30. Hafta

Bu haftada;

Baş çapı: 75 mm.

Baş çevresi: 275 mm.

Karın çevresi: 259 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 57 mm.

Bebeğinizin ağırlığı: 1560 gr.

Bebeğinizin boyu: 38 cm.

Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

204. Gün

Bebeğinizin baş-makat uzunluğu şimdi yaklaşık 280 mm’dir. Neredeyse 30 cm’lik bir cetvel uzunluğunda. Kilosu ortalam 1300 gramdır, yaklaşık 1,5 litrelik bir şişe su kadar.

Kadınların sadece yaklaşık yüzde 10’unda hamilelikleri sırasında varis oluşur. Doktorunuz bu ay içinde hamileliğinizin düzgün ilerlediğinden emin olmak için kan testi isteyebilir.

Doğumdan hemen sonra yatakta dinlenmeniz gerekebilir. Oyuncakları, kitapları, bebek bezlerini, yiyecekleri ve emzirmek için gerekli malzemeleri yakınınızda tutarak yatağı bir oyun parkı ve bebek bakım alanı haline getirin. Dinlenebilmek ve nekahet evresini atlatabilmek için bebeğin bakımında geçici yardım almak önemlidir. Bebek doğduktan hemen sonra bulaşığı azaltmak için kâğıt tabak ve bardaklar kullanın ve dışarıdan yemek siparişi verin.

205. Gün

Bebeğinizin boy ve kilo olarak büyümesi artık doğuma kadar yavaşlamaya başlayacak. Yavaşlamış halde bile bebeğiniz bu ay yaklaşık 896 gram alacak.

Hamileliğinizin sonuna yaklaşırken başarılı süt verme tekniklerini öğrenerek, rehber kaynakları toplayarak ve süt üretimini desteklemek için hangi beslenme değişikliklerini yapmak gerektiği hakkında bilgilenerek emzirmeye hazırlanın.

Bebeğinizin beyni şimdi bile doğsa görebilecek, duyabilecek, hatırlayabilecek ve öğrenebilecek kadar gelişmiştir. Batılı bilim insanları bu beyin faaliyetlerinin varlığının gerçek anlamda bilinçliliğin başlangıcını işaret ettiğini düşünürler, çünkü bebeğin beyni bir yetişkin beyninin gösterdiği tüm beyin dalgalarını (aynı sırada olmasa da) göstermektedir.

Eğer yumuşak kumaştan ana kucağı kullanıyorsanız ve rahatsanız bebeğin ara sıra dik pozisyonda uyumasına izin verin.

206. Gün

Eğer bebeğiniz şimdi doğsa ana rahminde emmekten baş parmağında nasır bile olabilir.

Hamilelik döneminde diş çürükleri genellikle hamileliğin dişlerde meydana getirdiği değişikliklerden çok tükürükteki pH derecesindeki hafif düşüşten ya da yetersiz hijyen veya diş bakımından kaynaklanır.

Bebeğiniz kolaylıkla ölçülebilecek şekilde fazla büyümemekle birlikte iç sistemleri ve dokuları gelişmeye devam eder. Bu nedenle beslenmenizde kalsiyum, protein, demir, B vitaminleri, çinko, A vitamini ve folik asit almanız önemini korur.

Kolaylıkla erişebilmeniz ve taşıyabilmeniz için bebeğin banyo eşyasını kulplu bir plastik çantada bulundurun.

207. Gün

Aşağı yukarı son bir ay boyunca bebeğiniz rahminizde cenin pozisyonuna geçti. Bacaklarını göğsüne çekti; çünkü onları uzatmaya yetecek kadar yer yok. Bebeğin güçlü, sistemli hareketlerini fark etmeye devam edeceksiniz. Kimi zaman bebek gece diğer zamanlara göre daha hareketliymiş gibi gelir. Böyle de olabilir ancak başka şeyler dikkatinizi daha az dağıttığı için de bu hareketleri daha fazla hissediyor olabilirsiniz.

Hemen kullanmayacaksanız sağdığınız sütü dondurun. Dondurulmuş anne sütünü yavaş yavaş çözdürün. Bir kap sıcak su kullanın ya da mikrodalganın çözdürücü ayarını kullanın. Güvenli kullanım için çözülmüş anne sütünü tekrar dondurmayın.

Tarihsel olarak Meksika’da yeni anneler doğum yaptıktan sonra ağrılarını ve kırıklıklarını geçirmek için buhar banyolarına sokulur.

Yeni doğan bebeğinizin çıplak geçireceği süreleri en azda tutun. Bebek büyüyünce kendi beden ısısını daha iyi ayarlayacaktır. Banyodan sonra bebeği sıcak ve rahat tutmak için havluyu saç kurutma makinesiyle ya da güneş gören bir pencere yanına koyarak ısıtın. Çok sıcak olmamasına dikkat edin. Başlıklı bebek havluları da ısı kaybının önlenmesine yardımcı olabilir.

208. Gün

Plasentada sizin kanınızı bebeğinizinkinden ayıran dört katman doku vardır. Plasentada bir bozulma olmadıkça bebeğin kanı sizinkine karışmaz.

Bugünlerde kendinizi biraz sakar hissedebilirsiniz. Bunun nedeni rahminizin genişlemesi, doğuma hazırlık olarak eklemlerinizin gevşemesi ve bebeğin pozisyonundaki değişikliklerdir. Düşerseniz, hemen doktorunuzu arayın. Doktorunuz size olabilecek diğer belirtiler hakkında da sorular sorabilir. Dengenizi kaybetmemeye dikkat edin; ancak düşerseniz, unutmayın ki bebeğiniz dünya üzerindeki en etkili şok azaltıcı sistemlerden biriyle korunmaktadır. Sıkı, kaslı yapıdaki rahminizdeki amniyotik sıvıyla.

Yürüyerek egzersiz yaparken sağlam bir bebek arabasına ya da yürüme bandının kenarına tutunmak akıllıca olabilir. Esneme ve denge egzersizleri yaparken dengenizi korumak için bir elinizi sandalyenin sırtına dayayın. Hava güzelse yüzmek de harika olur, ancak havuza girip çıkarken yavaş hareket edin ve kaygan yüzeylere dikkat edin.

209. Gün

Bebeğin beyni hâlâ hızla gelişmektedir, tek tek sinir hücreleri arasındaki bağlantı sayısı artar ve bebeğin hayatı boyunca karmaşık fonksiyonları yerine getirecek hücre grupları belirlenir.
Bu son haftalarda rahminiz gerilmeye devam ettikçe, karın bölgeniz daha çok acıyacaktır. Dinlenmeye ve ayakta durmamaya çalışın. Bir yatak ısıtıcı ya da destekleyici yastıklar acıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Formül sütle beslenen bebeklerin beyinlerinde DHA ve AHA konsantrasyonu anne sütü alan bebeklere kıyasla daha düşüktür. Bunlar, beynin ve göz retinasının işlevleri için elzem yağ asitleridir.

Uykusu geldiği halde uyanık olsa da bebeği yatırın; böylece sizin yardımınız olmadan uykuya dalmayı öğrenir.

210. Gün

Bebeğiniz erkekse, bugünden 40. haftaya kadar testisleri tam olarak aşağı inecektir. Testisler beden boşluğunda, kız bebekteki yumurtalıkları oluşturan aynı dokudan meydana gelir. Kızın yumurtaları pelvisin üst kenarının hemen altına iner; oysa beden boşluğu erkek testisleri ve olgunlaşmamış sperm üretici mekanizmaları için çok sıcaktır. Bunun sonucu olarak testisler skrotuma geçer. Skrotumda ısıya duyarlı testislerin dokusu mükemmel bir şekilde korunur; ısıtmak için bedene yaklaştırılırlar, bedenden uzaklaştırıp serinletmek için de kaslar gevşetilir.

Kalsiyum ihtiyacı en çok hamileliğin son on iki haftasında bebeğin iskeletinde hızlı bir kemikleşme meydana gelirken ve kemik gelişimi için de kalsiyum gerekirken görülür.
Bebeğin bedenindeki yumuşak bölgeleri, özellikle de otururken ya da doğrulmuşken düzgün bir şekilde desteklemek için toplam 222 kemiğe ihtiyaç vardır.

Bebeğin altını değiştirdiğiniz tablanın üzerinde yastık kılıfı kullanın. Yeni bir yüz gerektiğinde ters yüz edin.