20. Hafta

Bu haftada;

Baş çapı: 46 mm.

Baş çevresi: 175 mm.

Karın çevresi: 148 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 33 mm.

Bebeğinizin ağırlığı: 330 gr.

Bebeğinizin boyu: 24 cm.

Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

134. Gün

Günümüzdeki üç gün içinde bebeğinizin bacakları nihai oranlarına yaklaşacaktır.

Borneo Adası halkı arasında gelenek, zor doğum yapan bir kadının yanına bir şifacı ve asistanın gelmesidir. Asistan kulübenin dışında belinde ay rengi bir taşla bekler. Kadına masaj yapan ve yatıştıran şifacı yardımcısına bebeğin hareketlerini taklit edecek şekilde taşı oynatması için bağırarak talimat verir. Bu bir nakil büyüsü eylemidir.

135. Gün

Bebeği çevreleyen amniyotik sistem sizin sisteminiz tarafından her üç saatte bir yenilenir. Bol sıvı almak bu dönüşümü destekler ve dokularınızın da sağlıklı işlemesini sağlar. Amniyotik sıvı bebeğinizin büyümesi ve gelişmesinde büyük rol oynar. Bebeği yüzer durumda, sıcak ve temiz tutar. Zaman zaman yutması ve böylelikle sindirme ve dışkı atma pratiği yapması için de malzeme sağlar.

Hamilelik sırasında meyve ve sebze suları mükemmel içeceklerdir. Teknik olarak bunlar içeriği yüzde 50, 25 veya 10 su olarak hazırlanırlar. Sağlığınız İçin Sıvı almak hamilelik sırasında sağlıklı olmak için ve işlevlerin etkin sürmesi için elzemdir. Çünkü vücut ağırlığının yüzde 55-60’ı sudur ve amniyotik kavitenin yüzde 99’u da sıvıdır. Hamilelik sırasında günde 240 ml’lik sekiz bardak su ya da başka bir içecek tüketilmesi önerilir.

136. Gün

Bebeğinizin bacakları artık nihai oranlarına ulaştı. Bebeğiniz doğduğunda kol ve bacaklarının nispeten kısa olduğunu fark edeceksiniz. Bu normaldir. Çocuk emeklemeden yürümeye geçerken uzayacaklardır.

Hamilelik döneminde hangi pozisyonda uyuyacağınız önemli bir konu olur. Sırtüstü ya da yüzüstü uyumak yerine yan tarafınıza uzanarak uyumayı denemelisiniz. Sol tarafınıza yatarak tercihen de iki bacağınız arasına yastık koyup birini diğerinin üzerine atarak uyuyabildiğinizde bebeğiniz için kan akışını maksimum seviyeye çıkarabilir, bacak ve ayaklarınızda şişkinliği azaltabilir ve atıkların toplanıp atılması sürecini daha etkin bir hale getirebilirsiniz. Sürekli sırtüstü uyumak kanın kalbe geri gitmesini zorlaştırabilir ve sırt ağrılarını artırır. Yüzüstü uyumak (sıradan bir şilte üzerinde) genelde rahatsızdır. Eğer uyanıp da sırtüstü ya da yüzüstü yatıyor olduğunuzu fark ederseniz, endişelenmeyin. Solunuza dönün ve tekrar deneyin.

Fıstık ezmesi hamilelik döneminde zengin bir protein kaynağıdır. Teorik olarak sadece ezilmiş fıstıktan oluşması gerekir. Ancak etiketleri dikkatli okuyun: İlave tuz, şeker ve nebati yağ içeren ticari fıstık ezmelerinde yüzde 55 oranında yağ olabilir.

137. Gün

Yaklaşık bir hafta içinde lanugo baş, boyun ve yüzde yoğunlaşsa da bebeğin tüm bedenini kaplar.
Gebelik hormonları nedeniyle artan dolaşım ve metabolizma hızı nedeniyle hamileyken saç ve tırnaklarınız daha hızlı uzar. Hep kırılmayan, doğal ve uzun tırnaklara sahip olmayı istediyseniz, şimdi tam zamanı. Eğer manikür için güzellik salonuna giderseniz iyi havalandırılan bir yere oturun. Bazen oje, akrilik karışımlar ve asetondan çıkan kokular çok güçlü olabilir. Güzellik salonlarıyla bağlantılı olabilecek diğer riskler konusunda da doktorunuza danışın.

138. Gün

Bebeğinizin kalbi giderek daha güçlü olur. Şu andan itibaren, bebeğinizin kalp atışları stetoskopla tespit edilebilir. Göbek kordonu o kadar iyi tasarlanmıştır ki kan göbek kordonundan saatte 4 mil hızla akar ve sadece otuz saniyede yine kordon içinden dönüşünü tamamlar.

Dişetlerinizin hassas olduğunu ve kimi zaman da şişip kanadığını fark edebilirsiniz. Diğer değişiklikler gibi, dişeti hassasiyeti de hamilelik hormonlarındaki artıştan kaynaklanır. Şiddetli dişeti ağrısı ya da rahatsızlığı söz konusuysa dişçinize danışın.

139. Gün

Bebeğinizin uyku alışkanlıkları ortaya çıkmaya başlar. Uyuşukluk ve uyku dönemleri ile faaliyet dönemleri birbirini izler. Bazen anne bu döngüyü fark edebilir ve önceden kestirebilir. Bir ya da iki hafta içinde bebeğinizin uyku alışkanlıklarına, kapalı göz kapakları altında rüya görmekle bağlantılı hızlı göz hareketleri de eşlik edecek. Araştırmalar bebeğin beyin dalgalarının henüz gerçek bir rüya üretmek için olgunlaşmadığını gösteriyor. Ancak hızlı göz hareketlerinin ya da REM uykularının belirmesi bebeğinizin beyin gelişimine yardımcı olur. Tıpkı doğumdan sonra da olduğu gibi.

Duygusal açıdan kendinizi biraz daha istikrarlı hissettiğinizi ve ruh halinizde daha az dalgalanmalar olduğunu fark edebilirsiniz. Asabiyet, dalgınlık ve unutkanlık yaygın görülür. Ne de olsa çok yorulmaktasınız, özellikle de başka çocuklarınız varsa ve bebeği düşündüğünüz için dalgınsınız.

Çoğu kadın doğum yaparken sırtüstü yatıp omuzlarını bir desteğe yaslayarak doğum yapar. Oysa bazı kültürlerde çoğu kadın dik pozisyonda doğum yapar: Diz çökerek, oturarak, çömelerek, ayakta veya hatta iplere ya da sırıklara asılarak… Dikey konumda olmak yerçekiminin yardımıyla doğumu hızlandırır.

140. Gün

Artık bebeğiniz minyatür bir yeni doğan gibi gözükür. Kapalı gözleri, burun delikleri ve hoş bir şekilde biçimlenmiş ağzıyla, yüzü huzurludur. Arada sırada baş parmağı ya da parmaklarından biri ağzına kayar ve bebek emme pratiği yapar.

İkizler kimi zaman ayrı kalp sesleriyle tespit edilebilir, özellikle de kalp hızları arasında dakikada on atıştan fazla fark varsa.

Bir meyveli gazoz açın—bugün hamileliğinizde önemli bir kilometre taşı! Yolun yarısındasınız: Yirmi hafta bitti yirmi hafta kaldı. Bundan böyle bedeniniz doğuma, bebeğiniz de rahminiz dışındaki yaşama hazırlanacak.

A, D ve K vitaminleri “yağda çözülen” vitaminler olarak adlandırılır, çünkü beslenmenizdeki yağa bağlıdırlar ve karaciğer ile bedendeki yağlı dokularda bol miktarda depolanırlar. Bu nedenle bedenin bu vitaminlerden herhangi birinin eksikliğini çekmesi için hamilelik döneminde bile uzun zaman geçmesi gerekir. Öte yandan bu vitaminler aşırı miktarda alınırsa toksik seviyelere ulaşabilirler.