Erkek Faktörü

Kısırlık yalnızca kadının hastalığı değildir. Yakın geçmişe kadar infertilite kadının sorunu olarak kabul edilirdi. Kırılgan erkek egosunun yansıması olan bu durum, erkeklik gücü ile üreme yeteneğinin birbirine paralel tutulmasından kaynaklanmaktaydı.

Oysa günümüzde yapılan çalışmalar her 100 infertil çiftten 40’ında sorunun erkekten kaynaklandığını göstermektedir. Olguların üçte birinde erkek faktörü etkili olduğu gibi üçte birinde de hem erkek, hem kadın faktörü vardır.

Cinsel güç ve boşalma ile ilişkisi olmadığından erkekteki infertilite, eğer anatomik bir bozukluk yoksa ancak çocuk sahibi olmaya karar verdiğinde fark edilebilir.

Erkek faktörü olgularında spermin üretilmesi veya boşaltılmasında sorun vardır. Sperm kalitesi de çok önemlidir. Sperm kalitesinin belirlenmesi için sperm miktarı, hareketliliği ve görünümü değerlendirilir. Bazen başka sistemik hastalıklar sperm kalitesini etkileyebilir. Örneğin diyabet, erkeklerde boşalma sorunlarına neden olabilir. Kistik fibrozis de erkeklerde infertiliteye yol açabilen önemli bir hastalıktır. Aşırı kilo, sigara kullanımı, uyuşturucu ve uyarıcı ilaç kullanımı gebe bırakabilme şansını azaltır.

WHO kriterlerine göre belirlenmiş spermiogram standartlarına göre değişkenlerden en az biri bozuk ve iki ayrı spermiogramda bu bozukluk devam ediyorsa hafif erkek faktörü adı verilir. Hafif erkek faktörü olanlarda aşılama yapılmaksızın 2 yıl bekleme sonucunda gebelik oranları hafif endometrioz veya açıklanamayan infertilite olgularındaki gebelik oranı ile aynıdır.

Vazektomi Sonrası İnfertilite