28. Hafta

Bu haftada;

Baş çapı: 70 mm.

Baş çevresi: 258 mm.

Karın çevresi: 236 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 53 mm.

Bebeğinizin ağırlığı: 1215 gr.

Bebeğinizin boyu: 36 cm.

Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

190. Gün

Bebeğinizin gözleri muhtelif ışık ve karanlık seviyelerine karşı hassastır, ancak henüz nesneleri seçemez. Gözle görülebilen ışık dalgaları bebeğin beynine görsel enformasyon taşıdığı için bebeğin gözleri doğumdan sonra görmeye hazırlanır.

Hamilelik, kadının hayatında yaşamın duygusal yönleriyle baş etme kapasitesinin azaldığı üç dönemden biridir. Diğer iki dönem ergenlik ve menopozdur. Bu kadından kadına çok fark eder; biyolojik (yani hormonal), sosyal ve psikolojik unsurlar duygusal tepkileri etkiler.

Yukatan Yarımadasında genelde doğumda sadece ebe, koca ve hamile kadının annesi bulunur. Eğer doğum uzun ve zor geçiyorsa, diğer kadınlar da gelir. Kayınvalide, kız kardeşler, vaftiz annesi, yengeler, yakın arkadaşlar ve komşular.

191. Gün

Bugün bebeğinizin gelişiminde bir başka önemli gündür. Bebeğin beyni artık ritmik nefes alıp verme işini yönetebilir ve beden ısısını kontrol eder. Bu, eğer bebeğiniz şimdi doğarsa beyninin genel olarak onu nefes almaya sevk edebileceği ve tıbbi bir müdahale olmaksızın nefes alıp vermeyi sürdürebileceği anlamına gelir. Bu ayrıca, bebeğin kendi beden ısısını ayarlayabileceği, çok ısındığında vücut sıcaklığını azaltmak, çok soğuduğunda da ısıtmak için harekete geçebileceği anlamına gelir.

Çoğu kültürde yeni anne, bebeğini hemen emzirmeye teşvik edilir. Kolostrum ya da ağız sütü daha sonraki süte kıyasla daha fazla antikor, protein ve mineraller içerir. Anne sütü başlı başına mükemmel bir gıdadır, çünkü ihtiyaç duyulan besin maddelerini doğru oranlarda içerir. Anne sütündeki proteini yeni doğanın sistemi kolaylıkla kullanabilir ve bu protein antibakteriyel bir madde olarak işlev görür. Bu nedenle emzirilen bebekler kutu mamalarıyla beslenenlere göre daha az kusar, ishal ve kulak enfeksiyonu olurlar.

Anne Babalar İçin İpuçları Bebeğiniz soğuk meyve suyu ya da sütle dolu şişeyi tutmaktan hoşlanmazsa, ellerini sıcak tutmak için şişenin üzerine küçük bir çorap geçirin.

192. Gün

Geçen her gün bebeği doğuma ve gelişiminin prenatal evresini tamamlamaya daha da yaklaştırıyor. Bebeğin rahim dışında yaşama yetisi her geçen gün gelişiyor.

Hamileliğinizin sonunda rahminiz 56 gramdan 986 grama çıkmış olacak. Bu ay haftalık alacağınız kilo 500 gram.

Yukatan Yarımadası halkı arasında geleneksel olarak doğumda kadının kocasının bulunması beklenir. Bu kültür, kocanın kadının nasıl acı çektiğini görmesi gerektiğini söyler. Bu kural oldukça katıdır ve doğumda bulunmayan kocalar doğumun kötü sonuçlanmasından sorumlu tutulur.

Emzirme dönemi boyunca anne sütünün yapısı değişir. Prematüre doğum yapan bir annenin sütü, bebeğin gelişimine yönelik ihtiyaçlarını normal zamanında doğum yapan bir annenin sütüne göre daha iyi ve tam karşılar. Bebek büyüdükçe ve geliştikçe değişen enerji ve besin ihtiyaçlarına göre sütün içeriği de değişir. Kısacası annenin bedeni bebeğine ne vermesi gerektiğini bilir.

193. Gün

Önümüzdeki aşağı yukarı üç gün içinde bebeğin cildinin altında daha fazla yağ depolanacağından cildi daha düzgün ve daha az buruşuk olur.

Bu ay tansiyonunuz yükselmeye başlayabilir. Ufak yükselmeler normal değerlendirilir. Eğer şiddetli derecede baş ağrınız, görmede bulanıklık, ani kilo alımı ya da ellerde, bileklerde veya yüzde şişkinlik varsa, hemen doktorunuzla temasa geçin. Bu semptomlar tansiyon yüksekliğini gösterebilir. Bu da hem siz hem de bebeğiniz için tehlikeli olabilir.

Anne sütündeki kalsiyum-fosfor oranı kalsiyumu bebeğin iskeletine taşımak ve büyümesini teşvik etmek açısından idealdir. Ayrıca anne sütünde sodyum oranı azdır ve anne sütünden alınan demir ve çinko inek sütünden alınana kıyasla daha iyi emilir.

194. Gün

Önümüzdeki üç gün içinde bebeğiniz ışık, ses, tat ve kokuya karşı daha hassas olacaktır. Bebeğin cildinin dokunma duyusu oluşmuş durumdadır. Bebeğinizin bedeni sizi görmeye, sesinizi duymaya, size has kokuyu tanımaya ve vereceğiniz sıvı besini tatmaya hazırlanıyor. Bebeğinizle tanıştığınızda ona ne söyleyeceğinizi, narin cildini nasıl okşayacağınızı ve minik kafasını nasıl tutacağınızı hayal edin. Bebeğin doğumuna fazla zaman kalmadı. Bebeğinizin cildinin her 1 santimetre karesinde 250 ter bezi, 40 yağ taşıyıcı bez ve 10.000 ısıya duyarlı hücre bulunur.

Emzirirken, ikinci defa anne olan anneler bir yandan küçük çocuklarına bakıp onlara göz kulak olurken bir yandan da bebeklerini göğüslerinde tutmakta hayli zorlanır. Eğer ilk çocuğunuz çok hareketliyse ve bebeğinizi emzirirken bir şeyle meşgul etmek zorsa, bir göğüs pompası kullanarak çektiğiniz sütü biberonla vermeyi ya da daha hızlı ama daha sık aralıklarla emzirmeyi daha kolay bulabilirsiniz.

Biberonları, varsa bulaşık makinenizde yıkayın. Daha sonra sterilize edilmelerine gerek olmaz. Emzikleri, şişeleri ve şişe ağızlarını bir arada tutmak için (hassas giysileri yıkamakta kullanılan) bir çamaşır torbasına yerleştirin.

195. Gün

Bugün itibariyle bebeğinizin cildi altında beden yağı biriktiği için daha düzgün ve daha beyaz olur. Bebeğinizin depoladığı yağ gebeliğin erken dönemlerinde ısıyı ayarlamak için kullanılan kahverengi yağ değil, beyaz yağdır. Beyaz yağ yalıtıcıdır ve bir enerji kaynağıdır. Şişman bebek sağlıklı bebek demek değildir, fakat normal beden fonksiyonları için bir miktar yağ gereklidir.

Mesane genelde dışbükey (yuvarlak) bir organdır ancak hamilelik sırasında dışarıdaki baskı nedeniyle içbükey hale gelir (ezilir). Bu nedenle idrar biriktirme kapasitesi büyük oranda azalır.

Brezilya’da yaşayan Aymara halkı arasında annelerin nereye giderlerse yeni doğan bebeklerini de götürmeleri adettir. Ayrıca ilk iki yıl bebekleriyle uyurlar.

Süt üretimi günde 500-650 kalori harcatır. Bu sadece emzirmeyle haftada yarım kilodan fazla vermek demektir. Bu nedenle üç ay veya daha uzun süre emziren annelerde ya da hem emziren hem de formül süt kullanan annelerde kilo kaybı hızlanır.

Bebeğinizi uyutmak üzere yatırmadan önce sıcak bir su torbasıyla çarşafını ısıtın. Soğuk bir yatak sinir bozucu bir etki yapabilir. Bebek battaniyesi olarak elektirikli battaniye kullanmayın. Elektrik kabloları tehlikeli olabilir.

196. Gün

Bebeğin gözleri artık yuvalarında hareket eder. Bebeğiniz bakma pratiği yapmaktadır. Bebek ne görür? Bir an için rahminizin içinin nasıl gözüktüğünü hayal edin. Parlak ışıklar altında ya da gün ışığında sizin giysilerinizin koruyuculuğu olmadan bebeğin dünyası, ışık damarlarınızdan ışırken pembemsi olabilir. Gece, giysilerinizle ya da karanlık bir odada rahminizin içi de karanlık olmalı. Bebek muhtemelen ışık yoğunluğundaki değişikliklerin farkındadır. Ancak “pembe” rengi algılaması için aylar geçmesi gerekir. Çünkü doğum anında bile bebeğin renk görme sistemi sadece tam kırmızı, yeşil ve sarıları ayırt ediyor gibi gözükmektedir.

Pek çok kültürde emzirme döneminde cinsel ilişkiye girilmesine karşı tabular vardır. Yeni Gine’de yaşayan Arapeş’lerin geleneği bebek ilk adımını atana kadar cinsel ilişkiyi yasaklar.

Emzirme dışında otururken, yemek yerken ya da dinlenirken 500 ila 650 kalori yakacağınız başka bir aktivite düşünebiliyor musunuz?

Bebeğinize yatmadan hemen önce banyo yaptırarak rahat uyumasına yardım edin. Banyo onun ısınmasına ve gevşemesine yardım edecektir.