3. Ay

3 aylık

3 aylık gebelik

Bebek 10. haftadan itibaren idrar üretmeye başlar. Böbrekleri artık daha iyi çalışıyordur. Üretilen idrar, amniyos sıvısı içine boşalır ve sıvının devamlılığını sağlar. 12. hafta itibari ile artık bebeğin bütün organları gelişimini tamamlamış ve hacim olarak büyümeye başlamışlardır. Boyu yaklaşık olarak 70 mm kadardır. Yüz belirginleşmeye başlar. Oldukça hareketlidir. Tırnakları ortaya çıkar, saçları ve tırnakları uzamaya başlar. Bebeğin bağırsakları hareketlenmeye başlar. Dış genital organlar gelişimini tamamlamamıştır; fakat kızlarda dudaklar, erkeklerde ise penis ayırt edilebilir.

Büyüyen rahim anneyi eskisi kadar rahatsız etmez. Bu dönemde ilk üç aylık dönemin rahatsız edici belirtileri olan bulantı, kusma sık idrara çıkma ve midede yanma şikayetleri azalır. Fakat ilerleyen zamanlarda, gebeliğin son döneminde bu şikayetler tekrar ortaya çıkacaktır. Yine bu haftada kan hacminin artmasından dolayı baş dönmeleri, baş ağrıları gibi şikayetler olabilir. Buna karşılık bulantı ve yorgunluk şikayetleri azalacaktır.

Tuvalet ihtiyacınız olduğunda beklemeyin.

Barsak hareketlerinin azalmasına bağlı olarak kabızlık sık görülen bir sorundur. Çözüm için yeme düzeninize dikkat etmelisiniz. Bol su için ve lifli yeşil sebzelere ağırlık verin.

Gebelik egzersizlerini ihmal etmeyin

Doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin

Rahat, sıkmayan giysiler giyin.

Diş kontrollerinizi yaptırın.

Cildinizdeki pigmentasyon değişiklikleri güneşe çıktığınızda artacaktır. Günlük güneş koruyucusu kullanın, koruyucu giysiler giyin ve gölgede durun.

Bacaklardan dönen damarlar üzerinde rahimin baskı yapmasına bağlı olarak varislere rastlanır. Varisleri önlemek için bacaklar hareket ettirilmeli ve yatarken yüksekte tutulmalıdır.

Kendinizi güçsüz hissetmemek ve baş dönmelerinden kaçınmak için özellikle yatar durumdayken yavaş kalkın. Çok sıcak banyolardan, sıcak suyla doldurulmuş küvetlerden ve SPAlardan kaçınmaya çalışın.

Normal kilo ile gebeliğe başlamış iseniz şu ana kadar 1 kilo almış olmalısınız.