Embriyo Transferi

Embriyo oluştuktan sonra rahim içine transfer edilir. Transfer öncesinde sizlere embriyoların kalitesi ve rahime kaç embriyo transfer edileceği bilgisi verilir.

Transfer işlemi basit ve muayeneden farksızdır. Transfer öncesinde su içip idrar torbasını doldurmanız sayesinde karından yapılan ultrason ile işlem görüntülenebilir.

Vajinal muayene aleti (spekulum) ile rahim ağzı görüntülenir.

Bir veya iki embriyo, bir damla kültür sıvısı ile transfer kateteri içine çekilir. Transfer kateteri ince, uzun, plastikten steril bir tüp olup diğer ucuna bir enjektör takılıdır. Kateter, rahim ağzından içeri nazikçe itilip rahim boşluğuna embriyolar bırakılır.

İşlem genellikle ağrısız olmakla birlikte bazı kadınlar hafif bir ağrı hissedebilir. Anestezi gerekli olmamakla birlikte bazı hastalarda hafif bir rahatlatma gerekli olabilir.

Embriyo Transferi

Embriyo transferini gösteren çizim

Ülkemizde yasalar gereği en fazla 2 tane embriyo transfer edilebilmektedir. Her embriyonun rahim içine yerleşme şansı eşittir. Bu nedenle embriyo sayısı arttıkça gebelik elde etme şansı artarken çoğul gebelik riski de artacaktır. Bu nedenle embriyo sayısı dikkatle kararlaştırılmalıdır.

Birden fazla embriyo transfer edildiğinde ikiz gebelik riskinde artış meydana gelir. Bazıları ikiz gebeliği sevimli bulsa da bebek sayısı arttıkça gebelik ve doğum komplikasyonlarında artma olur. Örneğin çoğul gebeliklerde erken doğumu önlemek için yatak istirahati gereksinimi daha fazladır. Aksi halde çoğul gebeliklerde bebekler tehlikeli olabilecek kadar erken doğabilir. Diğer yandan erken doğan bebeklerin uzun süren küvöz gereksinimleri yanısıra ömür boyunca taşıyacakları sorunlar da görülebilir. Bazen çoğul gebeliklerde erken doğum riskini azaltmak için bebeklerden bir kısmı anne karnında öldürülür. Buna fetal redüksiyon denir.

Transfer işlemini takiben 3-4 saat hastanede kaldıktan sonra merkezden gidebilirsiniz. O günü dinlenerek geçirmekte yarar vardır.

Transferi takiben yerleşme şansını artırmak için progesteron, östrojen ve/veya hCG hormonu takviyelerine başlanır.

Transferi takiben 14. günde yapılan gebelik testi, oluşan gebeliğin haberini verecektir. Transferden 3 hafta sonra yapılan ultrasonografide gebelik görülebilir.