasından nefret ederler, iyice giydirilmiş da sıkıca battaniyelerine sarılmış olmayı tercih ederler. Bebeğiniz çok küçükken yüzünü ve kulaklarının çevresini ıslak bir pamukla ya da süngerle silerken zıbını ve bezini üzerinde bırakıl Bebeğin zıbınını değiştirmeniz gerekirse, bezinin da pijama altının üzerinde olmasına dikkat edin.

250. Gün

Bebeğinizin aldığı kilo daha çok beyaz deri altı yağı olduğu için bedeni muhtemelen daha tombul bir görünüm almaktadır. Bu tombulluk normaldir ve sağlıklıdır; ilerideki obezite sorunuyla bir ilgisi yoktur.
Braxton-Hicks kasılmalarının —yalancı doğum sancılarının— kan akışını uyararak plasentaya giden ve plasenta içindeki kan dolaşımını kolaylaştırdığı düşünülmektedir.

Önceden plan yapmak önemlidir; böylelikle doğum öncesi ve sırasında her şeyle ilgilenildiğini bilerek mümkün olduğu kadar gevşeyebilirsiniz. Derin dondurucunuz varsa, eşinizle birlikte hazırlanması kolay yiyecekleri stoklamaya başlayabilirsiniz.

Unutmayın, bebek doğduktan hemen sonraki dönemin zorlukları doğum sonrası depresyon adı verilen duygu dalgalanmaları nedeniyle yoğunlaşabilir. Eğer ilk kez postpartum depresyon geçiriyorsanız, nedensiz ağlamaların, kontrolü yitirmiş hissetmenin, asabiyetin, (uyandıktan sonra bile) enerji yoksunluğunun, uyuma zorluklarının ve depresyonun bunun parçası olduğunu unutmayın. Eğer ilk yaptığınız doğumda doğum depresyonu geçirmediyseniz, ikinci ve üçüncü bebekte olasılık yüzde 50/50 olduğundan bu defa hazırlıklı olun. Gebelik öncesi ya da sırasında herhangi tip bir depresyon yaşadıysanız, doğum depresyonu olasılığı da artar. Pek çok kadında bu duygular özellikle iyi bir bakım, duygusal destek ve bebek bakımında yardım ile iki hafta içinde geçer. Eğer semptomlar iki-üç hafta sonra geçmemişse, yetersizlik duyguları daha da kötüleşmişse, kendinize ve bebeğinize bakmanızı engelliyorsa ya da bebeğe zarar verme düşüncelerini de barındırıyorsa, durumu hemen doktorunuza bildirin. Bu duyguların farkına varır varmaz doktorunuza anlatın.

251. Gün

Bebeğin vücut ısısı annenin vücut ısısının yaklaşık 1,75 derece üzerindedir.

Bu aşamada bebeğin çevresi çok sıkışık olduğundan hareket ettiğinde kol ve bacakları karnınızda hareket halinde çıkıntılar oluşturur. Bebeğin kollarını ve bacaklarını seçmek sizin için oldukça kolay olmalıdır, ancak karnınızdaki gerilmiş derinin altında baş ile popoyu karıştırabilirsiniz. Doğumdan haftalar sonra bebeğinizin rahimde mecbur kaldığı cenin pozisyonunda durmaya devam ettiğini fark edeceksiniz; çünkü kasları buna alışmıştır.

Herkesin yeni bir bebek karşısında yardıma ihtiyacı vardır. Şimdiden bu yardım konusunda ayarlamalar yapmaya başlayın. Örneğin doğumdan sonra birkaç gün bir arkadaşınız öğle yemeklerini getirmeye yardımcı olabilir. Eğer tanıdıklarınız hediye getirme niyetindeyse, belki de hediyelerini yardım etmek suretiyle vermelerini teklif edebilirsiniz. Besleyici yiyecekler getirebilirler, öğleden sonra bebekle kalabilirler ve siz de uyuyabilirsiniz, biraz temizlik yapabilirler. Öte yandan çevrenizde hiç kimseye katlanamayacak kadar yorgun olabilirsiniz!

252. Gün

Bugün bebeğin gelişimindeki 36. hafta sona ermektedir. Bu noktadan itibaren bebeğinizin gelişimi, yağ üretimi haricinde, doğuma kadar çok daha yavaş olacaktır. Bu son iki haftada ortalama bir bebek yaklaşık 14 gram yağ depolar; bu kabaca dörtte bir yemek kaşığı (yüzde 100 yağdan oluşan) tereyağına denktir.

Doğum yaklaşırken amniyotik kese (su kesesi) yırtılabilir. Genellikle su birden değil, daha çok azar azar gelir. Eğer evin dışında su gelmesinden kaygılanıyorsanız sıvıyı hapsetmesi için bir pad kullanın. Amniyotik sıvının kendine has bir kokusu vardır ve idrardan kolaylıkla ayırt edilebilir. Amniyotik sıvı geldiğini düşünüyorsanız, doktorunuzla temas geçin.

Gardropta bir plastik çöp torbası bulundurun. Giysiler küçüldükçe ya da artık giyilmiyorsa, onları bu torbaya koyun. Böylelikle bu giysileri bağışlama zamanı geldiğinde önceden ayıklama yapılmış olur. Tabii ki daha fazla çocuk planlamıyorsanız.