Yumurta Toplama

Yumurta toplama; tüpbebek merkezinde, transvajinal ultrason eşliğinde yapılan basit bir işlemdir. Ağrıyı azaltmak için bazı önlemler alınabilir. Vajinaya yerleştirilen ultrason probu ile yumurtaların yerleri belirlenip iğne ile vajinal yoldan toplanır.

Yumurta Toplama

Yumurta toplanmasının şematik anlatımı. Yumurta, vajinal ultrason rehberliğinde aspirasyon iğnesi ile yumurtalıktan toplanır.

Yumurtalar yeterli olgunluğa eriştiğinde yumurta gelişiminin son aşamasını tetiklemek için hCG (insan koriyonik gonadotropini) veya LH (yumurtlatıcı hormon) enjeksiyonu yapılır. Bu enjeksiyonu takiben 36 saat sonra yumurta toplama işlemi planlanır.

Yumurta toplama sırasında sakinleştirici, uyku verici ilaçlar kullanılabileceği gibi tümüyle uyutmak da mümkündür.

Yumurta toplama işlemi, transvajinal ultrason rehberliğinde uygulanır. Yumurtalar, follikülün içinden, bir ucu aspirasyon pompasına bağlı olan iğne ile çekilir. Tüm yumurtaların toplanması genellikle 30 dakikadan uzun sürmez.

Nadiren yumurtalıkların biri veya her ikisi vajinal yoldan ulaşılamayacak durumda olduğundan yumurta toplanamayabilir. Bu durumda yumurta toplama işi laparoskopik olarak da yapılabilir.

Bazı kadınlar yumurta toplama sonrasında ağrı hissedebilir. Ancak bu ağrı genellikle bir günde geçer. İşlem sonrasında da yumurtalıklar büyük kaldığından dolgunluk ve basınç hissi birkaç hafta sürebilir.

Yumurta toplama, tüpbebek aşamaları içinde en riskli olanıdır. Yumurta toplama kadar riskli olan bir diğer uygulama laparoskopi olmakla birlikte laparoskopi tüm tüpbebek hastalarında uygulanan bir işlem değildir. Yumurta toplama sırasında kanama ve enfeksiyon dışında barsak, mesane ve damar zedelenmeleri olabilir. Yumurta, ister ultrason, ister laparoskopi eşliğinde toplansın risk vardır. 1000 yumurta toplama işleminden birinde yaralanmanın tamiri için büyük cerrahi işlem yapılması gerekir.

Yumurta toplama işlemini takiben 2-3 saatlik istirahat sonrası hastaneden ayrılabilirsiniz.