Embriyo Dondurma

Tüpbebek tedavisinde transfer edildikten sonra geriye kalan embriyolar dondurularak saklanabilir. Uygulamada gebelik elde edilemediği taktirde dondurulup saklanmış olan yumurtalar çözülerek tekrar rahim içine yerleştirilir. Böylece yeniden yumurta geliştirici ilaçlar kullanılmadan daha ucuz ve daha kolay tüpbebek yapılabilir. Bu sayde tüpbebek tedavisi daha ucuz ve daha başarılı bir hal alacaktır.

Embriyo freeze

Embriyo dondurma, tüpbebek başarısını artıran bir yöntemdir.

Embriyo Dondurmanın Nedenleri

  1. Tüpbebek uygulaması yapılırken kullanılacağından daha fazla embriyo elde edilmiştir. Transfer edilmeyen embriyolar ileri bir tarihte transfer edilmek üzere dondurularak saklanabilir. Dondurulmuş yumurtalar ile tüpbebek yapılması tekrar yumurta uyarılması gerekmediğinden daha basit, daha ucuz ve daha az girişimseldir. Tüpbebek yapılan çiftler, transfer edilmeyen embriyoların dondurulmasını isteyip istemediklerine kendileri karar vermelidir.
  2. Embriyo dondurma, doğurganlığı ertelemek için de çok kullanılan bir yöntemdir. Özellikle kanser hastalarında kemoterapi veya radyoterapi öncesinde alınan yumurtalarla elde edilen embriyolar dondurulup doğurganlık tedavi sonrasına ertelenmiş olur. Ancak yumurta gelişimi için geçecek sürede kanser tedavisinin ertelenmesi ve yumurta gelişimi sırasında verilen ilaçların etkisiyle artan östrojenin mevcut kanser üzerinde oluşturacağı riskler de dikkate alınmalıdır.

Yumurta gelişimi için 2-3 hafta süre ile yumurta geliştirici ilaçlar kullanılır. Bu yolla yumurtalıklarda çok sayıda yumurta gelişimi sağlanır. Gelişen yumurtalar tüpbebek uygulamasında olduğu gibi dışarı alınır. Laboratuvar ortamında spermlerle birleşmeleri sağlanır. Oluşturulan embriyolar dondurulma önce bir hücre alınarak genetik testler yapılabilir. Buna preimplantasyon genetik tanı (PGT) denir.

Embriyo Dondurmada Başarı

Dondurulan embriyoların çözülmesi sırasında bir kısmı kaybedilir. Ayrıca çözülen embriyolar ile gebelik ve canlı doğum oranları daha düşüktür. Yine de embriyo dondurma, yumurta veya yumurtalık dokusu dondurmadan daha başarılı bir yöntemdir. Ama özellikle evli olmayan kadınların doğurganlığı ertelemek istemesi durumunda yumurta veya yumurtalık dokusu dondurma dışında bir çözümleri yok.

Embriyo dondurmanın yumurta dondurmadan daha başarılı olmasının altında yatan nedenlerden biri, elde edilen yumurtalardan bir kısmının embriyo elde edilemeden bozulması ve daha kaliteli yumurtaların doğal yolla seçilmiş olmasıdır.

Dondurulan embriyolar uzun yıllar boyunca saklanabilir. Yirmi yıl dondurulduktan sonra transfer edilen embriyolar ile canlı doğumlar bildirilmiştir.

İki çeşit embriyo dondurma metodu vardır.

  • Konvansiyonel yavaş dondurma ve vitrifikasyon
  • Hızlı dondurma

Merkezlerin farklı embriyo dondurma teknikleri ile ilgili bilgi ve deneyimleri farklı olabilir. Bu yüzünden dondurma yönteminin seçimi merkeze bırakılmalıdır.

Embriyo dondurmak iyi bir yöntem olsa da çiftler boşandığında veya çocuk sahibi olduklarında eldeki embriyolar ne olacak? Dondurulmuş embriyo, yumurta veya spermler ile elde edilen gebeliklerde kromozomal veya yapısal anomalilerin oranının arttığına dair bir yayın yok. Ancak bu, daha fazla irdelenmesi gereken bir konu.