12. Hafta

Çok özel bir haftaya girdiniz. Artık doktorunuz bebeğinizin daha fazla ölçümünü yapacak.

Bu haftada;

Baş-popo uzunluğu: 53 mm.

Baş çapı: 14 mm.

Baş çevresi: 55,5 mm.

Karın çevresi 50,5 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 6,5 mm.

12Hafta Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

78. Gün

Önümüzdeki iki hafta içinde bebeğinizin böbreklerinde oluşan idrar amniyotik sıvının içine boşaltılmaya başlayacaktır. Her böbrek yaklaşık 800.000 hassas nefron, yani atık-süzme hücresine sahiptir.
Hareketlerinizi kısıtlamayan ya da kan akışınızı engellemeyen rahat giysiler giyin. Henüz hamile elbiseleri giymeye pek hazır değilseniz, bol kazaklar ya da taytlar gibi geçiş tarzını tercih edin.

1705’ten itibaren İngiltere’de kadınlar beslenmelerine dikkat ederek, mümkün olduğu kadar uyuyarak ve sıkı korseler giymeyerek sağlıklı bir hamilelik geçirmeye zorlanırdı. Tarçın, muskat, şeker ve yumurta içeren içecekler anne adaylarını ısıtmak ve güçlü tutmak için sunulurdu.

79. Gün

Bebeğinizin bağırsakları artık karın bölgesindedir. Karın boşluğu barsaklardan daha hızlı büyümüş ve artık barsaklar karın içine sığabilir hale gelmiştir. Nadiren Barsaklar da karın boşluğu kadar hızlı büyür. Bu durumda göbek fıtıkları ortaya çıkar. 13. hafta sonunda halen barsaklar karın boşluğu içine itilmemişse genetik bozukluklardan şüphelenilmelidir.

Tıpkı geçmiş iki ayda olduğu gibi, kendinizi her zamankinden daha yorgun hissetmeye devam edeceksiniz. Bedeninize kulak vermeye ve programınızda ihtiyaç duyduğunuzda dinlenebilmenizi sağlayacak ayarlamalar yapmaya devam edin.

Çin’in Tsinghai bölgesinde kadınlar bebeklerini beş yıl boyunca yanlarında taşır ve çocuk istedikçe emzirirler. Emzirmek bebek sağlığı için çok önemli bir iştir. Her bebek 6 ay yalnızca anne sütü, 2 yaşına kadar ek gıda ile birlikte anne sütü verilmelidir.
Eğer aranız hoşsa yeşil biber harika bir C vitamini kaynağıdır. Yarım kâse yeşil biberde 95 mg C vitamini vardır. Lahana da iyidir. Lahanayı, lahana salatası olarak çiğ yiyin, salatalardaki diğer yeşilliklere karıştırın; salata, çorba, et yemekleri, yumurtalı yemeklere, kebaplara, soslara ve kavurmalara yeşil biber ekleyin.

80. Gün
Plasenta bebekle birlikte büyür, fakat onun kadar hızlı değil. Gelişmenin bu aşamasında yaklaşık 28 gramdır ve doğum anında 448-896 gram kadar gelir.

Eğer bazı besinlerden iğreniyorsanız, belirli yiyecekleri ya da besin gruplarını tüketemediğinizden dolayı herhangi bir besin, vitamin ya da mineral eksikliği yaşamadığınızdan emin olmalısınız.

Hollanda’da doğum sırasında gevşeme ve rahatsızlık ve acının giderilmesi tamamen soluk alıp verme ve gevşeme teknikleriyle yapılır. İlaç kullanımı kesinlikle onaylanmaz. Bugün Hollanda’da kadınların çoğunluğu hâlâ evde doğurur ve doğumlarına doktorlar değil ebeler yardım eder.

81. Gün

Önümüzdeki üç gün içinde bebeğinizin larinksinde ya da ses kutusunda ses telleri oluşacak. Öte yandan bebek ses çıkaramayacak ya da sesli ağlayamayacak, çünkü ses telleri sıvıda değil havada hareket eder.

Sık idrara çıkma ihtiyacı duymaya devam edeceksiniz. Bu da sisteminizin atıkları temizlemek ve besinleri dolaşıma sokmak için daha etkin çalışmasından kaynaklanmaktadır. Mesanenizin dolduğunu hissettiğinizde boşaltmanız önemlidir. Eğer ikinci gebeliğinizse, kaslarınız büyüyen rahme daha az direnç gösterecektir. Sonuç olarak, artık mesanenizde daha az baskı olur ve bebek daha fazla belli olmaya başlamıştır. Bu nedenle hamile giysileri giymeye başlamış olabilirsiniz. Hamilelik kadınları mesane enfeksiyonlarına daha yatkın yapar ve idrar mesanede ne kadar uzun kalırsa, bakteri üreme olasılığı artar. Sisteminizi temizlemek için bol su için. Yeterli C vitamininin de idrar yolları enfeksiyonlarını önlediği bilinmektedir. Ayrıca daha iyi bir hijyen için idrara çıkmadan önce ve çıktıktan sonra ellerinizi yıkayın ve tuvaletin yanında bulunduracağınız ıslak temizleme bezleriyle önden arkaya doğru temizlik yapın.

Bebeğiniz vücudunda 300 kemikle dünyaya gelir. Çocuğunuz büyürken bazı kemikler kaynar ve yetişkinlik döneminde toplam 206 kemiği olur.

82. Gün

Bugün itibariyle bebeğinizin 20 dişinin tümü ve yuvaları dişetlerinde oluşmuştur. Önümüzdeki üç gün içinde bağırsakları katlanacak ve villi (bağırsakların yüzeyinde bulunan ve belli besinleri emen küçük, parmağa benzer çıkıntılar) ile kaplanacak.

Hamilelik sırasında çok sıcak banyolar yorucu olabilir ve baygınlık yapabilir. Sıcaklığın 38 derecenin üzerinde olduğu SPA uygulamalarından ve sıcak su dolu küvetlerden uzak durmak gerekir.

C vitamini suda çözülebilen bir vitamin olduğundan bedenin dokularında depolanmaz ve vücut için sürekli yeniden temin etmek gerekir. C vitamini pişirirken ve işlemden geçirirken kolaylıkla ölür, bu nedenle çiğ sebze ve meyve yiyin ve taze meyve suyu için.

Yeni Gine’de Arapeşler arasında taze Hindistan cevizi kabile bayramları ve emzikli anneler için ayrılır.

83. Gün

Bugün itibariyle bebeğinizin ses telleri larinks, yani ses kutusu içinde oluşmuş olacak. Bir hafta sonra uzuvlardaki hemen hemen tüm kemiklerin içinde ilk kemikleşme merkezleri belirir. Diz kemiğinde, uyluk kemiklerinin ve tibiasın (alt bacak kemikleri) uçlarında sekonder kemikleşme alanları gelişir.

Kadınların karbonhidrat (şeker, nişasta ve lif) alımı hamilelik döneminde genelde yeterli miktarın üzerindedir. Baklagiller (kuru baklagilleri, bezelyeleri ve mercimeği kapsar) genelde hamilelik döneminde en değerli gıdalardır. Demir, tiamin (Bl) ve riboflavin (B2) yönünden zengin kaliteli protein sağlarlar. Bir kâse kuru baklagil ya da bezelyede 15-20 gr protein bulunur. Bu miktar hamilelik sırasında alınması gereken günlük 60 gr proteinin yaklaşık üçte biridir.

Yeni doğan bebeğin ihtiyaçları anne sütündeki protein bileşimiyle tam olarak karşılanır.

84. Gün

Artık bebeğinizin karaciğeri safra salgılamaya ve pankreası da insülin üretmeye başlamıştır. Barsaklar kat kat olmuştur ve besinleri tutan villi ile kaplanmıştır. Safra karaciğer tarafından üretilir, ancak (daha önce oluşan) safra kesesinde depolanır. İnce barsakta besin olduğu zaman sindirim için yağlı yiyeceklerin parçalanması amacıyla bağırsaklara safra gönderilir.

Şimdiye kadar biraz sırt ağrısı çekmiş olabilirsiniz genelde gebeliğin 12. haftasından önce başlar. Başlıca nedeni, pelvisinizin büyüyen rahminizi barındırmak için genişlemesine olanak veren ve doğumu daha kolay hale getirmek için uylukla bel kemiğini birleştiren eklemlerin gevşemesini sağlayan bir hormon olan relaksindir. Relaksin üretimi 14. haftada doruğa çıkar ve doğumdan sonra 48 saat geçene kadar oldukça yüksek bir seviyede kalır. Tüm hamile kadınların yarısı sırt ağrısı çeker. Skolyozu olanlar, daha önce de sırt ağrısı çekenler ve üç yaşının altında çocuğu olanlar büyük olasılıkla daha şiddetli semptomlar yaşar. İnce ve uzun kadınların lifleri çoğunlukla daha fazla gevşer. Bu, genellikle daha fazla ağrı demektir.

Kemik katı ve hareketsiz gözükse de aktif, yaşayan bir dokudur. Kemik ve plazma arasında günde yaklaşık 700 gram kalsiyum gider gelir.