Tüpbebeğe Hazırlık

Tüpbebek tedavisine ilk kez başlayacaksanız ilk doktor muayenesinin adet kanamasının başlamasından itibaren 3 gün içinde olması en doğrusudur. Başlangıç itibariyle yapılacak bazı testler için adet kanamasının ilk günleri en doğru zamandır.

Tüpbebek için ilk defa başvururken yanınızda şu belgelerin bulunması iyi olur;

  • İnfertilite tetkikleri. Çocuk isteği ile ilk kez doktora başvurduğunuzdan bu yana yapılan tüm tetkikler.
  • Ameliyat raporları. Bu güne kadar geçirdiğiniz tüm operasyonların raporları
  • Genel tetkikler. Üreme sağlığını etkileyebilecek hastalıklar ile ilgili bu güne kadar yapılmış tüm tetkikler ve kullandığınız ilaçlar. Bunlar arasında endometriozis, tiroid hastalıkları ve otoimmün bozukluklar özellikle önemlidir.
  • Ailenin üreme geçmişi. Ailede çocuk sahibi olamayan, art arda düşükler yapan veya bebeğinde doğumsal hastalıklar bulunan bireylerin bilgileri.
  • Adet düzeni. Son üç aylık adet takvimi.

İlk değerlendirme sırasında kadın hastalıkları muayenesi ve vajinal yoldan ultrason yapılacaktır. Muayene ve ultrason ile rahim, yumurtalıklar ve diğer organlar değerlendirilir. Rahim içinde gebeliğe engel teşkil edebilecek patolojik bir bulgu (myom, polip, perde) olmadığından emin olunmalı; rahim boyutu değerlendirilmelidir.

Baba adayına sperm sayımı yapılarak tüpbebek için kullanılabilecek sperm bulunduğu ve sperm verme konusunda bir sorunu olmadığı belirlenmelidir.

Rahim ağzı kanalı hakkında şüphe varsa rahime embriyo yerleştirme provası yapılarak varsa sorunlar önceden saptanıp tedavi edilebilir. Rahim ağzı genişletme.

Tüpbebek tedavisine başlanırken gebeliği üreme durumu ile ilgili hormon tetkikleri dışında gebelik sırasında bebeğin sağlığını etkileyebilen hastalıklar hakkında tetkikler yapılır.

Tüpbebek tedavisine başlanırken yapılacak tetkikler.