37. Hafta

Bu haftada;

Baş çapı: 91 mm.

Baş çevresi: 327 mm.

Karın çevresi: 332 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 72 mm.

Bebeğinizin ağırlığı: 3025 gr.

Bebeğinizin boyu: 47 cm.

37hafta Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

253. Gün

Yaygın anlayışın aksine, insanlarda gebelik ay takvimine göre dokuz değil, on ay sürer. Bu son iki hafta bu ilave döneme aittir. Önümüzdeki birkaç gün içinde bebeğinizin cildi daha kalın ve soluk olacaktır.

YALANCI SANCI MI – GERÇEK SANCI MI? Gerçek doğum sancısına ishal de eşlik edebilir.

Eğer doğum sırasında kadın yorulduysa ve ilerleme yavaşlıyorsa, pek çok kültürde kadının meme uçları uyarılır; bunun sonucu olarak bünyesinde oksitosin salınımı olur. Aynı madde doğum sancılarını başlatmak için sentetik formda da kullanılır.

Bebek bezinin neden olduğu pişikler hemen hemen tüm bebeklerin başına gelir. Sık bez değiştirmek bunu önlemeye yardımcı olabilir. Eğer pişik olursa, uyurken bebeğin poposunu havayla temas ettirin (yatak bebek uyurken altına bir havlu koyarak korunabilir) ya da bebeğin uyanık olduğu zamanlarda bazen altının açık durmasına izin verin. Bezini değiştirirken poposunu fön makinesiyle kurutmanın da yardımı olabilir (bebeğin cildini yakmamak için “sıcak” değil “ılıkr ayarı kullanın ve makineyi bebeğin cildinden uzakta tutun). Alkolle nemlendirilmiş bebek bezler] kullanmayın, bunlar cildi kurutabilir.

254. Gün

Önümüzdeki bir iki gün içinde bebeğin akciğerleri ciğerlerdeki hava keselerini açık tutmaya yarayan bir madde olan sürfaktant üretimini artıracaktır.

Rahminizdeki kas miktarı fazladır ve artık bebeğiniz tam olarak geliştiğinde 1.100 gram ağırlığındadır. Kasılmalar sırasında rahim yoklandığında, ele sert gelir.

Belirtiler hastane ya da doğum merkezine gitmeye ya da evde doğurmaya hazır olduğunuzu gösterdiğinde, doktorunuzu aramaya hazırlıklı olun. Günün hangi saati olduğu konusunda endişe etmeyin. Doğum yaptıran kişiler günün her saatinde aranmaya hazırlıklıdır!

Bazı anne babalar her çocukları için sağlığa, okula ilişkin ve kanuni tüm bilgileri kaydetmek için bir defter tutar. Buna alternatif olarak hastalıkları, aşı tarihlerini, okuldaki öğretmenleri vs. listelemek için dosya fişleri kullanılabilir.

255. Gün

Yaklaşık bugünden itibaren bebeğiniz rahminizde geçirdiği her gün yaklaşık 15 gr yağ depolayacaktır.

Rahminizin üst kısmındaki kaslar her kasılma sırasında 24,5 kiloya denk bir güç uygular. Bu, doğum sırasında rahim boynunu açmak ve bebeği rahmin dışına itmek için direnç gösteren kaslara ne kadar kuvvet uygulanması gerektiğini gösterir.

Acil telefon numaralarının bir listesini uygun bir yerde tutun. Doğum sancısı başladıysa ve hastaneye gidemiyorsanız ya da ebeyle temasa geçemiyorsanız, aramanız gereken acil numarayı arayın. Kapınızın kilidini açın, uzanın ve yardım gelene kadar bebeği itmemek için kısa ve hızlı soluk alıp verin. Öte yandan doğum saatler sürebileceği için yardım gelene kadar beklemeniz gerekiyorsa, paniğe kapılmayın.

Siz doğum yaparken çocuklarınıza birilerinin göz kulak olmasını sağlayın. Doğum sancıları başladıktan sonra ve doğum sırasında (ve hatta bir süre sonrasında) onların ihtiyaçlarıyla ilgilenemezsiniz. Çocuklarınıza göz kulak olması için birini ayarlayın.

256. Gün

Lanugo (bebeğinizin bedenini kaplayan ince tüyler) yok olmaktadır. Doğumda lanugo kalmış olursa, bebeğin omuzlarında, alnında ve boynunda görülebilir.

YALANCI SANCI MI – GERÇEK SANCI MI? Diğer kadınların gerçek doğum sancısıyla ilgili deneyimlerini anlatmaları ilginizi çekebilir. Pek çok kadın gerçek doğum sancılarını dalgalara benzetir: Toplanır, yükselir, çözülür ve düşer. Rahim kaslarında baskı birikir ve yaklaşık otuz ila elli saniye süreyle zirveye ulaşır. Baskı hızla yok olur. Geçtiğinde, bir sonraki kasılmaya kadar hiçbir şey hissetmezsiniz. Bazılarına kasılmaların baskın hissi kötü bir adet sancısı ya da bağırsaklara saplanan kötü bir kramp gibi gelir. Çoğu kadın kasılmalarla birlikte inatçı bir baş ağrısı çektiklerini söyler. Doğurma işi bu olgu için doğru kelimedir. Bu, sizin bebeğinizi doğurmak için yaptığınız bir iştir. Doğurma işi zor olsa da, çok az iş bu kadar ödüllendirici ya da tatmin edicidir.

Pek çok kültür plasentanın bebeğin ruhunun bir parçası olduğuna ve özel bir muamele gösterilmesi gerektiğine inanır.

Ağzınızın kurumasını önlemek için doğum sancıları başladıktan sonra elinizin altında limonlu drajeler ya da bitkisel pastiller bulundurmak işe yarar.

257. Gün

Birkaç gün içinde bebeğin el tırnakları parmak uçlarını geçecek. Yeni doğan bebeğinizin gözyaşı kanalları bir iki hafta işlev görmeyecek. İlk ağlamalar hemen her zaman
gözyaşı olmayan ağlamalardır.

Artık uyumakta daha fazla zorlanıyor olabilirsiniz. Bunun pek çok nedeni vardır. Bebek çok daha hareketli olabilir, periyodik kasılmalar söz konusudur ve muhtemelen daha gerginsinizdir ve doğumu bekliyorsunuzdur. Bunların hepsi de önceden kestirilebilir ve yaygındır. Elinizden geldiğince gevşemeye ve rahat olmaya çalışın. Kendinizi ne zaman yorgun hissederseniz, dinlenin.

258. Gün

Yeni doğanın göbek kordonu ortalama olarak 610 mm uzunluğundadır. Ancak uzunluk 127 mm ile 1219 mm arasında değişebilir. Doğum zamanı geldiğinde kordon günde yaklaşık 316,7 litre sıvı aktarma kapasitesine sahiptir.

Bebek kasık bölgenize iyice yerleştiğinde kendinizi sakar ve dengesiz hissedebilirsiniz. Bunun nedeni bebeğinizin pozisyon değiştirmesiyle sizin ağırlık merkezinizin de değişmiş olmasıdır.

Pek çok sanayileşmemiş kültürde anne ve yeni doğan bebeği kendi kulübelerinde kalır. Burada kendi gruplarının diğer üyelerinden uzakta rahatsız edilmeden dinlenir ve nekahet dönemlerini geçirirler.

Bir video kamera çok yararlı bir araçtır. Doğum günleri, tatiller, akrabaların ziyareti gibi hadiselerin her biri için bir kaset ayırabilirsiniz. Böylelikle her yıl çocuğa ilişkin önemli olayların kaydı tutulup biriktirilmiş olur. Daha sonra bu kasetler çocuk ve diğer aile üyeleri tarafından zevkle seyredilir. Dijital kameralar da harikadır, özellikle de arkadaşlar ve akrabalarla resimleri paylaşmak için.

259. Gün

Bebeğinizin cildinin rengi kırmızımsı ya da pembemsiden beyaza ve mavimsi pembeye (koyu renk cilt pigmentine sahip olacak bebeklerde) bile dönüşür. Bebeğinizin cilt rengindeki değişikliklerin nedeni cilt yüzeyinin altındaki yağlı tabakanın kalınlaşmasıdır. Gelişmenin daha erken safhalarında cilt o kadar şeffaf ve bedende cilt altı yağı o kadar azdı ki bebeğinizi görebilseydiniz cildinin altından organlarını seyredebilirdiniz. Şimdi büyüyen yağ katmanı bebeğin cildine şeffaf olmayan görünüm verir ve kasların ve dolaşımdaki kan hücrelerinin rengini maskeler.

37. hafta tamamlanmak üzere. Genişleyen rahminiz ve bebeğin pozisyon değiştirmesi nedeniyle dengeniz bozulduğu için yürüyüşünüzün daha fazla değiştiğini fark edebilirsiniz.

Kabile ve aşiretlerde genellikle doğumdan sonra oldukça uzun bir geçiş dönemi olur. Bu dönemde bebek anne tarafından emzirilir ve bakılır ve ağladığında hemen ilgilenilir. Bir toplum ne kadar endüstrileşmişse, bu geçiş dönemi de o kadar kısa olur. İsveç ve Danimarka gibi İskandinav ülkeleri istisnadır. Bu ülkeler vatandaşlarına cömert annelik babalık izinleri vermektedir.

Bebeğinizin ilk yılı süresince fotoğrafını her ay aynı zamanda çekin (birinci hafta, üçüncü hafta, ayın on beşinde gibi). Fotoğrafı aynı pozda ya da aynı eşyayla birlikte çekerseniz, bebeğin gelişimindeki dramatik değişiklikleri görmek daha kolay olur. İlk yılın ardından en az yılda iki kere arşivlik fotoğraf çekin.