17. Hafta

Bu haftada;

Baş-popo uzunluğu: 111 mm.

Baş çapı: 36 mm.

Baş çevresi: 136 mm.

Karın çevresi: 112 mm.

Üst bacak kemiği uzunluğu: 24 mm.

Bebeğinizin ağırlığı: 180 gr.

Yükleyen hakankilavuz. – Güncel bilim ve teknoloji videoları.

113. Gün

Şimdiye kadar oksijen-karbondioksit alışverişiyle ilgili bölümler hariç akciğerlerin tüm önemli kısımları oluşmuştur. Bu nedenle hava soluması henüz mümkün değildir. Önümüzdeki üç gün içinde bebeğinizin parmak uçlarıyla ayak parmaklarında yastıklar oluşmaya başlayacak.

Plasentanın erken dönemdeki gelişimi aslında annenin yumurtasındaki değil, babanın spermindeki kromozomlar tarafından yönlendirilir.

Hamilelik sırasında normal olarak lökore adı verilen ince, beyazımsı bir akıntı olur. Hamileliğiniz devam ederken bu akıntının fazlalaştığını fark edebilirsiniz. Eğer akıntınız renk değiştirirse (sarımsı ya da yeşilimtrak olursa), koyulaşırsa ya da yanma, kaşıntı eşlik ederse veya idrara çıkarken ağrı olursa, doktorunuzla temasa geçin. Bunlar üzerine düşülmesi gereken semptomlar olabilir.

Hem bebek hem de plasenta demire ihtiyaç duyar, çünkü demir hamilelik döneminde kan hacmi ile alyuvar üretimindeki büyük artışı destekler. C vitamini ve bakır; demir emilimini kolaylaştırır. Eski kırmızı kan hücrelerindeki demirin yeniden kullanımı oldukça verimlidir, demirin yaklaşık yüzde 90’ı yeni hemoglobinin sentezinde yeniden kullanılır. Yine de kırmızı erik suyunda, diğer meyve sularına göre 10 ila 40 kat daha fazla demir bulunur ve kabızlığın giderilmesine de yardımcı olur. Bakır hemen tüm gıdalardan sağlanabilir ve C vitamini de taze turunçgillerde bol bulunur.

114. Gün

Bugün itibariyle, mekonyum adı verilen ilk dışkı bebeğin bağırsaklarında toplanmaya başlar. Bu madde, hücre kaybının, sindirim ifrazatının ve yutulan amniyotik sıvının bir ürünü ve sindirim sisteminin rahim içinde sindirim pratiği yapmasının bir sonucudur. Yutulan amniyotik sıvının çoğu bağırsaklar tarafından emilir ve plasenta zarından annenin böbrekleri tarafından atılmak üzere, annenin kanına aktarılır. Karbonhidrat ihtiyacınız hamileliğin son iki trimesterinde artar. Karbonhidratlar bedeninize enerji verir; şeker, nişasta ve liften alınabilirler.

Düşük yağ ve yüksek karbonhidrat içeren meyve ve sebzeler arasında konserve bezelye, patates, tatlı patates, kırmızı Meksika fasulyesi, nohut, börülce, bezelye, taze fasulye, konserve mısır, ketçap, elma sosu, kuru kayısı, muz, konserve vişne, hurma, konserve meyve kokteyli, konserve veya kuru şeftali, konserve ananas, konserve armut, pişmiş kuru erik, kuru üzüm, dondurulmuş çilek ve karpuz bulunur. Konserve sebze ve meyvelerin taze sebze ve meyvelere göre daha fazla karbonhidrat içermesinin nedeni imalat aşamasında bu besinlerdeki doğal şekere ilaveten rafine şeker eklenmesidir.

Kuzey Amerika’da 19. yüzyılda çoğu doğum ebe, akraba ya da arkadaşlar yardımıyla yapılırdı. Genellikle doktorlara güvenilmez ve ancak çok çaresiz durumlarda başvurulurdu. Amerikan yerlilerinde kabilelerdeki yaşlı kadınların doğum konusunda özellikle bilgili oldukları farz edilirdi.

115. Gün

Bugün itibariyle, el ve ayak parmaklarında karakteristik kıvrım ve çizgileri oluşturacak yastıklar mevcuttur.
Kendinizi giderek hamilelikle daha fazla özdeşleştirdikçe, bebeğiniz olacağı için heyecanlansanız bile zaman zaman gelecek konusunda korkabilir, endişelenebilir veya karışık duygular hissedebilirsiniz. Hamileliğin hem olumlu hem de olumsuz duyguların bir karışımı olduğunu ve kendi duygularınızın da gayet normal olduğunu bilmelisiniz. Korkunun kimseye faydası yoktur, ancak gelecekle ilgili kaygı duymak sizin şimdiden plan yapıp problemleri çözmenize yardımcı olabilir, böylelikle de yeni bir bebeğe uyum sağlamanın yükü hafiflemiş olur. Eğer tüm cevapları bilmiyorsanız korkmayın. Kimse bilmez. Olumlu tarafı sorularınızın olmasıdır ve eğer sorarsanız cevaplarını bulursunuz. Doktorlar, ebeler, arkadaşlar, anne babalar, yazarlar, organizasyonlar ve danışmanlar hep iyi kaynaklardır.

Eğer hızla toparlanmanıza yardımcı bir içeceğe ihtiyacınız varsa yüksek karbonhidratlı, düşük yağ içeren bu seçenekleri deneyin: kayısı suyu, üzüm suyu, limonata, portakal suyu, greyfurt suyu ve böğürtlen suyu kokteyli.

116. Gün

Bebeğin dış kulakları artık başın yanlarında dışarı çıkık durur ve gözleri yanlara doğru değil, öne doğru bakar.
Plasenta bebeğin sağlıklı olmasına hizmet ederken sizin sağlığınızı korumakta da rol oynar. Plasenta kanda bulunan ve enfeksiyonları engelleyen doğal bir madde olan globulin sentezi yapabilir. Globulinin büyük kısmı bebeğe verilse de, siz de bir miktar alırsınız, özellikle de hamileliğin son üç ayında.

Bir kâse pişmiş yulafta önemli oranda protein (5 gr), 1,4 mg demir ve hamilelik sırasında ihtiyaç duyduğunuz günlük B1 vitaminin yarısı bulunur. Hazır tahıllar (suya katılıp hemen yemeye hazır olan) o kadar besleyici değildir, ayrıca onlara ihtiyacınız da yok. Sadece beş dakika daha harcayarak besin değerini koruyan bir sıcak tahıl hazırlarsınız.

Amerika’nın sömürge olduğu zamanlarda doğum sancısı çeken kadını bir sandalyede oturan kocasının kucağına oturtmak yaygındı. Kocası kadını karnının üzerinden ya da kollarının altından sıkıca kavrardı. 1882’de erkek bir yazar şu yorumu yapmıştır: Bu pozisyonun koca hariç diğer ilgili taraflar açısından kesinlikle kötü bir yanı yoktu. Koca, uzun süren yorucu durumlarda oldukça sıkıntı çekerdi, fakat sevgi dolu doğası üzerindeki bu ufak yük o günlerde, yaptığı kabahatin karşılığında ödeyeceği çok az bir bedel olarak görülürdü.

117. Gün

Önümüzdeki iki gün içinde kulaklar nihai konumlarına gelecek. Endokrin sistemindeki başlıca iç salgı bezleri arasında hipofiz bezi, epifiz bezi, tiroid, adrenal, böbrekler, karaciğer, pankreas ve yumurtalıklar veya testisler bulunur. Endokrin bezlerinin çoğu, bebeğinizin kanında bulunacak hormonları salgılar. Hormonlar en erken 12. hafta salgılanmaya başlar, 20. hafta itibariyle kesinlikle salgılanır.

Bu haftadan itibaren kalbiniz hamileliğinize destek vermek için yüzde 40-50 daha fazla çalışacaktır. Genel olarak bu ilave iş yükü bir problem oluşturmaz. Sağlıklı bir kalp artan taleple başa çıkabilir.

Türkiye’de her gün ortalama 5000 bebek doğuyor.

118. Gün

Bebeğinizin kemiklerinin çoğu sertleşmeye başlar ve ultrasonda görülebilir.

Yemek yedikten bir ya da iki saat sonra besin maddeleri bebeğinize ulaşır.

Yiyeceklerinizi tuz yerine sarımsak, soğan, zencefil, fesleğen, taze kişniş, kırmızı biber ve limonla tatlandırın. Bazı kadınlarda tuz alımını sınırlandırmak hamilelik sırasında su toplanmalarını ve şişlikleri azaltmaya yardımcı olur. Beslenmenizde aldığınız tuz miktarını doktorunuza danışın.

Hamile kadınların doğum sancıları başladığında yemek yemeleri veya hiçbir şey yememeleri konusunda kültürler arasında önemli farklar vardır. Geleneklerine göre, Kuzey Amerika’daki Pawnee Kızılderilileri kadınların ilk doğum sancısı başladıktan sonra bir şey yiyip içmesine izin vermez. Diğer taraftan Afrikalı Hottentotlar doğum sancısı başlayan kadına güçlü olması için çorba içirirler.

119. Gün

Bu hafta içinde myelinizasyon başlar, Myelinizasyon sinir hücresi iletimini hızlandırmak ve mesajların kesintiye uğramaması için sinirleri yalıtmak amacıyla sinirlerin myelin adı verilen yağlı bir maddeyle kapanmasıdır.
Sizin içinizde o kadar çabuk büyüyen bebek artık 140 mm boyundadır ve avucunuza sığacak büyüklüktedir.

Peynir hamilelik sırasında iyi bir besin seçimidir, çünkü sütte bulunan pek çok besin maddesinin konsantre bir kaynağıdır. Peynirden alınan protein aynı miktardaki etten alınan proteinle aynıdır ve daha ucuzdur. 30 gram Çedar peyniri günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 20’sini ve günlük protein ihtiyacının yüzde 10’unu sağlar ve 100 kalori ile 8-9 gr yağ içerir.