İnfertilite Tedavisine Başlama Zamanı

Kaç Ay Beklediğinizde Gebelik Olmamışsa Doktora Başvurmalısınız?

Çocuk sahibi olmak için doğum kontrol yöntemini bırakan çifti uzunluğu hiç bilinmeyen bir macera bekler.

Üreme tıbbının önemli bir konusu çiftlerin ne kadar süreyle normal gebelik için bekledikten sonra sorun olduğunu düşünerek tetkik ve tedavi altına alınacaklarına karar vermektir. Gebelik olmadan geçen süre ne kadar olduğunda infertilite tetkik ve tedavilerine başlanmalı? Bir yandan tetkik ve tedavilerine erken başlanan çiftlerde gereksiz masraf oluşturulabileceği gibi diğer yandan tedavisi geciken olgularda geri dönülemeyecek sorunlar ortaya çıkabilir. Çocuk yapmak için geciken çiftlerde yumurta sayısının azalması ile tedavi daha da güç olacak, belki çocuk sayıları kısıtlı kalacak veya hiç çocuk sahibi olamayacaklar.

Eğer çifti çok erkenden tetkik ve tedavilere alırsak, belki hiç gerek yok iken tetkik ve tedavi masraflarına sokmuş oluruz. Diğer yandan tetkik ve tedavi için gecikirsek belki çok değerli olan zamanımızı kaybetmiş oluruz.

Üreme çağında 1 yıl düzenli ve korunmasız cinsel ilişki sonrasında gebe kalmamış olan çiftlerin klinik değerlendirilmesi gereklidir.

Aşağıdaki durumlarda daha erken değerlendirme yapılmalıdır.

  • Anne adayının yaşı 36 veya daha fazla olduğunda 6 ayda gebelik elde edilememiş ise
  • Anne adayının ailesinde erken menopoz (50 yaş öncesi) var ise
  • Anne adayı geçmişte yumurtalık veya alt karın ile ilgili ameliyat geçirmiş ise
  • Anne adayının adetleri düzensiz ise
  • Anne adayında infertiliteye neden olan bir faktörün varlığı biliniyorsa: erken menopoza yol açabilen başka hastalıklar, tüp enfeksiyonu
  • Çiftten en az biri sigara içiyor ise
  • Çiftten biri kanser tedavisi için radyoterapi veya kemoterapi görmüş ise
  • Çiftten birinin toksik kimyasallara maruz kalan bir işte çalışıyor olması
  • Çiftte cinsel fonksiyon bozukluğu
  • Baba adayında geçmişte inmemiş testis, testis travması

Halk arasında sıkça dile getirildiği gibi ilişki sonrası bir süre yatılması veya kalçanın altına yastık konularak yükseltilmesi gebelik şansını artırmaz.

Eski yıllarda rahimin ters olmasının gebelik oluşmasını engellediği zannedilmiş. Hatta bunun için bazı operasyonlar bile yapılmış. Rahimin ters olması her üç hanımdan birinde görülür. Bu yüzden bir hastalık olarak bile kabul edilemez. Gebe kalma şansı üzerinde etkisi yoktur. Aksine rahimi normal şekline döndürmek için yapılan ameliyatlar gebelik şansında daha fazla azalmaya neden olur.