Dış Gebelik Nedir

Rahim dışında, genellikle tüplerde daha nadir olarak yumurtalık üzerinde veya karın boşluğunda gelişen gebeliğe dış gebelik denir. Erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Aksi taktirde gebelik tüpte sürer ve tüpün yırtılması ile sonuçlanır.

Dış gebeliğin türleri

Dış gebeliğin yerleşim yerine göre türleri

Tüm gebeliklerin %1-2’si dış gebeliktir. Embriyo, normal yeri olan rahim içi yerine başka bir yere yerleşmiştir.

Sperm ile yumurta, normal olarak yumurtalık kanalları içinde birleşir. Döllenen yumurta tüpler içindeki titrek tüylerin hareketi ile 3-4 gün içinde rahim içine düşer. Ancak yumurtalık kanalları hasarlı ise rahim içine taşınamayan embriyo yumurtalık kanalı içine yerleşebilir. Yumurtalık kanalı dar bir tüp olup embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişimini sağlayamaz. Kısa bir süre içinde şişip gerilen tüp yırtılarak iç kanama ortaya çıkar.

Dış gebeliklerin %95’i tüplerde oluşur. Ancak rahim ağzı, yumurtalık ve hatta karın zarında bile dış gebelik oturabilir. Karın zarında gebeliğe abdominal gebelik denir. Çok nadir görülen bu durumda gebelik çok büyüyebilir ve tanı gecikebilir. Abdominal gebelikler nadiren doğuma kadar gelişip sağ kalabilir.

Özellikle de gebelik için uzun zaman ve emek harcamış olan çiftlerde dış gebelik ortaya çıkarsa akla şu soru gelir. Tüpteki gebelik rahimin içine alınamaz mı? Ancak günümüzde tıp bilimi bunu başarabilmiş değildir.