10. Ay

Bebeğin, bağırsaklarında mekonyum adı verilen dışkı birikmeye başlar. Bebek doğumdan sonraki 24 saatte bu dışkıyı çıkarır. Rahim ağzında tıkaç görevi yapan; rahmin içini ve bebeği dışarıdan gelebilecek mikroplardan koruyan kanlı sümüksü akıntı (nişan) bulunur sümüksü akıntının gelmesine “nişan gelmesi” denilir. Bu durum doğuma işaret niteliği de taşır.

Bebek kordonunun uzunluğu 50 cm kadardır. Bebeğin cildini kaplayan verniks isimli kremsi madde
ve lanugo adı verilen tüyler azalmaya başlar. Bu hafta itibari ile bebek artık gelişimini tamamlamıştır. Bebeğin başı doğum kanalı girişine yerleşir ve doğuma hazırdır.

Artık doğum heyecanı içinizi sarmaya başlar. Her an doğum çantanız hazır olsun.

Çok acıkmasanız bile az ve sık yemek yiyin. Bu ay boyunca kilo kaybı yaygındır, ancak sıvı alımı önemlidir.
Buzluğunuza hazırlaması kolay yiyecekler doldurmaya başlayın. Doğum sonrası gerekli olacak.

Artan ve azalan enerji seviyelerinin bilincinde olun. Enerji patlamalarıyla dönüşümlü yorgunluk olacaktır. Fazla enerjinizi boşa harcamayın. Bunun yerine zamanınızı çevrenizi çocuk için güvenli bir hale getirmek ve evinizi yeni bebeğe hazırlamak için kullanın. Bebek için malzeme ve giysileriniz olduğundan emin olun; uygun bir yere acil telefon listesi koyun; bazı sorumlulukları aktarmaya ve yardım edecekleri ayarlamaya başlayın.

Denge bozukluğunuzun artmasına ve bebek pozisyon değiştirdikçe yürüyüşünüzde değişiklikler olmasına şaşırmayın. Bebek aşağı indiğinde daha kolay nefes alacak ve yediklerinizi daha kolay sindireceksiniz, ancak aynı zamanda çatı kemiklerinizde daha fazla baskı duyacak ve idrar yaparken de baskı hissedeceksiniz.

Kasılmanız olduğunda ayakta durmaya ya da yürümeye çalışın. Ağrıyı ve gerilimi azaltmak için nefes tekniklerini ve gevşeme egzersizlerini çalışın. Bacak kramplarını önleyin ya da en aza indirin.