İnfertilite Doktoru Seçerken Dikkat Edilecek Detaylar

İnfertilite (kısırlık) tedavisi için bir doktor belirlerken bazı detayları bilmeniz çok önemlidir.

İnfertilite tedavisi için gideceğiniz doktorun, kısırlık ve tedavisi konusunda yeterliliği ve tecrübesini dikkate almalısınız. Tedavi için genellikle bir tüpbebek merkezinden ziyade kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tercih edilir. Elinde çekiç olan, herşeyi çivi gibi görür. Bazı tüpbebek merkezleri de kısırlık tedavisine doğrudan tüpbebek ile başlamayı tercih ederler. Bu, tedavi sürecinde aylık ve elde edilen bebek başına maliyeti çok artıran bir yaklaşımdır. Doktorun gerekli olan hastalarında birlikte çalıştığı tüpbebek ekibini de öğrenmelisiniz. Daha önce o doktor tarafından tedavi edilmiş kısırlık hastalarının memnuniyeti, gebelik ve canlı çocuk sahibi olabilme oranlarını öğrenmeye çalışın. Tedavi gören hastalarda çoğul gebelik oranı fazla olmamalıdır.

Bir kısırlık (infertilite) tedavisinin başarısını etkileyen pek çok etken vardır. Bazı hekimler gebelik şansı düşük hastaları kabul etmek istemez. Bu, başarı oranında gerçek olmayan bir yükselme sağlar. Bazı hekimler, yumurtlatma tedavisi ve aşılama uygulamadan tüpbebek yapmayı tercih eder. Bu başarı oranını yükseltse de maliyeti daha fazla yükseltir. Bu ve benzeri nedenler ile doktorların tedavi maliyetleri çok farklı olabilir.

Bu anlamda doktor ile ilk görüşmede uygulanacak yöntemin akış diyagramı ve maliyetleri hakkında bilgi almak en iyisidir.

Sorulacak sorular neler olabilir?

Acaba doktor tedavi konusunda hangi derneğin kılavuzlarını uyguluyor?

Doktorunuzun kısırlık tedavisi konusunda eğitimi nedir?

Doktorunuz yumurta gelişimi takibi için vajinal ultrason yapıyor mu, hormon tetkikleri için hangi laboratuvar ile çalışıyor?

Tedaviye başlarken yapılacak testler nelerdir?

Kaça mal olur?

Bu testleri sosyal güvenlik sistemim üzerinden aile sağlığı merkezinde yaptırabilir miyim?

Yumurta gelişimini sağlayan ilaçların, aşılamanın ve tüpbebeğin maliyetleri ne kadardır?

Ödemeleri kredi kartı ile yapmak mümkün müdür?

İşimden izin almam gerekir mi? Hangi saatlerde muayene olabilirim?

Doktorumun ihtisas yaptığı hastanenin tüpbebek ünitesi var mı?

Doktorum hangi tüpbebek merkezi ile çalışıyor?

Merkez gereğinde sperm, embriyo veya yumurta donduruyor mu? Mikroenjeksiyon veya yumurta soyma yapıyor mu? Maliyetleri nedir?

Tedavimin hangi aşamalarında doktorum yanımda olacak?

Tedaviye başlamak için bir yaş veya FSH sınırı var mı?