29. Hafta

Bu haftada;

Baş çapı: 73 mm.

Baş çevresi: 266 mm.

Karın çevresi: 248 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 55 mm.

Bebeğinizin ağırlığı: 1385 gr.

Bebeğinizin boyu: 37 cm.

Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

197. Gün

Üç gün içinde bebeğinizin beyni hızlı büyüme nedeniyle buruşuk görünüm alacaktır. Beyin yüzeyinin kıvrım kıvrım olması normal ve gereklidir. Yüzeyin kıvrılmasına konvolüsyon adı verilir. Bu durumda beyin düzgün, kıvrımlı olmayan bir beyne göre daha fazla beyin hücresi içerir ve potansiyel olarak daha güçlüdür.

Hamilelik sırasında varisler, rahme giden kanın fazlalaşmasından kaynaklanabilir. Bu durumda bacaklara kan gitmesi yavaşlar.

Güneydoğu Asya’da geleneksel doğum kulübesinde yeni anneyi “tütsülemek” için ateş yakılır. Ateşten çıkan ısı ve dumanın acıyı azalttığı ve rahmin dışarı atılmasını önlediği düşünülür.

Bebeği hiçbir zaman su yatağına yatırmayın, gözetim altında olmaksızın su yatağında bırakmayın ya da bir su yatağında bebekle birlikte uyumayın. Su yatağının şiltesi yüzünü kaplayabilir ve onu boğabilir. Bebek ayrıca şilte ile yatağın kenarı arasına sıkışabilir.

198. Gün

Bebeğiniz bu ay 448 gramdan fazla kilo alacak. Bu haftanın sonu itibariyle bebeğinizin baş-makat uzunluğu yaklaşık 28 cm olacak. Neredeyse standart bir cetvel boyunda.

Bu ay boyunca bebek sizin ona sağladığınız besinleri aktif bir şekilde alıp depolar. İskelet gelişimi için kalsiyum, kırmızı kan hücreleri için demir ve büyümek için protein.

Bugünden itibaren doktorunuza yapacağınız doğum öncesi muayene ziyaretleri 2-3 haftada bir olacak. Son haftalar yaklaşırken doktorunuzun ilerleyiş hakkında notlar tutması önemlidir.

Emzirme sırasında bebeğin emme hareketi ile memelerin boşalması sonucu meme içinde oluşan basınç beyindeki özel hücrelerden bir hormon salgılanmasına yol açar; bu hormon da bir sonraki emzirme için daha fazla süt üretilmesini teşvik eder.

Uyurken bebeğinizin kendini güvende hissetmesine yardımcı olmak için sırtını karyolanın parmaklığına dayalı şekilde karyolasının köşesine yerleştirin.

199. Gün

Bu zaman itibariyle dalak tarafından yapılan kırmızı kan hücresi üretimi sona erer ve bu işi tamamen kemik iliği devralır. Kırmızı kan hücreleri ilk olarak kan adacıkları denilen doku grupları tarafından, daha sonra karaciğer ve ardından da dalak tarafından üretilir. Öte yandan dalak kırmızı kan hücresi üretme potansiyelini yetişkinlik döneminde de sürdürür.

Hava yoluyla yolculuk genellikle hamileliğin bu döneminden doğuma kadar tavsiye edilmez. Hava yoluyla ulaşım, irtifa değişikliğinin etkisi, yolculuk nedeniyle vücudun susuz kalması, daracık koltuklarda uzun süre oturmanın zorluğu ve tıbbi bir destekten uzaklık konularında birtakım endişeleri ortaya serer. Bu endişeler hem uçakta hem de varacağınız yerde sorun olarak karşınıza gelebilir. Bu dönemde uçakla yolculuk etmeniz gerektiğini düşünüyorsanız doktorunuza danışın.

Doğumda süt üretimine hazırlık olarak her meme, yağ ve özel dokudan terkip yaklaşık yarım kilo alır. Sağlıklı bir kadın ayrıca süt vermek için bedeninde 2,5 kilo yağ depolar.

200. Gün

Bebeğin göz kapakları artık birbirinden ayrıldığı için açılıp kapanabilir. Çoğu zaman bebeğinizin gözleri açıktır ve bakma hareketi pratiği yapar.

Eğer bebeğiniz rahminizde yukarıda duruyorsa göğsünüzün hemen altında kaburga bölgenizde ağrı ve hassasiyet duyabilirsiniz. Ağrının nedeni sık tekmeler de olabilir. Kaburga bölgenizdeki rahatsızlığı kısmen mümkün olduğu kadar uzanarak ve öne eğilmekten kaçınarak geçirebilirsiniz. Gebelik devam ederken bebeğiniz pozisyon değiştirmeye ve pelvisinize daha fazla yerleşmeye başlayacaktır.

Koyun derisi halı, tüylü yorgan ya da diğer kabarık yatak örtüleri üzerine bebeği asla yüzüstü yerleştirmeyin; çünkü boğulma riski vardır. Bebek başını kolaylıkla kaldırıp döndürecek kadar büyüyünceye kadar bekleyin; sonra da sürekli gözetim altında bulundurun. Her bebek uyumak için sırtüstü yatırılmalıdır.

201. Gün

Miyelinizasyon süreci sinir hücresi iletimini hızlandırmaya başlar. Miyelin, sinir hücrelerinin dış kısmını kaplayan ve sinir hücresi iletimini daha hızlı, daha kolay ve etkin kılan yağlı bir maddedir.

Uyuduğunuz zaman hazımsızlık hissedebilir ya da bebeğin ve rahminizin kaburgalarınıza ve diyaframınıza yaptığı baskı nedeniyle rahatsız olduğunuzu fark edebilirsiniz. Hazımsızlık nedeniyle oluşan baskıyı hafifletmek için pozisyon değiştirmeyi deneyin ve yatmadan hemen önce bir şeyler yemekten kaçının. Yatağın baş tarafını yükseltmek ya da fazladan bir yastık kullanmak da yardımcı olabilir.

Emzirmek bebeğinizi lenf bez kanserine (lenfoma) ve çocukluk dönemi başlangıçlı diyabete karşı koruyabilir. Ayrıca, en az iki yıl emzirirseniz, göğüs kanserinden korunmanıza da yardım edebilir.

Baştan itibaren bir uyku düzeni oluşturmaya çalışın ki bebeğiniz her gün belli vakitte uyuyacağını bilsin. Her seferinde aynı şarkıyı söyleyin, sadece yatma zamanı mutat bir yerde bebeğinizi okşayın, sallayın ona masal okuyun. Bu düzen özellikle evden uzakta olduğunuzda ve bebeğinizin dinlenmesi gerektiğinde yararlı olacaktır.

202. Gün

Artık, lanugo (bebeğinizin bedenini kaplayan ince tüyler) sırttaki ve omuzdaki bölgeler dışında kaybolmuştur. Ancak bebeğinizin başındaki henüz pigmentleşmedikleri için beyaz olan saçlar iyice çıkmıştır.

Muhtemelen beyazımsı vajinal akıntının yoğunlaştığını fark etmişsinizdir. Bu normaldir. Vajinal akıntınızın rengi değiştiyse ya da kıvamı kalınlaştıysa veya beraberinde rahatsızlık verici semptomlar (ağrı, yanma, kaşınma), kanama ya da değişik bir koku da varsa, doktorunuzla temasa geçin.

Bebeği mümkün olduğunca dik konumda besleyin. Bebeğin midesinin alt kısmındaki baloncuk yukarı çıkar ve kolaylıkla gaz çıkarır. Bu da midesinde sıkışmış havanın vereceği ağrıyı önler.

203. Gün

Bebeğinizin ayak tırnakları görünür olmaya başlamış olabilir ve bugün itibariyle genelde saçlar tümüyle çıkmıştır. Bugün sona ererken tam yedi aydır hamilesiniz. Bebeğin büyümesi haftalardır hızlı ve sürekli olmasına rağmen, büyüme hızı doğum zamanı yaklaştıkça yavaşlamaya başlar.

Annenin aldığı gıdalar arasında belirli bir besin maddesi bulunmadığı taktirde, bu madde sütünde de eksik olur mu? İlginçtir annenin beslenme problemleri, sütünün kalitesini değil miktarını etkiler. Ne kadar sıvı alıyorsa o kadar çok miktarda kaliteli süt üretir. Annenin aldığı fazladan suda çözülebilen besin maddeleri; idrar yoluyla atılır; ancak fazladan alınan yağda çözülen vitaminlerin sütteki konsantrasyon miktarı artabilir. Ne suda çözülen ne de yağda çözülen vitaminler fazla miktarda alınmamalıdır.

Susmak bilmeden ağlayan bebeğe elinizde tutacağınız şekersiz saplı nane şekerini emdirin ya da bir parça şekersiz nane şekerini suda eritip biberonla verin. Bebeğin midesi rahatsızsa nanenin rahatlatıcı bir etkisi olabilir. Lavanta yağı katılacak güzel ılık bir banyonun da yardımı olabilir.