7. Hafta

Gebeliğin 7. haftasına geldiniz. Döllenme olalı 4 hafta, bebeği oluşturan yumurta büyümeye başlayalı 6 hafta oldu.

Bu haftada;

Gebelik kesesi çapı: 17,5 mm.

Baş-popo mesafesi: 9,6 mm.

43. Gün

Beden, beyne görsel imajlar götüren sinirin, bu imajları ileten hücrelerin ve her bir göz merceğinin gelişimine özel dikkat gösterir. Mercekler, algılama için net bir görüntüye odaklanmak amacıyla göze gelen ışığı büker. Bebeğin cildinin dış katmanı bu ay içinde oluşacaktır. Dil seçilebilir ve burun çukurları oluşmaya başlar. Lenfatik sistem (bakterileri ve diğer yabancı parçacıkları süzen sistem) gelişmeye başlar. İşlev görmeyen ikinci takım böbrekler belirir. Kollar palet gibi gözükür; bacak tomurcukları görülebilir. Beş haftada bebeğin beden çukuru, yumurtalıklardan (bebeğiniz kız ise) ya da testislerden (bebeğiniz erkekse) başlayarak bebeğin üreme sistemi yapılarının gelişmesi için gerekli tüm dokulara sahip olur.

Önümüzdeki altı gün boyunca, bebeğin beyni, bedeni ve başı hızlı bir büyüme döneminden geçecektir. Baş, bebeğin bedenindeki diğer bölgelere göre daha hızlı büyür, bunun nedeni büyük ölçüde beynin ve yüzün hızlı gelişimidir.

Beyin ve sinir sisteminin gelişimi açısından folik asit özellikle önemlidir. Bunun dışında, folik asit ve B12 vitamini bebeğin kemik iliğindeki kan hücrelerinin normal gelişiminden de büyük ölçüde sorumludur. Nohut, kuru fasulye, kuşkonmaz, kantalup ve yulaf doğal folik asit kaynaklarıdır. Hücrelerimiz vitamin sentezi yapamadığından, bu maddeler besinlerden alınmalıdır.

Bebeğinizin bacak gelişimi hayatının üçüncü yılına kadar kol gelişiminin gerisinde kalır.

44. Gün

Bu zamana kadar 38 çift somit oluşmuştur. Somitler, baş ve gövdedeki kemik ve kasları oluşturur. Daha ortaya çıkmadıysa, bacak tomurcukları bugün ortaya çıkar. Bebeğinizin beyni tüm insanların sahip olduğu üç ana bölüme ayrılmıştır: ön beyin, orta beyin ve alt beyin. Alt beyin, kalp hızını ve soluk alıp vermeyi düzenleyen ve kas hareketlerini koordine eden bölgeleri içerir. Ön beyin, lob adı verilen ve duyu organlarından alınan girdileri çeviren özel yapılara sahiptir, hafıza oluşumu ve saklanmasında rol oynar, düşünme, muhakeme yürütme ve problem çözme gibi “yüksek düzey” işlevleri yürütür. Bebeğiniz yaklaşık 5 ila 7 mm uzunluğundadır. Yani yaklaşık bir kahve tanesi büyüklüğünde. Daha 30 gün önce hamile kaldığınızdaki boyutundan 15 bin kat daha büyüktür. Sadece bir hafta içinde (51. gün itibariyle) bebeğiniz bugünkü büyüklüğünün iki katına ulaşacaktır.

Bu andan itibaren (7. hafta) bebeğin baş-makat uzunluğunun ölçülüp ne zaman hamile kalındığının hesaplanabileceği bir ultrason yapılabilir. Bu ölçümün hata payı bir ila dört gün arasındadır. Somitler çok bariz olduğundan embriyonun yaşının hesaplanmasında kullanılabilirler. Doktorunuz, istenilen, tanı koyma amaçlı prenatal testlerin gerekçesini size anlatacaktır.

İlk ayın başlarında gelişen yolk kesesi, artık fonksiyonel değildir ve boyutu küçülecektir. Doğuma kadar minik gereksiz bir doku olarak kalacak ve doğum sonrası atılacaktır.

Yumurta, (C vitamini hariç) tüm önemli vitamin ve mineralleri dengeli bir şekilde sağlayan bir kaynaktır. Bir yumurtada 6 gr yüksek kaliteli protein bulunur. Et ve süt ürünleri alamadığınız günlerde bir tane tavuk yumurtası gereksiniminizi büyük ölçüde karşılayacaktır. Her gün yumurta yemek zorunda olmadığınızı unutmayın. Hatta hiç yumurta yemiyo bile olsanız başka gıdalarla açığınızı rahatça kapatabilirsiniz.

45. Gün

Hızlı beyin ve baş gelişimi devam ediyor. Yeme, cinsel davranışlar ve vücut ısısını düzenlemekte kritik bir yapı olan hipotalamus bugün ya da yarın oluşmaya başlar. Göz çukurları oluşur, ağzın ilkel şekli ortaya çıkar ve larinks ile ses telleri gelişmeye başlar. Daha kafatası plakaları yerinde değildir. 22. günde beliren doku oluğu artık soluk borusundan (trachea) ayrılır ve yemek borusuna (yiyeceklerin yutulduğu tüp) dönüşür.
Çoğu kadın hâlâ vücudunda fazla bir değişiklik fark etmez. Hamile olduğunuz belli olmaya başladığında göbek deliğinizin altında bulunan karnınızın alt kısmı şişmeye başlayacaktır. Rahminiz bu bölgede yer alır.

Bebeğinizin bedenindeki ana organ ve sistemlerin çalışmaya başlaması beş hafta alır (6. ve 10. haftalar arası). Önümüzdeki iki gün göğüs bölgesindeki organları korumak için minik sırt kemiğinden kaburga kemikleri belirmeye başlayacaktır. Bu ayın sonu itibariyle rahminizdeki embriyon minik bir bebek gibi gözükecektir.

Soya fasulyesi sebzeler aleminde vücudun protein sentezi için ihtiyaç duyduğu tüm esansiyel amino asitleri içeren bir gıdadır. Bebeğin beyin hücrelerinin gelişimi kullanılabilir protein miktarına ve kalbe yararlı yağlara bağlıdır. Bir B vitamini kompleksi olan biyotin, beyin ve karaciğer fonksiyonları için gerekli olan yağların, proteinlerin ve glikojenin imal edilmesi için gereklidir. Hamilelik sırasında önerilen günlük biyotin miktarı 30 mcg’dır. Tam tahıllar ve tahıl ürünleri, karaciğer, kuru baklagiller, fındık, pişmiş yumurta ve karnabahar başlıca biyotin kaynakları arasındadır.

46. Gün

Bebeğinizin kolları artık paletten çok küreğe benzer. Bebeğinizin kol ve bacaklarındaki kemikleri çevreleyecek kaslar bu hafta içinde bu bölgelere hareket edecektir. Gelişmekte olan uzuvlardaki sinirler de gelişir. Bebeğin ağzı, hatları açıkça belirmiş çenesine göre büyük gözükür. Yaklaşık dokuz gün içinde, dil kasını oluşturacak doku yüzün oluşmakta olduğu bölgeye geçecektir.
Bebeğinizin gelişimi bol miktarda sıvı gerektirir. Unutmayın, o, sürekli yenilenen bir amniyotik sıvı içinde yüzüyor. Bu nedenle ve atıkların daha etkin bir şekilde atılması için, bol sıvı alın.

Amniyotik sıvı bebek tarafından üretilir. İlkin, cildin üst tabakası oluşmadan önce bebeğin cildinden salgılanır. Amniyotik sıvı ayrıca, günde 300-400 ml oranında bebeğin solunum sisteminden de salgılanır.

Süt harika bir protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini ve D vitamini kaynağıdır. Hamilelik sırasında vücudunuz barsaklarınızın kalsiyumu emmesini sağlamak için günde 400 IU D vitaminine ihtiyaç duyar. Az yağlı süt aşırı yağ ve kaloriden sakınmak için hamilelik sırasında muhtemelen en iyi seçimdir ancak, tam yağlı süt ya da laktozsuz süt bazen daha lezzetli gelebilir. Su vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için en iyi kaynaktır. Günde en az 330 ml’lik sekiz bardak su için. Eğer süt ve süt ürünlerine toleransınız azaldıysa, kalsiyum ve fosforu başka kaynaklardan da alabilirsiniz.

47. Gün

Burun çukuru daha belirgindir. Bebeğin göğüs kafesinin içinden gelişmekte olan kalp görülebilir. Nihai (ve kalıcı) böbrek çifti oluşur. Yaklaşık bir hafta içinde, böbrekler idrar üretecektir. Önümüzdeki dört gün içinde, el tabakaları belirecektir (her bir el plakası elleri ve parmakları oluşturacak dokulara sahiptir). Bebeğiniz artık 7 ila 9 mm uzunluğundadır. Sizinki kadar iki bebek beş kuruşluk madeni paraya sığar.
Karbonhidrat içeren gıdalardan enerji elde etmeye yardımcı olması için hamilelik sırasında günde 1,4 mg tiamin (Bl vitamini) ve altı mg pantotenik asit (B5 vitamini) alın. Tiamin, iştahın normal olmasına da yardım eder ve kalp, beyin, karaciğer, böbrekler ve iskelet kasları için de önemlidir. Pantotenik asit ise sindirim sistemi için elzemdir. Fırında sığır eti, ayçiçeği çekirdeği, kepekli buğday ezmesi ve bezelye zengin doğal tiamin kaynaklarıdır. Etler, tahıllar, sebzeler, meyveler ve süt pantotenik asit içerir. İster sürekli, ister aşırı miktarda, isterse toplantılarda alkol alan çoğu kadında tiamin ve folik asit başta olmak üzere B vitamini yetersizliği olur ve ihtiyaç duyduklarından daha az protein ve magnezyum alıyor olabilirler. Bu maddeler, beyin ve sinir sisteminin düzgün gelişimi ve çalışması için elzem olduğundan hamilelik sırasında içki içmenin doğmamış bebeğin gelişimi açısından niçin böylesi bir risk taşıdığını anlayabilirsiniz. Ayrıca, alkol kolaylıkla anne sütüne geçebilir ve doğumdan sonra da bebeğin sistemlerinin gelişmesinde baskı yaratabilir.

48. Gün

Meydana gelmekte olan hızlı beyin gelişimi nedeniyle bebeğinizin başı gövdesinden çok daha büyüktür. Burun çukuru rahatlıkla görülür ve bebeğinizin göz hareketlerini kontrol eden kaslar da oluşmaya başlar. Bebeğin bacakları şimdi küreğe benziyor. Yakında 42-44 somit var olacak.
Kendinizi her zamankinden daha yorgun hissedeceksiniz. Yorgun olduğunuzda dinlenin; kendinizi zorlamamaya çalışın, çünkü eskisine oranla daha çabuk tükenirsiniz. Bir yere yetişmek zorundaysanız ve uyuyakalmaktan korkuyorsanız, kullanımı kolay bir çalar saat kullanın. O zaman alarm sizi uyandırana kadar on dakika ila yarım saat dinlenebilirsiniz. Böylece sürekli saate bakmak zorunda kalmazsınız.

Herkesin cilt ve saç sağlığını korumak, vücudundaki organları ateşindeki aşırı iniş çıkışlara karşı savunmak, sinir hücresi iletimini hızlandırmak ve karbonhidrat eksikliği ya da yetersizliği durumunda enerji rezervi sağlamak için bir miktar yağ tüketmesi gerekir. Ancak, pek çok kadın aşırı yağ tüketiyor. Bu nedenle, yağ oranı azaltılmış ya da yağsız gıda alternatifleri daha uygun olacaktır. Kadınlar ayrıca, hamur işlerini, pastırma, dondurma ve kızarmış sebze ve patates kızartması dahil kızartmaları sınırlı tutmalıdır. Bunların yerine kabuklu yemişler ve tohumlar yağ ihtiyacını tatmin etmenin kalp açısından sağlıklı yollarıdır.

49. Gün

Bugün itibariyle, serebral yarıküreler (bebeğinizin beyninin iki yarısı) arasındaki bölünme iyice belirgindir. Üst ve alt çene oluşmuştur. Hem erkeklerde hem de kızlarda süt bezleri gelişmeye başlar. Diğer memelilerde olduğu gibi, göğüs uçları ya da göğüsler, kol altından uylukların tepesine kadar uzanan meme bölgesinin herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 0,001 gr’dır (bu, yaklaşık sizin alt kirpiklerinizden birinin ağırlığı kadardır).
Yumurtalıklarınız hamilelik sırasında yumurta üretmez. Yumurtalığınızın yüzeyinde pek çok olgunlaşmamış yumurta gelişir ama uygun hormonal uyarı olmadığından asla olgunlaşmazlar. Bugün hamileliğinizin 7. haftası bitiyor.

Artık bebeğiniz dokunmaya karşı tüm beden reflekslerini gösterir. Bu, bebeğinizin gelişmekte olan sinir sisteminin ilksel kaslarla iletişime geçtiği ve kasların da sinir sisteminin emirlerine cevap vererek kasılmaya başladığı anlamına gelir. Reflekse dayalı sinir-kas iletişimi hem rahminizdeyken hem de doğumdan sonra bebeğinizin tüm davranışlarının temelini oluşturur.

Gıdalar Hakkında B2 vitamini (riboflavin) bedenin karbonhidrat, protein ve yağlardan enerji elde etmesine ve bu enerjiyi kullanmasına yardım eder. Riboflovin, hücre bölünmesini, doku gelişimini ve tamirini ve düzgün görüşü destekler. Tüm dokular için kritiktir ve çok azı vücutta depolanır. 250 ml’lik bir fincan yüzde 2 yağ içerikli süt ya da az yağlı yoğurt günlük minimum riboflovin ihtiyacının 1/3’ünü karşılar.