İnfertiliteye Genel Bakış

Kısırlık Sorununa Genel Bakış

Düzenli ve korunmasız cinsel ilişki olmasına karşın gebe kalmıyorsanız infertilite (kısırlık) sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Düzenli cinsel ilişki sözü ile kastedilen haftada 2-3 cinsel ilişkidir. İnfertilitenin ne olduğu hakkında detaylı bilgi edinmek için “infertilite nedir” başlığına tıklayınız.

İnfertilite, çok nadir bir sorun değildir. Ortalama 7 çiftten biri çocuk sahibi olma konusunda zorluk yaşar.

Bir yıl düzenli ve korunmasız cinsel ilişki sonrası çiftlerin ortalama %85’i gebe kalır. Gebe kalamadan geçirdiğiniz her ay sonrası yardım almadan gebe kalma şansınız biraz daha azalır. Gebelik denemelerine yeni başlamış bir çiftin 1 yıl içinde gebe kalma şansı %85 olduğu halde, üç yıl süre ile korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamamış bir çiftin önündeki bir yıl içinde gebe kalma şansı %25’e inmiştir.

İnfertilite İçin Muayene

Bazı kadınlar çok çabuk hamile kalırlar. Ancak bazılarında gebe kalma uzun bir süre gerektirir. Bir yıllık deneme sonunda gebe kalamamış iseniz muayenehanemizi ziyaret etme zamanı gelmiştir. Ancak 35 yaş üzerinde iseniz veya doğurganlığınızı etkileyebilecek bir sorununuz olduğunu önceden biliyorsanız muayeneye gelmek için daha fazla beklememelisiniz. Gebe kalmanızı zorlaştıran bir sorun saptamıyorsak infertilite tanısı koymak için en az 1 yıl gebe kalamadığınızı görmeyi bekleriz. İnfertilite tedavisi için ne zaman doktora başvuracağınız konusunda detaylı bilgi almak için “İnfertilite Tedavisine Başlama Zamanı” başlığını tıklayınız.

Muayeneye geldiğinizde size ilk yapacağımız şey, infertilitenin sık görülen nedenlerini kontrol etmek olacaktır. İnfertilite için araştırılacak nedenler konusunda detaylı bilgi almak için “İnfertilite Nedenleri” başlığına tıklayınız.

İki tip infertilite vardır.

  • Primer İnfertilite. Gebe kalma zorluğu yaşayan çift daha önce hiç çocuk sahibi olmamıştır.
  • Sekonder İnfertilite. Gebe kalma zorluğu yaşayan çift daha önce en az bir kez canlı çocuk sahibi olmuştur.

İnfertilite Tedavisi

Doğurganlık tedavisi

Nedeni saptanabilen olgularda infertilite nedenine yönelik tedavi yapılır. İnfertilite tedavisi hangi yöntem uygulanırsa uygulansın size gebelik garantisi veremez.

Kamu kurumlarında infertilite olgularına basamaklı tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Özel tedavi görmek istiyorsanız infertilite tedavisi yapacak doktoru seçerken dikkatli olmalısınız. Doktorunuzu seçme aşamasında, “İnfertilite Doktoru Seçerken Dikkat Edilecek Detaylar” başlığına tıklayınız.

İnfertilite tedavisi konusunda detaylı bilgi almak için, “İnfertilite Tedavisi” başlığına tıklayınız.

İnfertilite tedavisi için uygulanan yöntemler bazı riskleri de beraberinde getirir.

  • Çoğul Gebelik. Yumurtlama uyarısı sırasında birden fazla yumurta gelişimi veya tüpbebek tedavisi sırasında rahim içine birden fazla embriyo yerleştirilmesi ile çoğul gebelik riski artar. İlk bakışta çok kötü bir fikir olmadığı düşünülse de çoğul gebelikler anne ve bebek açısından ciddi riskleri beraberinde getirir.
  • Dış Gebelik. İnfertilite tedavisi sonrasında oluşan gebeliklerde dış gebelik riski, doğal yolla oluşanlara göre biraz daha yüksektir.

İnfertilite Nedenleri

Erkek ve kadınlarda infertiliteye neden olan veya doğurganlığa kötü etki yapan pek çok neden vardır.

Kadınlarda görülen infertilite nedenleri

Risk Faktörleri

Erkek ve kadında doğurganlığı etkileyen bazı risk faktörleri de vardır.

  • Yaş. Erkeklerde çok ciddi olmamakla birlikte, kadın doğurganlığında yaş ile önemli bir azalma olur. Doğurganlık, otuzlu yaşların ortalarından itibaren hızla azalır.
  • Ağırlık. Kilolu veya obez olmak, doğurganlıkta azalmaya neden olur. Kadınlarda kilolu veya aşırı zayıf olmak, yumurtlamayı bozabilir.
  • Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar. Çok sayıda cinsel yolla bulaşan hastalık ve özellikle de klamidya infeksiyonları doğurganlık üzerinde kötü etki yapar.
  • Sigara. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanılması ve pasif içicilik hem erkek hem de kadında doğurganlığı azaltır. Kadınlarda yumurtlama ve embriyonun yerleşmesini, erkeklerde sperm kalitesini bozar.
  • Alkol. Gebelik planlayan kadınlarda en emniyetlisi alkol kullanımını tamamen bırakmaktır. Erkeklerde de sürekli alkol kullanımı sperm kalitesinde azalmaya neden olur. Haftada 3 günden fazla olmamak üzere her defasında 2 ölçü hafif alkolden fazla alınmamalıdır.
  • Çevresel Faktörler. Bazı tarım ilaçları, çözücüler ve ağır metaller özellikle erkeklerde doğurganlığı azaltabilir.
  • Stres. Yüksek gerilim, karı koca ilişkisinde sorunlara neden olabileceği gibi cinsel hayatınızı da kötü etkileyebilir. Ciddi olgularda yumurtlama ve sperm üretimi de stresten etkilenir.

Çay, kahve ve kola içimi ile infertilite arasında bir ilişki saptanmamıştır.

İnfertilite Nedir

İnfertil Çiftte Doktora Başvurmak İçin Beklenecek Süre

İnfertilite Doktoru Seçerken Dikkat Edilecek Detaylar

İnfertilite Tedavisine Başlarken Dikkat Edilecek Hususlar

Doğurganlığın Korunması

Türkiye’de İnfertilite Tedavi Tarihçesi

Antik Dönem ve Mitolojide İnfertilite

İnfertilite Tedavisi Tarihinde 1900 Yılı Öncesi

İnfertilite Tedavisi Tarihinde 1900-1978 Yılları Arası

İnfertilite Tedavisi Tarihinde 1978-1982 Yılları Arası

İnfertilite Tedavisi Tarihinde 1982-1992 Yılları Arası

İnfertilite Tedavisi Tarihinde 1992 Sonrası

Depresyon Doğurganlığı Azaltıyor

Posted in: