34. Hafta

Bu haftada;

Baş çapı: 85 mm.

Baş çevresi: 306 mm.

Karın çevresi: 300 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 66 mm.

Bebeğinizin ağırlığı: 2385 gr.

Bebeğinizin boyu: 43 cm.

Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

232. Gün

Artık bebeğiniz ortalama 2.100 gram ağırlığında ve baş makat uzunluğu neredeyse 300 mm’dir. Bebeğin hızlı büyümesi beden orantılarını değiştirir. Örneğin, 9. haftada bebeğin beden ağırlığının yüzde 10’unu oluşturan karaciğer artık toplam ağırlığın yüzde 5’i kadardır.

Gebelikte ay takvimine bağlı hesap biraz yanıltıcıdır. Bu takvimde her ayda her biri yedişer günden dört hafta olduğu için (toplamda 28 gün) bebeğin gelişimini tamamlaması için aslında 280 güne ya da on aya ihtiyacı vardır.

Afrika’da Tanzanya’da geleneksel olarak gebe kadının beslenmesi et, süt, kan ve yağ yönünden zenginleştirilir.

Tüm temizlik malzemelerini evye altı ve dolapların aşağı raflarından çıkarıp, erişmesi zor yüksek yerlere kilitleyerek evi çocuk için güvenli hale getirmeye başlayın. Siz daha farkına bile varmadan bebeğiniz emeklemeye başlayacaktır.

233. Gün

Bebek oğlansa bugünle beklenen doğum tarihi arasında bir zaman testisleri aşağı inişlerini tamamlayacaktır. Oğlunuzun testislerindeki sperm üreten tüpler ergenliğe kadar kapalı kalacak ergenlikte sperm üretmek üzere aralanacaktır.

Kadınların toplumun ekonomik yapısında önemli rol oynadıkları kültürlerde, örneğin Tierra del Fuego’da, doğumdan hemen sonra işlerine ve sorumluluklarına dönebilmeleri için kadınların bebeklerinden ayrılmaları gerekir
Yaz aylarında çocuğun araba koltuğunu kullanmadığınız zamanlar üzerini bir örtü, havlu ya da pikeyle örtün. Koltuk çok sıcak olabilir ve bebeğin narin cildini yakabilir. Bebek koltuğunun yanındaki camda güneş koruyucu ya da koruyucu filtre kullanın.

234. Gün
Bebek doğum başlamadan önce “aşağı inebilir” (pelvisinize yerleşir). Fakat tüm bebekler doğum başlamadan aşağı inmezler. Eğer bebek inerse (buna yerleşme de denir) oturduğunuz vakit kucak kısmınızın kısaldığını, birden nefes almanın kolaylaştığını, midenizin kapasitesinin arttığını hissedecek, kasıklarınızda daha fazla baskı duyacak ve daha sık idrara çıktığınızı ve hatta belki de idrarı tutmakta zorluk çektiğinizi fark edeceksiniz. Çünkü yük aşağı kaymıştır. Kasık bölgenizdeki bu duyarlılığın farkında olun ve takvime uygun gerçekleşmiyorsa da endişelenmeyin. Bebeğin aşağı inmesi ya da yerleşmesinin doğumdan iki ila dört hafta önce gerçekleşmesi beklenir, ancak doğum olaylarını tahmin etmek zordur. Her bebeğin kendi takvimi vardır.

Büyük çocuğunuz ne kadar ilgili ya da yeterli gözükürse gözüksün, 10 ya da 12 yaşından küçük bir çocuğun bebek bakması beklenemez. Bebek bakıcısı siz yokken bebeğin tüm sorumluluğunu üstlenir ve bu bir yetişkinin yapması gereken bir iştir. Büyük çocuğunuzun bebeğinizin dengi olması gerekir, anne babanın yedeği değil.

235. Gün

Bebek, annenin kasığına hemen hemen her zaman baş aşağı pozisyonda yerleşir. Çünkü baş bedenindeki en ağır kısımdır ve rahmin üstünde değil, alt sınırında daha iyi yerleşir.

Normal doğum yapacaksanız, bebeğiniz rahminizden rahim ağzı kanalıyla çıkacaktır. Serviksiniz 10 cm’e kadar genişleyecek ve bebek geçebilecektir. Kadınların son ay rahim boyunlarının 1 ila 2 cm açılıp yine de doğum aşamasına geçmemiş olması ya da pek fark edilir kasılmalar olmaması nadir görülen bir durum değildir.

Bebeğin ilk yılı günlüğü bebeğinizin doğum gününden başlayarak ilk on iki ay boyunca gelişimine ilişkin bilgi sağlar. Kendi düşüncelerinizi ve bebeğinizin yaptığı inanılmaz değerli şeyleri kaydedecek bir alan sağladığından el altında bulundurmak için harika bir kitaptır.

236. Gün

Sekiz aylık doğan bir bebek zamanında doğan bir bebeğe göre daha fazla kilo kaybetme eğilimindedir. Çünkü sindirim sistemi henüz olgunlaşmamıştır. Bir nevi güvenlik tedbiri olarak sekiz aylık cenin erken doğum olasılığına karşı annesinden besin alarak depolar. 16-40. haftalar arasında akciğerleriniz soluduğunuz havadan yüzde 15-20 daha fazla oksijen alır.

Doktorunuz doğuma kadar muhtemelen sizi daha sık görmek isteyecektir. Randevularınıza sadık olun. Kasılmalarınız varsa bunların sıklığını ve süresini izlemek, bebeğin aşağı inip inmediğini tespit etmek, şişkinlik, kilo alımı ve tansiyonun değerlendirilmesi önemlidir. Doktorunuzu ziyaret ettiğinizde, sizden yapmanızı istediklerine dikkat edin. Muayenehanede net gibi gözüken şeyler eve döndüğünüzde aklınızı karıştırabilir. Sormayı unutmamak için de aklınızdaki soruların listesini yanınızda götürün. Kendinizle ya da bebeğinizle ilgili hiçbir şeyi sormaktan çekinmeyin.

237. Gün

Bugün itibariyle bebeğinizin cildi pembe ve pürüzsüz gözükür. Çünkü cildinin altındaki yağ depoları kılcal damarların kırmızılığını kısmen örtmüştür. Daha sonra koyu renk tenli olacak bebekler de şimdi pembe cilde sahip olabilir. Çünkü ciltte henüz pigmentleşme olmamıştır.

Diyaframınız artık genişleyen rahminizin baskısı nedeniyle yukarı çıkmış ve eğilmiştir. Bu değişiklik göğüs kafesinizin hafifçe açılmasına neden olur. Göğüs çevreniz yaklaşık 61 mm genişleyebilir. Daha güçlü ve daha sık Braxton-Hicks kasılmaları fark edersiniz. Bunlardan bir kısmı ağrılı da olabilir. Normal bir durumdur.

Anne baba civarda olmadığında, bebekler kendilerini oyalayıcı nesnelerle yatıştırırlar. Bunlar çocuğun ona bakanlardan ayrılma korkusunu yatıştırmaya yardım eden fiziksel tesellilerdir. Bu nedenle bebeğinize özel bir battaniye, pelüş bir oyuncak ya da emzik vererek erken bebeklik döneminden itibaren böyle destekleri kuvvetlendirmeyi düşünün. Çocuğun oyalama nesnesine bağlı olması güvensizlik işareti değildir. Başa çıkma mekanizmasıdır.

Büyük çocuğunuza, eğer isterse, birtakım sorumluluklar verin. Onun bebek için karar alıcı olmasına, uygun olduğu durumlarda giysilerini, yiyecek malzemelerini ve oyuncaklarını seçmesine izin verin. Eğer siz teklif edip “Bebek öğle yemeğinde bezelye mi yesin yoksa taze fasulye mi, sen karar vermek ister misin?” diye sorarsanız, o da karışmak istemezse, bunda da bir terslik yoktur.

238. Gün

Bebeğinizin cildinin altında daha fazla yağ depolandıkça kolları ve bacakları daha dolgun ve tombul gözükür. Gebeliğin ortasından doğuma kadar yağ depoları yüzde 2’den yüzde 12 ila 15’e çıkar. Aşağı yukarı bir hafta içinde deri altındaki yağ bebeğin toplam ağırlığının yaklaşık yüzde 8’ini oluşturacak.

Bu son ay boyunca kendinize dinlenmek ve gevşemek için daha fazla fırsat verin. Yapabildiğinizde, bacaklarınızı yukarı kaldırın ve bol sıvı tüketin. Bebeklerin yumuşak, sevimli olduğu ve ses çıkardığı sürece sizin hangi oyuncakları onlar için seçtiğinizi umursamadığını düşünüyor olabilirsiniz. Bazı oyuncaklar çocukta erken becerilerin gelişmesini destekleyebilir. Örneğin, ilk oyuncaklar arasında görsel olarak uyarıcı olanlar yer alabilir çünkü bebeğin gözleri form, hat, şekil ve renk seçmeyi öğrenmektedir. Hareketli ve yüksek kontrastlı görsel oyuncaklar iyi seçimlerdir.