31. Hafta

Bu haftada;

Baş çapı: 77 mm.

Baş çevresi: 283 mm.

Karın çevresi: 269 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 60 mm.

Bebeğinizin ağırlığı: 1740 gr.

Bebeğinizin boyu: 39 cm.

Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

211. Gün

Bu haftadan itibaren bebeğiniz, beş duyusundan gelen enformasyonu kaydedebilir. Doğumda bebeğin en hassas ve tüm duyuları arasında en iyi gelişmiş olanı, dokunma duyusu olacaktır.

Bu ay daha fazla nefessiz kaldığınızı fark edersiniz. Bebek büyüdükçe ve ciğerlerinizi daha fazla sıkıştırdıkça, derin nefes almak sizin için daha da zorlaşır. Nefessiz kalmak sizin ya da bebeğinizin oksijensiz kalması anlamına gelmez.

Üretilen anne sütünün hacmi annenin ne kadar sıvı aldığı ve bebeğin ne kadar emdiğine bağlıdır. Gene de vücudu susuz kalmasına karşı korumak için sıvı alımı önemlidir.

Bebeğinizin yatak çarşaflarıyla yatak koruyucularını üst üste yerleştirin, değiştirmeniz gerektiğinde üstteki çarşaf ve yatak koruyucusunu çekersiniz; alttakiler kalır.

212. Gün

Bebeğinizin duyuları enformasyonu işlemeye hazır olabilir, ancak bazı duyuların çalışma fırsatı sınırlıdır. Rahminizde bebek hava solumadığı için koku alma duyusu doğuma kadar bekler.

Bebeğin doğumu yaklaşırken bedeniniz doğuma yönelik giderek daha fazla egzersize başlar. Rahminizdeki kaslar kasılma ve gevşeme pratiği yapar. Alıştırma kasılmalarına Braxton-Hicks kasılmaları adı verilir. Genellikle ağrısız olurlar, ancak artık daha sık hissedilmeye başlanırlar.

Başkalarının önünde emzirme konusunda kaygıları olan anneler sütlerini sağabilir ve bir biberona aktarabilir. Bu şekilde bebek anne sütünden alacağı tüm faydaları alır ve anne de onun için rahatsızlık verici olabilecek durumlardan uzak kalabilir.

Plastik şişedeki sabun ya da losyonu bebekle birlikte küvete sokun böylelikle siz kullanmaya hazır olduğunuzda ısınmış olacaktır ve rahatsız etmeyecektir.

213. Gün

Bebeğinizin göz bebekleri loş ışıkta açılıp parlak ışıkta küçülerek ışığın yoğunluğuna tepki vermeye başlar. Bu faaliyet otomatiktir ve göz bebeği refleksi adını alır.

Zayıf kasları, kadının rahmine destek vermek için omuzlarını çok geriye eğmesine neden olabilir. Bunun sonucu oluşan kas gerilmesi, yorgunluğa ve sırt ağrısına neden olur. Düzenli egzersiz yapın.

Yaşadığınız kasılmalarla ilgili endişeleriniz varsa ya da doğurmak üzere olduğunuzu düşünüyorsanız doktorunuzu arayın. Hastaneye ya da acile gitmeyin. Önce doktorunuzun önerisini sorun.

Gece kontrollerini kolaylaştırmak için ışık düğmesine ışık ayarlayıcı taktırın, elinizin altında bir fener bulundurun ya da kuvvetli ışık veren bir iki gece lambasını açık bırakın. Eğer bebek karyolasının parmaklıkları gıcırdıyorsa bebeği rahatsız etmemesi için nebati bir yağ spreyi sıkın ve mumlu kâğıtla ovun. Daha sert kimyasal yağlar kötü kokuya neden olabilir.

214. Gün

Önümüzdeki üç gün içinde bebeğinizin ayak tırnakları tam olarak meydana gelmiş olacak.

Bu ay boyunca sırt ağrısı dahil, daha önce yaşadığınız semptomların pek çoğunu tekrar yaşayacaksınız. Beliniz, bebeğiniz ve siz genişledikçe artan yükü dengelemek de giderek zorlaşacak. Sırt ağrınız şiddetliyse ve geçmiyorsa doktorunuzla temasa geçin.

Bebeğinizi her beslediğinizde gazını çıkartmayı unutmayın. Beslenme sırasında mideye kaçan hava rahatsızlık verebilir ve yediğini çıkarmasına yol açabilir. Çok sert ovalamamaya dikkat edin; yoksa bebek kusar. Ayrıca bebeğin gazını çıkarmayı iyice denemiş ama başaramamışsanız da sorun yoktur. Eğer bebek rahat gözüküyorsa, muhtemelen iyidir.

215. Gün

Bebeğin başındaki saçlar uzuyor. Genetik eğilimlere bağlı olarak bebeğiniz ya tümden saçlı ya da kafasının üzerinde çok seyrek saçla dünyaya gelecektir.

Bacak krampları devam edebilir, özellikle de uyumaya çalışırken. Eğer bacaklarda yanma ve ağrı geçmezse, doktorunuzla temasa geçin. Bacaklarınızda kan pıhtısı olup olmadığı böylece değerlendirilebilir.

Göğüslerinizi süt üretimine hazırlamak için dolaşımınızda bulunan bazı hormonlar bebeğinize de geçip onun göğüslerinin de şişmesine neden olur. Bebeğiniz ister kız ister erkek olsun, muhtemelen bu geçici etkiyi doğum sonrası fark edeceksiniz. Göğüs dokusunun şişmesi normaldir; doğumdan sonra birkaç gün içinde dokular tekrar eski halini alır.

216. Gün

Bugün itibariyle bebeğinizin ayak tırnakları tam olarak meydana gelmiştir. Bebeğiniz erkekse, testisleri hâlâ aşağı doğru inmektedir.

Göğüslerinizden bir miktar kolostrum geldiğini fark edebilirsiniz. Bu, asıl süt üretiminden önce gelen sarımsı sıvıdır. Emzirmeye karar verirseniz kolostrum, bebeğinizin ilk doğal gıdası olacaktır. Çok besleyicidir ve antikor açısından zengindir. Ayrıca emzirmek bebeğinizi orta kulak iltihabı ve solunum yolu hastalıklarına karşı koruyacak ve daha sonra diyabet için zemin hazırlayacak faktörleri engelleyebilecektir. Bu koruyucu faktörler anne sütü dışında başka hiçbir kaynaktan sağlanamaz.

Geleneklere göre Filipinde bazı yeni annelere doğumdan sonra haşlanmış tavuk, mısır lapası ve küçük bir miktar pişmiş plasentadan oluşan özel bir yemek verilir.

Bebeği bebek küvetinde yıkarken bir el ile duşu kullanın. Bebek akan suyun verdiği histen hoşlanacaktır, siz de böylelikle tüm bedenini hatta saçlarını bile kolaylıkla yıkayıp durulayabilirsiniz. Asla bebeğin duşu kendi başına tutmasına izin vermeyin. Ortalığı berbat etmekle kalmaz, aynı zamanda yüzüne tutup suyu ciğerine çekme riski de yaratır.

217. Gün

Son birkaç haftadaki hızlı beyin gelişimi nedeniyle bebeğin başının çevresi yaklaşık 9,5 mm büyümüştür. Gelişen beyin, kafatasından dışarı doğru baskı yapar ancak aynı zamanda daha önce bahsedildiği gibi, daha fazla konvolüsyon için kendi üzerine kıvrımlanır.

Ellerde, ayaklarda, ayak bileklerinde ve yüzde hafif ödem ya da şişliğin yaygın olduğu düşünülür, çünkü fazla sıvı dokularınızda toplanmaya devam eder. Bol su içmek, otururken bacaklarınızı yukarı kaldırmak, sol yanınıza yatmak, beden ısınızı rahat bir seviyede tutmaya çalışmak ve destek verici çoraplar giymek kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.

Bebeğinizi yıkarken daha iyi tutabilmek için elinize pamuklu kumaştan eldiven giyin. Islak bebekler kaygandır!