Yuvalanma

Yumurta, döllendikten 5-6 gün sonra (son adetten yaklaşık olarak 3 hafta sonra) rahme ulaşır. Bu arada hücreler bölünerek büyümeye devam eder. Yolculuğunun sonunda yumurtalık kanalından rahime açılan deliğe gelir ve rahim boşluğuna düşer.

Yuvalanma (İmplantasyon)

Rahim içine gelen embriyo, yerleşmesi için hazırlanmış desidua içine yuvalanır.

Döllenmeden 7-8 gün sonra rahmin yumuşak ve besleyici sıvıyla kaplı duvarına dokunur. Zigot rahim iç duvarına ilk kez uzantı şekliden hücreleri ile temas eder.

Yumurtalık kanalında döllenme olurken, rahim duvarında döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için bir yatak hazırlanır. Rahmin iç tabakası, hormonların etkisi ile zigotun yerleşmesine uygun hale gelir. Bu dönemde iç tabakaya desidua veya dölyatağı adı verilir. Desidua kalınlaşmış, demir, kalsiyum ve glikojen gibi besleyici öğeleri artmıştır. Zigot, desiduayı delerek içinde kendisine bir yer oluşturur. Buna yuvalanma veya implantasyon denir. Zigottan (döllenmiş yumurta hücresi), bebek ve plasenta (eş) gelişir.

Bu yerleşme işlemi 9-10. günlerde tamamlanır. Bu zaman annenin adet görme zamanına denk gelir. Yerleşme sırasında bazı anne adaylarında lekelenme tarzında bir kanama olabilir. Buna implantasyon kanaması denir.

Anne adet görmediği için gebe olup olmadığını düşünmeye başlar. Bebeğin anne rahmine yerleşmesinden sonra gebelik hormonu (beta HCG) salgılanmaya başlar. Adet gecikmesi olduğunda yapılan gebelik testlerinde gebeliğin varlığı tespit edilebilir. Artık gebelik oluşmuştur ve zigot rahme gömülerek gelişimini sürdürür.

Gebelik son adetin ilk gününden itibaren hesaplanır. Annenin adet görmesi gerektiği bu günlerde embriyo 2 haftalık, gebelik ise 4 haftalık olarak kabul edilir.

Gebelik ürününün rahim duvarına tutunan kısmında plasenta, diğer ucunda ise bu plasentaya bir kordonla bağlı bebek oluşur.

Fetus amniyos kesesi denilen sıvının içinde gelişmesine devam eder. Bu kese fetüsü dışarıdan gelebilecek darbelere ve sıcaklık değişikliklerine karşı korur.

Gebelik süresince servikal kanalda oluşan yoğun ve yapışkan salgı, kanalı kapatır. Buna nişan denir.

Posted in: