Laboratuvarda Döllenme ve Embriyo Kültürü

Yumurtalar toplandıktan sonra mikroskopik muayene ile kalite ve gelişmişlikleri kontrol edilir. Bunlar içinde gelişkin (matür) yumurtalar tüpbebek kültür ortamı içine sperm ile birlikte yerleştirilip döllenmesi beklenir.

Gelişkin Yumurta

Olgun yumurta. Yumurtanın yanındaki parçacık, olgunlaşma sırasında atılan çekirdektir.

Sperm mastürbasyon ile alınıp boşalma sıvısından temizlenir. Sperm yollarının tıkalı olması veya spermlerin gelişememesi gibi durumlarda spermler, testis, epididimis veya vas deferensten biyopsi yolu ile de alınabilir.

Döllenme için;

  • İnseminasyon: Yumurtalar ile spermler aynı ortam içine konup anne vücudundaki gibi kendiliğinden döllenme olması beklenebilir.
  • Mikroenjeksiyon (ICSI): Mikroskop ile görülerek gelişkin bir yumurta içine cam iğne ile tek sperm enjekte edilir. Mikroenjeksiyon, tüpbebeğin daha gelişmiş bir şekli olup özellikle sperm ile ilgili sorunlarda yani erkek faktörü olanlarda başarı oranını artırır.
Mikroenjeksiyon

Yumurtanın içine mikroskop altında sperm enjekte ediliyor

Takip eden günde yumurta içinde iki çekirdek gözlenmesi, yumurtanın döllenmiş olduğunu gösterir. Bu çekirdeklerden biri yumurtadan, diğerdi spermden gelmektedir. İster inseminasyon, ister İCSİ yapılsın, yumurtaların %65-75’i döllenmiş olacaktır. Sperm veya yumurta kalitesi düşük ise döllenme oranı daha düşük olacaktır. Bazen İCSİ bile yapılsa döllenme olmayabilir.

Yumurta toplanmasının ertesi günü çifte yumurtalardan kaçının döllendiği bildirilir.

Döllenmiş yumurta 3-6 gün süreyle izlenir. Toplanmasından 2 gün sonra döllenen yumurta bölünerek 2-4 yumurta haline gelir.

İki Hücreli Embriyo

Yumurta döllenmiş ve hücre bir kez bölünerek iki hücreli hale gelmiş

Dördüncü gün, sağlıklı bir embriyo 6-10 hücreli olmuştur.

Beşinci gün, embriyo içinde bir su boşluğu belirmeye başlar. Plasenta dokuları ile bebek dokuları birbirinden ayrılır. Bu dönemde embriyoya blastokist denir.

Yumurta toplamadan sonraki 1.-6. gün arasında embriyo rahime transfer edilir veya sonraki siklusta kullanılmak üzere dondurulur.

Döllenen yumurtanın çevresindeki hücreler zona pellusida denilen bir sıvı salgılar. Bu sıvı döllenmiş yumurtayı korur.

Eğer embriyo, gelişimi düzgünce devam ederse yumurtayı saran zona pellusida denilen zardan sıyrılır. Toplandıktan 6-10 gün sonra embriyo rahim iç tabakası içine yuvalanmıştır.