33. Hafta

Bu haftada;

Baş çapı: 82 mm.

Baş çevresi: 298 mm.

Karın çevresi: 290 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 64 mm.

Bebeğinizin ağırlığı: 2165 gr.

Bebeğinizin boyu: 42 cm.

Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

225. Gün

Bebeğinizin cilt altındaki yağ depoları da cildin görünümünü düzgünleştirmektedir. Bu hafta boyunca ortalama 13 mm daha uzayacak. Artık, bebeğiniz doğduğu takdirde rahim dışında yaşama uyum sağlaması için gerekli gelişime kısmen ulaşmıştır. Bu, özellikle de bazı bebekler sıkışık yerlerinden bir an önce ayrılmak istediğinden, iç rahatlatıcı bir haberdir. Ancak teknik olarak daha bir buçuk aylık bir gelişim söz konusudur.

Yukatan Yarımadasında masaj her ebe ziyaretinin bir parçasıdır. Ebe bebeğin ters pozisyonda olduğunu saptarsa bebeği döndürür. Bebeğin başının ve kalçasının yerini belirler ve bebeğin bedenini istenildiği gibi baş aşağı pozisyona çevirmek için güçlü, muntazam bir baskı uygular. Bu, kimi zaman acı verir. ancak sezaryenin yapılamadığı zamanlarda hayat kurtarıcı olabilir.

Doğumdan hemen sonra rahat bir düzen oluşturacağınızı beklememelisiniz. Yeni bebeğin ihtiyaçlarına ve davranış kalıplarına uyum sağlamak, başka çocuklarınız varsa bile, zaman alır. Bebeğin alışkanlıkları muhtemelen kurulu düzeninize uymayacaktır. Eski düzende bozulmalar olmasını beklemek, bunlara katlanmayı kolaylaştırabilir. Doğumdan önce evdeki hangi işlerden kimin sorumlu olacağına iyice karar verin ki diğer aile üyeleri fazla kargaşa olmadan uyum sağlasın.

226. Gün

Bebeğinizin gözleri günlük döngü içinde uyanık olduğu zamanlar açık, uykuda olduğu zamanlar kapalı olacaktır. Gözler daha sonra ne renk olacaklarsa olsunlar, bu sıralar genelde mavidir, çünkü göze rengini veren pigmentasyon tam gelişmemiştir. Gözdeki pigmentasyonun nihai formasyonu genellikle birkaç hafta boyuca ışığa maruz kalmayı gerektirir. Bebeğin gözleri artık görsel enformasyonu alabilse de bebeğin dünyasının neye benzediğini hayâl etmek zordur. Özellikle de odaklanma kabiliyeti zayıf olduğundan. Doğumdan sonra bile bebekler genelde en net olarak bir süre ana renkleri görür.

Doğum sırasında ilaç alma kararı kişiye bağlıdır. Üstesinden gelme çabaları sizi daha iyi bir anne yapmaz. Eğer doğum sancıları başladıktan sonra ağrı kesici almanız gerektiğini düşünüyorsanız, doktorunuzla seçeneklerinizi görüşün. Doğum sırasında verilen ağrı kesiciler ve epidural anestezi doğum kusurlarına neden olmaz.

Bebeğinizle evden çıkmak için hazır bir çantayı elinizin altında bulundurursanız ne almanız gerektiğini düşünmeniz gerekmez. Çantanın içinde çocuk bezi, fazladan birtakım giysi, ıslak mendil, ince bir battaniye ve plastik poşetler bulunsun. Bedava çocuk ürünü numunelerini bu çanta için ayırın. Ürün kutularını saklayın ve daha büyük boyutta bulunan ürünleri bu kutulara doldurun. Biberonla besliyorsanız, içinde mama bulunan temiz bir şişe bulundurun. Emziriyorsanız içinde su olan bir biberon bulundurun. Dışarı çıktıktan sonra çantada eksilenleri tamamlamayı unutmayın.

227. Gün

Sizin sağladığınız bağışıklık korumasının yanı sıra bebeğiniz de hafif enfeksiyonlara karşı kendi bağışıklık tepkisini geliştirmeye başlamaktadır. Hamilelik boyunca bebeğinizi solunum ve sindirim sistemi enfeksiyonlarına ve kızamık gibi sık görülen virütik enfeksiyonlara karşı korumak için bebeğinize antikor koruması sağlarsınız. Antikorlar plasenta kanalıyla sizin kanınızdan bebeğinizin kanına geçer.

Bebeğinizi emzirirseniz antikorlar sizden bebeğinize geçmeye ve çocuğunuzu hastalıklardan korumaya devam eder. Mama ile beslenen bebekler hiçbir bağışıklık koruması almazlar. Başarılı emzirmeye en iyi yaklaşım konusunda doktorunuzla konuşun.

228. Gün

Önümüzdeki üç gün içinde bebeğin el tırnakları parmak uçlarına ulaşacak.

Çoğu doktor gebeliğin son iki ayında yolculuğu önermez. Arabayla yapılan uzun yolculuklar çok yorucudur. Diğer ulaşım şekilleri de doktorunuzla aranıza çok fazla mesafe koyar. Eğer bir ortam değişikliğine ihtiyacınız varsa, bebek doğana kadar kısa yolculuklar yapın.

Bebeğin göbek bağı gebelik boyunca göbek damarlarını saran özel jelimsi bir maddeyle doğal olarak kapanır. Jel havayla temas ettiğinde şişer ve bir sargı bezi gibi içeri gömülü damarlara tampon yapar. Jelde doğal olarak bulunan bazı hormonlar kanamayı önlemeye de yardımcı olur.

İkinci bebeğin gelişini ne kadar arzuyla beklemiş olursanız olun, ilk çocuğun hayatı her zaman önemli bir değişikliğe uğrar. Onlar artık yaşamlarının her boyutunu anne ve babalarının dikkat ve ilgisinden kendilerine düşen adil paydan daha fazlasını alan biriyle paylaşmak zorundadırlar.

229. Gün

Amniyotik sıvı hacmi giderek azaldığı için artık bebeğinizi içi sıvı dolu bir mekânda yüzer gibi değil, rahminizin duvarına dayanmış olarak düşünebilirsiniz. Hâlâ amniyotik sıvı banyosu yapmaktadır elbette ve bu sıvı sizin dolaşım sisteminiz tarafından sürekli yenilenmektedir.

Gelecek hafta içinde ya da civarında toplam kan hacminiz doğuma hazırlık olarak artacaktır. Artan kan hacmi kilonuza 907-1814 gram ekler. Vajinal doğum da yapsanız sezaryen de olsanız, iyileşmeniz için bu yedekler gerekmektedir.

Göbek kordonu yüzeyinde ağrı alıcısı yoktur, bu nedenle bağı kesmek ne size ne de bebeğe hiçbir şekilde acı vermez.

Emziriyorsanız göğüslerinizin bazen çok dolu ve oldukça rahatsızlık verici olduğunu fark edersiniz. Bebeğiniz emmeye hazır değilse ya da memeleriniz emziremeyecek kadar hassaslaştıysa, ılık bir duş altında sütü sağarak göğüslerinizdeki doluluğu azaltmayı deneyin. Vücut sıcakken süt daha rahat akar. Süt pompaları da rahatlatıcı olabilir.

230. Gün

Bugün itibariyle bebeğinizin el tırnakları tırnak uçlarına ulaşmıştır. Doğduktan sonra tırnaklarını kesmeniz gerektiğini görürsünüz. Tırnaklar küçük olsa bile yine de çizebilirler. Bebekler kas kontrolleri zayıf olduğundan kendilerini çizerler. Yeni doğanın yüzünde uzun tırnaklarından kaynaklanan bazı çizik izleri bile olabilir.
Bazı kadınların tansiyonu bu aşamada oldukça düzensiz olabilir. Tansiyonda ufak bir düşüş halsizliğe, baş dönmesine ve baş ağrısına neden olabilir. Yavaşça ve bilinçli bir şekilde pozisyon değiştirin. Özellikle de uzanmış durumdan ayağa kalkarken. Kan şekerinizin çok düşmemesine dikkat edin. Düzenli yemek yiyin. İyi havalandırılmış yerlerde oturun ve vücut ısınızı kendinizi rahat hissedeceğiniz bir seviyede korumaya çalışın.

Eski çağlarda pek çok kültürde plasenta doğumdan sonra bir şeye sarılıp gömülürdü.

Bebeğinizin size ilk çocuğunuzdan daha fazla ihtiyacı olduğunu ima etmeye çalışmayın. Herkesin hem acil hem de uzun vadeli ihtiyaçları farklıdır ve herkes sırasını beklemeyi öğrenmelidir. Bu sırayı mümkün olduğu kadar adil bir şekilde döndürmek önemlidir. Genellikle büyük çocuğa her zamankinden daha fazla şefkat göstermek ve onu daha fazla kucaklamak gereklidir.

231. Gün

Bebeğiniz şimdi doğsa, sadece rahimden dünyaya etkin bir geçiş yapabilmekle kalmayacak, aynı zamanda hastalıklara da direnç gösterebilecektir. Bugün gebeliğin ilk sekiz ayının bitimidir. Son etaba girmektesiniz. Bebeğin büyüme hızı baş döndürücüdür. Son hafta boyunca baş çevresi, hızlı beyin gelişimi nedeniyle 9,5 mm daha genişledi. Bebeğin beyin gelişimindeki kritik dönem gebeliğin bu son aylarıdır.

Biberonla besliyorsanız ve biberondaki sütü bir yere götürmeniz gerekiyorsa, sütü taze tutmak ve buzun eriyip ıslaklık vermesini önlemek için biberon şişelerini yeniden kullanılabilen plastik buz küpleri içine ya da soğuk muhafazalı çantalara koyun. Şişenin sızdırmasını önlemek için emziği takmadan önce şişenin üzerine bir buzdolabı poşeti ya da streç folyo geçirin.

Bir Çocuktan iki Çocuğa Geçişi Kolaylaştırmak Büyük çocuğunuza, eğer ilgileniyorsa bebeği nasıl tutmak ya da beslemek gerektiği gibi, çocuk bakımına ilişkin beceriler edindirin. Bir gün anne ya da baba olacaksa, pratik yapmasını söyleyin.