26. Hafta

Bu haftada;

Baş çapı: 65 mm.

Baş çevresi: 240 mm.

Karın çevresi: 216 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 48 mm.

Bebeğinizin ağırlığı: 920 gr.

Bebeğinizin boyu: 32 cm.

26Hafta Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

176. Gün

Bugün çok önemli bir gün: Bebeğinizin ciğerleri artık nefes alma yeteneğine sahip. Bu hafta sonu itibariyle bebeğiniz yaklaşık 12,7 mm uzayacak. Rahminizin dışındaki hayata hazırlanma yolunda. Bebeğinizin hedef kilosu en az 1.000 gramdır. Artık bebeğiniz nefes alıp verebileceğine göre, siz de rahat bir nefes alabilirsiniz! Yeterli hava kesesi ve “sürfaktan” yüzey aktif madde sayesinde bebeğiniz kendi başına çok daha kolay nefes alabilecek ve dış dünyaya uyum gösterebilecek.

Pek çok kadın doğum yaparken diz çöker, üst bedenlerini bir sandalyeye, ağaç kütüğüne ya da kendi kol ve dirseklerine dayar. Bu doğum pozisyonuna İncil’de ve Romalı şairlerde de rastlanır; ortaçağda Almanya’da bu pozisyonda doğum yapılırdı, bu duruş Kuzey Amerikalı yerliler arasında da popülerdi.

Anne babalar genellikle bebekleri uyurken üşüyecek ya da terleyecek diye endişelenirler. Ensesini elleyerek bebeğinizin rahat olup olmadığını anlayabilirsiniz. Elinizin soğuk olmadığından emin olun. Önce sıcak su altında ellerinizi ısıtın. Eğer bebeğinizin ensesi sıcak ve kuruysa vücut ısısı iyidir. Ensesi nemliyse çok sıcaklamış olabilir. Soğuksa bir battaniye daha getirmelisiniz. Rehber olarak bebeğinizin el ve ayaklarına bakmayın. Bebeğinizin vücut ısısı ne olursa olsun, genelde elleri ve ayakları soğuk olur.

177. Gün

Eğer bebeğiniz erkekse önümüzdeki üç ay içinde testisleri tam olarak yerlerine inecek. Testislerin skrotuma geçişi bağırsakların gelişimi nedeniyle karın bölgesinde artan baskıdan ötürü hızlanabilir.

Diyabetiniz varsa, bu noktadan itibaren bebeğiniz normalin üstünde kilo alacaktır. Diyabet, vücudun enerji elde etmek üzere şekeri kullanması için gerekli olan insülini üretmediği ya da üretilen insüline tepki vermediği bir rahatsızlıktır. Bazı kadınlar hamileliklerine diyabetli olarak başlar, bazıları da hamilelikleri sırasında gebeliğe bağlı diyabet geliştirirler. Gebeliğe bağlı diyabet genellikle bebek doğduktan sonra geçer. Diyabetli olun ya da olmayın, günde 50-200 mcg krom ve 2-5 mg manganez pankreastaki glikoz metabolizmasını destekler. En iyi krom kaynakları arasında, bira mayası, istiridye, karaciğer ve patates ile deniz ürünleri, tam tahıllı mamuller, kırmızı et ve tavuk yer alır. Manganez kaynakları arasında tam tahıllar, kabuklu yemişler, tohumlar, avokado, kurutulmuş meyveler ve ananas bulunur.

Filipinlerde Mindanao adasında yaşayan Bukirion halkı plasentayı bebeğin “erkek kardeşi” olarak görür. Geleneksel olarak plasentayı evin altına gömer ve ruhunun göklere geri döndüğüne inanırlar.

Bebekler doyana kadar meme emer ya da biberondan içerler. Biberonla beslenen bebeği şişeyi bitirmeye zorlamayın, yoksa fazla yemeye alıştırma riski oluşur. Yeni doğanın midesi aşağı yukarı minik yumruğu büyüklüğündedir. Bu nedenle başlangıçta bebeğinizin sık aralarla ve nispeten ufak miktarlarda beslenmeye ihtiyacı vardır. Bir sonraki emzirme için göğüslerdeki süt üreten hücrelerin yeterli sütü üretmesi genellikle iki saat alır. Bu zamanlama genelde mükemmeldir. Çünkü bebek tekrar aç olarak uyanmadan önce emdiği sütü yaklaşık iki saatte sindirir.

178. Gün

Bebeğinizin akciğerleri hızlı büyümeye devam eder.

Artık gebeliğinizin son üç ayına girdiğiniz için günde yaklaşık 300 kalori fazla enerjiye ihtiyacınız vardır. Hamile olmayan yetişkinler genelde günlük 2100 kaloriyle kilolarını ve sağlıklarını korurlar; ancak gebe kadınların günde yaklaşık 2400 kalori alması gerekir.

Bebeğinizi doyurduktan sonra gazını çıkarmak için omzunuza yasladığınızda ağzından akıtacaklarını tutması için omzunuza bir bez serin. Eğer bebeğinizi omzunuza dayayarak tutmak rahat gelmiyorsa karnı aşağıda başı da hafif yana dönük olacak şekilde kucağınıza yatırmayı deneyin. Aşağıdan yukarı sırtını sıvazlayın ya da nazikçe vurun. Bebeğinizi kucağınızda oturtarak da gazını çıkartabilirsiniz. Bir elinizi göğsüne yerleştirin ve nazikçe sırtına vurarak öne doğru yatırın.

Bu hafta gebeliğinizde üçüncü ve son trimestrin başlangıcıdır. Geri dönüp bebeğinizin gelişimine ve bugüne kadar deneyimlediğiniz hamilelik dönemine baktığınızda en iyi duygularla hatırladığınız anlar hangileri?

179. Gün

Bebeğinizin beyni hızlı büyümesine devam eder.

Periyodik olarak vajinada yanma, kaşıntı olabilir. Vajinadaki kaşıntı mantar enfeksiyonundan ya da temizliğinin düzenli yapılmamasından (düzenli olarak hafif, kurutmayan bir sabun ve su ya da kokusuz bir temizleyici yağ ile temizlenmemesinden) kaynaklanabilir. Bu rahatsızlık ayrıca gebeliğe bağlı diyabetle ilişkilendirilen semptomlar arasındadır.

Yoğurt iyi bir protein kaynağıdır; sütten daha fazla kalsiyum içerir ve aynı zamanda gebelikte daha sık görülen mantar enfeksiyonları riskini de azaltır. Laktozu sindiremeyen bazı kadınlar yoğurdu sindirebilmektedir.

Endonezya’da yaşayan Alor halkı kadınları geleneksel olarak bebekleri doğduktan on gün sonra tarlada çalışmaya başlarlar. Gün içinde bebeklerine akrabaları bakar. Tarladan döner dönmez emzirir ve geceleri de bebekleriyle uyurlar.

Eğer bebeğinizi emzirmeyi planlıyorsanız, her ikiniz için de en rahat ayarlamayı deneyip bulmak için hazırda birkaç yastık bulundurun. Bebeğinizi kucağınızda bir yastık üzerine yerleştirmenin onu emzirmek için en uygun seviyeye kaldırdığını görebilirsiniz. Bebek emerken, emzirirken kullandığınız kolunuzu bir yastığa dayayabilirsiniz. Yatakta emziriyorsanız rahat etmek için dayanmak üzere birkaç yastık ya da kollu bir yastık yerleştirebilirsiniz.

180. Gün

Bugün itibariyle bebeğinizin beyin dalgaları tam zamanında doğan bebeğin doğum anındaki beyin dalgalarına benzer. Beynin görsel ve işitsel enformasyonu işleyen bölümlerinde hareketlenme başlamaktadır.

Ölçüleriniz sizi rahatsız edene ya da hareketinizi kısıtlayana kadar araba kullanmaya devam edilebilirsiniz. Omuz kemeri rahatsız etmemelidir. Eğer isterseniz bel kemerini de karnınızın altından takın. O zamana kadar tıpkı diğer zamanlarda yaptığınız gibi, tüm güvenlik tedbirlerini alın: Her araba kullandığınızda kemerinizi takın, “aceleniz olduğunda” ya da dikkatiniz dağınıkken asla araba kullanmayın, hız sınırına uyun, başkalarının hareketlerine dikkat ederek araba kullanın.

Aileniz genişlerken eşiniz ve kendiniz için zaman ayırmak giderek zorlaşabilir. Bu sadece mahremiyetiniz konusunda değil, sizi birbirinize bağlı kılan ve birlikteyken rahat hissettiren her şey konusunda öyledir. Düzenli olarak birlikte zaman geçirmeyi planlayın. Bu, komşunuz bebeğe bakarken yarım saat birlikte yürüyüşe çıkmak bile olabilir. Eşinizle tekrar çıkmaya başlama planları yapın. Böylelikle dışarı çıkmayı dört gözle bekler olursunuz. Artık sağlıklı bir bebek doğurabildiğinizi bildiğiniz için ikinci hamileliğinizde cinsel ilişkiye girme konusunda daha rahat olduğunuzu fark edersiniz.

Gelişme için kritik olmamakla birlikte, bazı anneler biberonla beslerken bebeklerini bir seferinde bir kollarında tutuyorlarsa diğerinde öbür kollarında tutarlar, böylelikle de bebekler sağlarına ve sollarına bakma pratiği yapabilirler. Emziren anneler doğal olarak bebeklerini bir seferinde bir göğüslerine, diğerinde diğer göğüslerine alırlar.

181. Gün

Bu ay boyunca “ön beyin” (bebeğin alnının tam arkasındaki kısım) iki yarıküre şeklini korurken, diğer gelişmiş beyin yapılarını kaplayacak kadar genişleyecektir. Sonuç olarak beyinde bazı önemli gelişmeler meydana gelecektir. Bebeğiniz fiziksel olarak güçlendikçe, tekmeleri de daha güçlü olur. Tekmelerini sayarak bebeğinizin hareketlerini takip edebilirsiniz. İki saatlik bir zaman diliminde en az on tekme atmalıdır. Tekmeleri saymak için en iyi zaman bebeğin muhtemelen en aktif olacağı sabah 7 ile 10 saatleri arasıdır. Eğer bebek ondan az tekme atarsa, doktorunuza söyleyin.

Eğer biberonla besliyorsanız ılık sütün düzgün karışması için şişedeki mamayı çalkalayın. Biberondaki sütün ısısını bileğinizin iç tarafına birkaç damla akıtarak kontrol edin. Eğer sıcaklığı rahatsız etmiyorsa bebeğiniz için doğru ısıda demektir. Sadece anne sütü alan bebekler ilk dört aydan sonra demir desteğine ihtiyaç duyar (altı aylık olduktan sonra demirle zenginleştirilmiş tahıllı mamalardan alabilir) ve güneşe az çıkıyorsa D vitaminine ihtiyacı olur. Eğer annenin aldığı su florid yönünden fakirse, hem emzirilen hem de biberonla beslenen bebekler altı aydan sonra florid desteğine ihtiyaç duyar.

182. Gün

Bebeğiniz sadece yedi gün içinde 13 mm uzar.Bebeğinizin alveoli’sinin, solunuma ilişkin hava keselerinin yaklaşık yüzde 95’i doğumdan sonra gelişir. Zamanında doğan bir yeni doğanın akciğerlerinde yaklaşık 50 milyon alveoli (yetişkinlerdekinin yaklaşık altıda biri) mevcuttur. Yetişkinlerde bulunan sayıda alveoli sekiz yaş itibariyle mevcut olacaktır.

Bebeğiniz büyüdükçe, nefessiz kaldığınızı fark edebilirsiniz. Büyüyen rahim diyaframınıza baskı yaparken ciğerlerinizi doldurup tam olarak nefesinizi vermek zorlaşır. Nefes darlığıyla başa çıkmak için yavaşlayın, stresi en aza indirin ve aktivite seviyenizi azaltın.

Biberonları buzdolabında bir arada tutmak ve devrilmelerini önlemek için bir kutu içinde tutun.