32. Hafta

Bu haftada;

Baş çapı: 80 mm.

Baş çevresi: 290 mm.

Karın çevresi: 279 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 62 mm.

Bebeğinizin ağırlığı: 1945 gr.

Bebeğinizin boyu: 41 cm.

Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

218. Gün

Bebeğiniz, baş döndürücü bir hızla büyümeye devam eder. Artık yaklaşık bir ayak boyunda (305 mm) ve 1,700 gram gelmektedir. Bu yaklaşık yedi bardak suyun ağırlığı kadardır. Bu hafta sona erdiğinde, bebeğinizin boyu yaklaşık 9.5 mm uzayacak.

Plasenta çok karmaşık ve eksiksiz bir organdır. Biyolojide var olduğu bilinen hemen hemen her enzim plasentada bulunur. Bunun anlamı plasentanın her türlü endokrin işlevinde rol oynayabileceğidir.

Emziren bir anne bebeğinin iştahına ve ne kadar süt istediğine bağlı olarak günde aşağı yukarı üç kâse ya da 3/4 litre süt üretir. Biberonla besliyorsanız, günde bir kez yirmi dört saat içinde ihtiyaç duyacağınız kadar formül süt hazırlayın ve buzdolabında saklayın.

219. Gün

Büyüklüğüne ve rahminizdeki pozisyonuna bağlı olarak bebek ya yukarıda akciğerlerinize ya da aşağıda mesanenize baskı yapar durumda olabilir. Bebeğiniz sizi geniş ya da dar gösteren bir pozisyonda yatabilir. Siz de hamilelik süreleri sizinle aynı olan kadınlardan daha şişman veya zayıf gözükebilirsiniz.

Artık kabızlık eskisinden daha fazla rahatsızlık vermeye başlayabilir. Rahminiz genişledikçe barsaklarınıza daha fazla baskı yapar, normal faaliyetlerini engeller ve barsaklarınızı her zamankinden daha tembelleştirir. Düzenli hafif egzersizler ve beslenmenizde bol meyve, sebze, meyve ve sebze suyu ve su tüketmek kabızlığa karşı en iyi müttefikleriniz olacaktır. Hamilelik döneminde, içerdiği tanin kabızlık yaptığı için, koyu çay içmekten kaçının.

Bebeğiniz emerken büyük çocuğunuz da emmek isterse, karar tamamen size bağlıdır. Çocuğun yeniden emmesine izin vermek, onun merakını bebekliğini anlatarak hatırlatmaktan çok daha fazla tatmin eder. Ayrıca dilerseniz, bunun bir kereye mahsus olduğunu söyleyebilirsiniz. Unutmayın göğüsleriniz ürettiğiniz sütü yerine koyacaktır, bu nedenle “bitmesinden” endişelenmeniz gerekmez. Bu meseleyi çocuğunuzu utandırmadan, siz nasıl rahat edecekseniz, öyle halledin.

220. Gün

Bu günlerde amniyotik sıvı hacmi maksimum seviyesine ulaşmıştır. Bebeğiniz büyüdükçe sıvı daha az, bebek daha çok yer kaplayacaktır. Bu nedenle içeride kayda değer bir hareket hissedeceksiniz. Amniyotik sıvı berrak, sulu ve içme suyu rengindedir. Doğum zamanı geldiğinde amniyotik kesede yaklaşık bir litre sıvı olacaktır.

Süt üretimine hazırlanırken göğüslerinizde nodul ya da yumru hissi artabilir. İlk gebeliğinizse, göğüslerdeki değişiklikler daha belirgin olacaktır.

Karın bölgenizdeki derinin kaşınması, gerilmesindendir. Kaşınan cildi isteseniz de kaşımamaya çalışın. Bunun yerine cildinizdeki rahatsızlığı gidermek için losyon sürün ya da yüzün.

221. Gün

Bazen bebekler baş parmaklarını ya da diğer parmaklarını emerek emme pratiği yapar.

Oldukça yorgun olsanız da sırt ağrılarınız, bebeğin hareketleri, sıcak basması, baş ağrısı, bacağınıza giren kramplar ya da rahat bir pozisyon bulmak için çabalamaktan ötürü uyumakta zorlanabilirsiniz.

Uzandığınız zaman sol yanınıza dönmeye çalışın. Bu, sizin ve bebeğinizin kan dolaşımını iyileştirir, hazım ve nefes alıp verme açısından da yardımcı olur. Bir vücut yastığı da uyurken rahat bir pozisyon bulmaya yardım edebilir. Ancak pozisyon konusunda panik ve rahatsızlığa gerek yok.

Evin dışında çalışan annelerin, yeni bebeğin gelmesiyle hayatlarında nasıl bir denge oluşturacaklarını düşünmeleri gerekir. Profesyonel hayatınızı ikinci bir çocuk etrafında planlamak ilkine kıyasla çok farklıdır çünkü kesinlikle daha karmaşıktır. En azından yapacak iş iki katı kadardır. İki farklı kişilikte iki çocuk ve bazen iki ayrı güzergâh. Büyük çocuğun okulu, küçüğün yuvası… Çalışma yaşantısını, mücadele gerektiren bir alan haline getirir. Özellikle de işyerlerinde pek az esnekliğe sahip anneler için.

222. Gün

Bebeğiniz dört gün öncesine göre yaklaşık 25,4 mm daha uzun!

Bacaklarınızda daha fazla yorgunluk, karnınızda ve bacaklarınızda daha fazla varis olduğunu fark edebilirsiniz. Kilonuz ve kan hacminiz arttıkça bacaklarınızdaki damarlar ve bacaklarınız üzerine daha fazla baskı ve sonuçta tatsız, sancılı bir ağrı olur. Ağrıları azaltmak için sabah kalkar kalkmaz destek çorapları giymeye çalışın. Ayrıca mümkün olduğu kadar ayakta durmayın.

Bazı kadınlar için doğum sonrası yarım zamanlı çalışmak ya da işi bırakmak bir seçenek değildir. Tahminlere dayanarak işinizde geriye dönüşü olmayan kararlar almayın. Bebeğiniz olana kadar bekleyin, o zaman yeni hayatınızın nasıl olduğunu daha iyi görebilirsiniz. Çalışmak bazı kadınların kendini mutlu ve üretken hisseden iyi bir anne olmak için, yapması gereken şeydir. Her kadının kendi tarzı vardır. Evin dışında çalışsın veya çalışmasın, keşke her kadın kendi hayatını kendi ihtiyaçları yönünde yapılandırabilse.

223. Gün

Bebeğin cildinin altında yağ biriktikçe, deri rengi koyu kırmızı ve şeffafken pembemsi ve yarı saydam bir hal alır. Deri rengi esmer olacak bebeklerde bile. Bebeğinizin hamileliğin ikinci yarısında protein ve yağ talebi artar. Doğumdan önceki son altı ila sekiz hafta içinde kilosu iki katına çıkacaktır.

Bazı kadınlar hamilelik döneminde gördükleri rüyalar hakkında endişelenir, ancak bol bol rüya görmek normal bir tepkidir. Hayatımızdaki geçiş dönemlerinde kaygı ve endişelerimiz olur. Gebelik de bir geçiş dönemidir. Değişiklik, bir bebeğe sahip olmak gibi güzel olsa da, ayarlama yapmayı gerektirir ve ayarlama yapmak da strese neden olur. Uyanık olduğunuz zamanlardaki endişeleriniz rüyalarınıza da girebilir. Çünkü uyurken de bebeğiniz aklınızdadır. Bebek sağlıklı olacak mı? İyi bir anne olacak mıyım? Bu sorumluluğun üstesinden gelebilecek miyim? Boşu boşuna endişelenmek yerine endişelerinizle yüzleşmeye çalışın. Bebeğin sağlıklı olup olmayacağından endişeleniyorsanız, hamilelik döneminde elinizden gelenin en iyisini yapacak şekilde gücünüz el verdiğince adımlar atın. Stresli olduğunuzda nefes egzersizleri yapın. Nefesinize konsantre olarak burnunuzdan yavaş ve muntazam nefes alın ve ağzınızdan yavaşça ve bilinçli bir şekilde nefes verin. Gözlerinizi kapayın ve bedeninizdeki kasları gevşetirken endişe verici düşüncelerden zihninizi arındırmaya çalışın. Stres kontrolü stratejisi olarak meditasyon yapabilir ya da dua edebilirsiniz.

224. Gün

Bu haftanın bitiminde bebeğin baş çevresinin çapı, hızlı beyin gelişimi nedeniyle ortalama 9,5 mm artmıştır.

Yılın hangi mevsiminde olduğunuza bağlı olarak, dengeli beslenmek kolay ya da zor olabilir. Kış aylarıysa, daha aç olduğunuzu fark edebilirsiniz, ancak gıda çeşidi çok değildir. Yaz aylarıysa, sıcak nedeniyle daha az acıkırsınız, fakat daha çok taze sebze ve meyve bulunur. Yılın hangi zamanı olursa olsun, o mevsimin yiyeceklerinin tadını çıkarın, günde bir ya da iki büyük öğün yerine daha sık ve daha küçük öğünler tüketin, bol su için ve eğer doktorunuz önerirse bir vitamin desteği kullanın.

Çocuk doğurduktan sonra Filipinlerde geleneksel Tolong halkı plasentayı bir çömlek içine yerleştirir, tütsüler ve sonra da çömleği yakar.