Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2758) in /home/pixizmirksk/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
mikroenjeksiyon arşivleri - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/etiket/mikroenjeksiyon/ Op. Dr. Hakan KILAVUZ - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Uzmanları Tue, 07 Apr 2015 08:09:02 +0000 tr hourly 1 Laboratuvarda Döllenme ve Embriyo Kültürü https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/laboratuvarda-dollenme-ve-embriyo-kulturu/ Tue, 07 Apr 2015 08:09:02 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/laboratuvarda-dollenme-ve-embriyo-kulturu/ Yumurtalar toplandıktan sonra mikroskopik muayene ile kalite ve gelişmişlikleri kontrol edilir. Bunlar içinde gelişkin (matür) yumurtalar tüpbebek kültür ortamı içine sperm ile birlikte yerleştirilip döllenmesi beklenir. Sperm mastürbasyon ile alınıp boşalma sıvısından temizlenir. Sperm yollarının tıkalı olması veya spermlerin gelişememesi gibi durumlarda spermler, testis, epididimis veya vas deferensten biyopsi yolu ile de alınabilir. Döllenme için; […]

The post Laboratuvarda Döllenme ve Embriyo Kültürü appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Yumurtalar toplandıktan sonra mikroskopik muayene ile kalite ve gelişmişlikleri kontrol edilir. Bunlar içinde gelişkin (matür) yumurtalar tüpbebek kültür ortamı içine sperm ile birlikte yerleştirilip döllenmesi beklenir.

Gelişkin Yumurta

Olgun yumurta. Yumurtanın yanındaki parçacık, olgunlaşma sırasında atılan çekirdektir.

Sperm mastürbasyon ile alınıp boşalma sıvısından temizlenir. Sperm yollarının tıkalı olması veya spermlerin gelişememesi gibi durumlarda spermler, testis, epididimis veya vas deferensten biyopsi yolu ile de alınabilir.

Döllenme için;

  • İnseminasyon: Yumurtalar ile spermler aynı ortam içine konup anne vücudundaki gibi kendiliğinden döllenme olması beklenebilir.
  • Mikroenjeksiyon (ICSI): Mikroskop ile görülerek gelişkin bir yumurta içine cam iğne ile tek sperm enjekte edilir. Mikroenjeksiyon, tüpbebeğin daha gelişmiş bir şekli olup özellikle sperm ile ilgili sorunlarda yani erkek faktörü olanlarda başarı oranını artırır.
Mikroenjeksiyon

Yumurtanın içine mikroskop altında sperm enjekte ediliyor

Takip eden günde yumurta içinde iki çekirdek gözlenmesi, yumurtanın döllenmiş olduğunu gösterir. Bu çekirdeklerden biri yumurtadan, diğerdi spermden gelmektedir. İster inseminasyon, ister İCSİ yapılsın, yumurtaların %65-75’i döllenmiş olacaktır. Sperm veya yumurta kalitesi düşük ise döllenme oranı daha düşük olacaktır. Bazen İCSİ bile yapılsa döllenme olmayabilir.

Yumurta toplanmasının ertesi günü çifte yumurtalardan kaçının döllendiği bildirilir.

Döllenmiş yumurta 3-6 gün süreyle izlenir. Toplanmasından 2 gün sonra döllenen yumurta bölünerek 2-4 yumurta haline gelir.

İki Hücreli Embriyo

Yumurta döllenmiş ve hücre bir kez bölünerek iki hücreli hale gelmiş

Dördüncü gün, sağlıklı bir embriyo 6-10 hücreli olmuştur.

Beşinci gün, embriyo içinde bir su boşluğu belirmeye başlar. Plasenta dokuları ile bebek dokuları birbirinden ayrılır. Bu dönemde embriyoya blastokist denir.

Yumurta toplamadan sonraki 1.-6. gün arasında embriyo rahime transfer edilir veya sonraki siklusta kullanılmak üzere dondurulur.

Döllenen yumurtanın çevresindeki hücreler zona pellusida denilen bir sıvı salgılar. Bu sıvı döllenmiş yumurtayı korur.

Eğer embriyo, gelişimi düzgünce devam ederse yumurtayı saran zona pellusida denilen zardan sıyrılır. Toplandıktan 6-10 gün sonra embriyo rahim iç tabakası içine yuvalanmıştır.

The post Laboratuvarda Döllenme ve Embriyo Kültürü appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Tüpbebek https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/tupbebek-2/ Fri, 27 Mar 2015 15:01:59 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/tupbebek-3/ Çocuk sahibi olma arzusu ile başvuran çiftlerde temel araştırmalar yapılır. Bu araştırmalar, baba adayından sperm sayımı (spermiogram), anne adayından hormon analizi (bazal hormon profili), yumurtalık kanalı filmi (histerosalpingografi) ve yumurta gelişiminin izlenmesidir (follikülometri). Bunu takiben, zamanlı cinsel ilişki (spontan koit), yumurtlama tedavisi (ovulasyon indüksiyonu) ve aşılama (intrauterin inseminasyon) gelir. Tüm bu aşamalar, ortalama altı ay sürer. Altı […]

The post Tüpbebek appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Çocuk sahibi olma arzusu ile başvuran çiftlerde temel araştırmalar yapılır. Bu araştırmalar, baba adayından sperm sayımı (spermiogram), anne adayından hormon analizi (bazal hormon profili), yumurtalık kanalı filmi (histerosalpingografi) ve yumurta gelişiminin izlenmesidir (follikülometri). Bunu takiben, zamanlı cinsel ilişki (spontan koit), yumurtlama tedavisi (ovulasyon indüksiyonu) ve aşılama (intrauterin inseminasyon) gelir. Tüm bu aşamalar, ortalama altı ay sürer. Altı ayın sonunda gebelik elde edilemeyen çiftler tüpbebek için başvurur.

Bu sürecin sonunda halen çocuk sahibi olamamış bazı çiftlerin tedaviyi terk ettiklerini görüyoruz. Bu konuda en çok maliyetler suçlanmıştır. Oysa tedaviyi yarım bırakmanın en önemli nedeni, uzun, zahmetli, acı verici ve psikolojik olarak yıpratıcı bir tedavi olmasıdır.

Siz, bu zor süreci geçip tüpbebek kararı verdiniz. Merkezimizde; size rahatsızlık vermeden, en kolay şekilde, hayatınız ile uyumlu ve konforlu bir süreçte bebeğinize kavuşmanızı sağlayacağız.

Tüpbebek Nedir

Tüpbebek Tedavisi Kimler İçin Gereklidir

Tüpbebekte Başarı

Tüpbebek Başarısını Etkileyen Faktörler

Tekrarlayan Tüpbebek Başarısızlığı

Tüpbebek Hakkında Merak Ettikleriniz

Tüpbebekte Başarıyı Artıran Uygulamalar

Preimplantasyon Genetik Tanı

Embriyo Dondurma

Assisted Hatching

Stoplazmik Transfer, Blastokist Kültürü, Endometrial Ko-kültür, Tüplerin Çıkarılması, TESE

Mikroejneksiyon

Tüpbebek Tedavisine Hazırlık

Rahim Ağzı Genişletme

Tüpbebek Öncesi Yapılan Tetkikler

Tüpbebek tedavisinin temel adımları;

  1. Yumurta Uyarısı
  2. Yumurta Toplama
  3. Döllenme ve Embriyo kültürü
  4. Embriyo yerleştirme

Türkiye’de Yasak Olan Üçüncü Parti Üreme Yöntemleri

Yumurta Bağışı

Tüpbebek, Çiftlerde Strese Neden Oluyor

Tüpbebeğin Varyasyonları

Yumurta Dondurma

Kaç Uygulamadan Sonra Tüpbebekten Vazgeçilmelidir?

The post Tüpbebek appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Tüpbebek Nedir https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/tupbebek/ Fri, 08 Aug 2014 09:59:43 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/tupbebek/ Tüpbebek, anne adayının yumurtası ile eşinin sperminin laboratuvarda yan yana getirilmesi ile döllenmeyi sağlar. Döllenen yumurta bölünerek embriyoyu oluşturur. Embriyo anne adayının rahmine yerleştirilerek gebelik elde edilir. Tüpbebek, kadın üreme hücresi olan yumurta ile erkek üreme hücresi olan spermi vücut dışında, laboratuvar ortamında yan yana getirerek döllenmeyi sağlayan bir tedavidir. Döllenen yumurta hücresi laboratuvarda bölünerek embriyoyu […]

The post Tüpbebek Nedir appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Tüpbebek, anne adayının yumurtası ile eşinin sperminin laboratuvarda yan yana getirilmesi ile döllenmeyi sağlar. Döllenen yumurta bölünerek embriyoyu oluşturur. Embriyo anne adayının rahmine yerleştirilerek gebelik elde edilir.

Tüpbebek, kadın üreme hücresi olan yumurta ile erkek üreme hücresi olan spermi vücut dışında, laboratuvar ortamında yan yana getirerek döllenmeyi sağlayan bir tedavidir. Döllenen yumurta hücresi laboratuvarda bölünerek embriyoyu oluşturur. Embriyo anne adayının rahimine yerleştirilir. Embriyonun anne rahmine tutunmasından sonra, tüpbebeğin doğal yollarla oluşan bir gebelikten farkı kalmaz. Tüpbebek ile doğal gebeliğin tek farkı, döllenme ve ilk bölünmelerin laboratuvar ortamında gerçekleşmesidir.

Tüpbebek tedavisi, spermin yumurtaya ulaşmasında sorun olan olgularda, sperm fonksiyonunun bozuk olduğu olgularda ve yumurta sorunu olan çiftlerde yararlıdır. Endometriozis, polikistik over sendromu (PCOS), sperm yokluğu (azoospermi) gibi sorunlarda da tüpbebek tedavisinin başarı şansı yüksektir. Kısırlık (infertilite) nedeninin net bilinemediği açıklanamayan infertilite olgularında da tüpbebek başarılı gebelik şansı oluşturur.

Tüpbebek uygulaması için öncelikle erkek ve dişi üreme hücreleri yani sperm ve yumurta gereklidir. Anne adayının yumurtalarının geliştirilip tüpbebek için kullanılmak üzere hazırlanması 10 gün sürer. Geliştirilen yumurtalar vajinal ultrason eşliğinde yumurtalıktan toplanır. Erkekten mastürbasyon ile alınan spermler ile döllenmesi için özel bir ortamda bekletilir.

Döllenmenin laboratuvar ortamında gerçekleşmesinin iki yolu vardır. Bu yollardan biri klasik tüpbebektir (IVF). Klasik tüpbebekte spermler ile yumurta aynı ortama konur ve yumurtanın sperm ile döllenmesi beklenir. İkinci yol ise mikroenjeksiyondur. Mikroenjeksiyonda yumurta bir tutucu pipet ile tutulup sperm bir diğer pipet ile yumurtanın içine enjekte edilir. Bu iki yöntem arasındaki tercih, spermin özellikleri ve sayısına göre belirlenir. Amaç, en yüksek gebelik şansını elde etmektir.

Embriyo, belli bir gelişim aşamasına geldiğinde bir kateter ile rahim içine bırakılır. Bu işleme embriyo transferi denir. Rahim içine yeterli sayıda embriyo transfer edildikten sonra kalan iyi kalitede embriyo var ise ileri bir tarihte gerekli olduğunda kullanılmak üzere dondurulabilir (embriyo dondurma). Böylece yeniden yumurta geliştirme ve toplama masraf ve emeği olmadan transfer yapılmış olur.

The post Tüpbebek Nedir appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>