39. Hafta

Bu haftada;

Baş çapı: 95,5 mm.

Baş çevresi: 339 mm.

Karın çevresi: 352 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 77 mm.

Bebeğinizin ağırlığı: 3433 gr.

Bebeğinizin boyu: 50 cm.

39hafta

Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

267. Gün

Bebeğinizin kafatası henüz tam olarak sertleşmemiştir. Hâlâ birbirinden ayrık beş geniş kemik tabakasından oluşmaktadır ve bir araya itilebilirler; doğumda itileceklerdir. Önce bebeğin kafatasının tabanı meydana gelir. 20. haftada alnı, şakakları ve kafatasının üstünü ve arkasını kaplayan plakalar mevcuttur ve kıkırdak yapıdadır.

Rahimdeki bu son haftalarda bebek kanınızdan, plasentadan ve ayrıca (periyodik olarak yuttuğu) amniyotik sıvıdan hayatta kalması için en önemli maddelerden birini almaya devam eder: Çok çeşitli hastalıklara karşı bağışıklık sağlayan hastalıklarla mücadele eden antikorları.

Artık kendinizi zorlamayın. Bebeğin doğum günü yaklaşırken sadece dinlenin, iyi beslenin ve kendinize bakın.

268. Gün

Önümüzdeki üç gün içinde kalan verniks yok olmaya başlar. Suturalar ya da bebeğin kafatasındaki kemik plakaları arasındaki alanlara “küçük çeşmeler” anlamına gelen fontanel adı da verilir. Çünkü bunlara dokunarak bebeğin kan akışı kolaylıkla hissedilebilir. Fontanellerin en çok bilineni bebeğin başındaki “bıngıldaktır.” Doğum sırasında bebeğin başının şekli bozulur ya da uzarsa endişelenmeyin. Doğumdan sonra birkaç gün içinde normal, yuvarlak biçimine geri döner. Doğum sırasında kafa kemiklerinin birbirine yaklaşması bir güvenlik önlemidir. Kafatası kemikleri kafatasının çapını azaltmak için muntazam bir şekilde birbiri üzerine kayar, böylelikle kasılmaların baskısı ve annenin pelvisindeki dar alan bebeğin beynine zarar vermez.

Çoğu bebek annesinin kasık bölgesine önce başı gelecek şekilde iner.

Bu andan itibaren bebek doğana kadar egzersiz amacıyla yürümeye, gevşeme ve nefes egzersizlerinizi yapmaya devam edin. Eğer sırtınız ağrıyorsa, buradaki kasları nazik bir şekilde esneterek ağrıyı bir miktar azaltabilirsiniz. Kasılmalarınız başladığında yürümek ve kontrollü nefes alıp vermek size yardımcı olacaktır.

Uçakla yolculuk etmeniz gerekiyorsa, bebeğinizi önünüzde bir ana kucağında taşıyın; böylece elleriniz serbest olur. Uçağın kalkış ve iniş anlarında bebeğinizin kulaklarındaki basıncı azaltmak için onu emzirin ya da biberonla besleyin veya emzik verin.

269. Gün

Önümüzdeki üç gün içinde bebeğin memeleri daha da belirginleşecek. Hem erkek hem de kız bebeklerin memeleri annenin sisteminden aldıkları östrojen nedeniyle şişebilir. Bebeğin karın bölgesi, kan hücreleri üretiminde üstlendiği özel rol nedeniyle, doğumda büyük ve yuvarlak olacaktır.

Gebeliğin bu aşamasında rahimden gelen bir tekme kucağınızdaki bir kitabı neredeyse sarsacak güçtedir!

Eğer aktif bir şekilde planladığınız ya da katılacağınız bayram ya da diğer önemli günler yaklaşıyorsa, hemen diğer aile üyeleriyle arkadaşlarınıza sorumlulukları aktarmaya başlayın. Bebeğinizin doğumuna konsantre olabilmeniz için tüm baskının üzerinizden alınması gerekmektedir.

Bebeğiniz rahminizdeki sıcak, rahat ve güvenli hisse alışmıştır ve doğum öncesi ortam taklit edilirse daha iyi uyuyabilir ve kendini daha rahat hissedebilir. Bebeği ince bir battaniyeyle (bebek battaniyesiyle) sıkıca sarmalamayı deneyin. Bir yaşın altındaki bebekler için en güvenli uyku pozisyonu sırtüstü yatmaktır. Yan da yatırılabilirler, ancak asla karın üstü yatırılmamalıdırlar.

270. Gün

Doğuma kadar verniks (bebeğinizin cildinin yüzeyinde bulunan kremsi koruyucu madde) kalacak olursa, genellikle sadece sırtında kalır. Verniks bebeğin cildinden soyulurken amniyotik sıvının rengi berrak ve saman renginden, sütümsü bir renge dönebilir. Bu zaman itibariyle bebeğiniz yaklaşık 700-1.000 ml amniyotik sıvı ile çevrilidir.

Bu noktada deneyimli bir anne bile olsanız çocuk gelişimi üzerine kitaplar okumayı düşünebilirsiniz. Sizin bebeğinizle ve size bilgi ve destek sağlayabilecek diğer anne ve profesyonellerle temas kurmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca her zaman doğum sancıları, doğum, çocuk gelişimi ve anne babalık hakkında gözden geçirilecek yeni bulgular ve değerlendirilecek yeni yaklaşımlar vardır.

Burma’da yeni anneler geleneksel olarak balık, bitki ve meyveden hazırlanan bir çorbayla beslenir.

271. Gün

Bebeğinizin aldığı ilk nefesler en zorlarıdır. İlk alınan nefesin normal bir nefesin beş katı çaba gerektirdiği hesap edilmiştir. Çünkü alınan havanın, akciğerlerde içine hava girmemiş minik hava keselerini genişletebilmesi için önce sıvının ciğerlerden atılması gereklidir. Bu, su almış bir şnorkel borusunu temizlemekle kıyaslanabilecek bir çabadır. Bu şekilde, akciğerlere hava girmesi boş organların havayla dolması değil, ciğerlerdeki sıvının yerine hızla hava geçmesi işlemidir. Doğumda bebeğin göğsünde oluşan baskı, sıvının bir kısmını atmasına yardım eder. Doktorun bebeğin ağzına ve burnuna vakum uygulaması da yardımcı olur.

Emzirmeyi planlıyorsanız, bebeğiniz için mümkün olan en dengeli ve bağışıklığı koruyucu besini veriyor olacaksınız. Hamilelik sırasında emzirmeye hazırlık olarak her memenizin ağırlığı 672 gram artar. Emzirme bir içgüdü değil, edinilmiş bir beceri olduğu için emzirmede deneyimli annelerden ve uzmanlardan destek almalısınız. Bebek doğduktan sonra öneri ve cesaret vermeleri için onları aramanız gerekebilir.

Bebeğiniz rahminizdeyken çevresi sulu ve cıvık cıvıktı. Gidip, rahim içi sesleri taklit eden bir oyuncak alabilirsiniz, ancak akan su da bebeğiniz için rahatlatıcıdır ve uykuya dalmasına yardım edebilir. Akan duşun sesini, küveti dolduran su sesini ya da bulaşık makinesinin çalışmasını kaydedin ya da su sesleri kaseti alın ve bebeğiniz uyumakta zorluk çektiğinde çalın.

272. Gün

Artık bebeğin vücudunun yüzde 15’i yağdır. Bu yağın yaklaşık yüzde 80’i doğrudan bebeğin cildinin altında bulunmaktadır; geri kalan yüzde 20’si ise organlarda ve kas dokusunda. Kilo almanız yaklaşık son iki haftada muhtemelen yavaşlamıştır veya kilo kaybetmişsinizdir.

Doğumda çenenin ufak olması, nasal sinüslerin olmayışı ve yüz kemiklerinin yeterince gelişmemiş olması nedeniyle, bebeğin yüzü başına kıyasla küçük görünür, (üç-dört yaşından sonra) nasal sinüslerin boyutundaki artış bebeğin yüzünün şeklini değiştirir ve sesine tını katar.

Bebeğinizin sütünü ya da mamasını ısıtırken mikrodalga kullandığınızda dikkatli olun, çünkü bu yöntem mamayı muntazam ısıtmaz ve bir kısmı bebeğinizin ağzını yakacak kadar sıcak olabilir. Eğer göğüs sütünüzü sağıyor ve donduruyorsanız, sıcak su dolu bir kâse içine oturtarak çözülmesini bekleyin. Anne sütü bebeğe bağışıklık sağlayan tek süttür.

273. Gün

Bu noktada bebeğinizin tam olarak gelişmiş olduğu değerlendirilir. Bunun anlamı doğum öncesi gelişiminin tümüyle tamamlanmış olduğudur. Eğer bugün doğarsa, bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 3400 gram ve baş makat uzunluğu da 360 mm olacaktır. (Tabii ki bebeğinizin boyu doğumda baştan ayak parmağına kadar ölçülecektir.) Doğumda ortalama bir erkek bebek ortalama bir kız bebeğe göre biraz daha uzun ve ağır olur. Memeler hem kızlarda hem de oğlanlarda belirgindir.

Bu aşamaya geldiğinizde, uyumakta ve dolaşmakta daha çok zorlanacaksınız. Rahat bir pozisyon bulmak zordur ve bebeğiniz sık sık hareket ediyorsa ya da Braxton-Hicks kasılmalarınız varsa, rahat pozisyonlarda bile uyuyamayabilirsiniz. Elinizden geldiği kadar gevşemeye ve dinlenmeye çalışın. Artık herhangi bir rutine bağlı kalmak zordur.

Yeni annelerin bebekleriyle daha fazla baş başa zaman geçirdiği kültürlerde, doğumlar arasına oldukça zaman konur. Doğumdan sonra kadınlara daha az bir geçiş dönemi tanınan ve kadınların işe ve ev işlerine daha çabuk döndüğü kültürlerde, doğumların arası daha sık olmaktadır.
Biberonlardaki tüm havayı özel aparatıyla boşaltın. Aparatı şişenin altından emziğin ucuna varıncaya kadar kıvırın. Tüm hava çıkarıldığında bebek dik pozisyonda sütünü içebilecektir. Köşeli emzikli biberonların da yardımı olur.