Yumurta Soyma (Assisted Hatching – AH)

Yumurta soyma embriyonun yumurta zarını terketmesini kolaylaştırmak için rahime yerleştirmeden hemen önce yapılan mikromanipülatif bir işlemdir. Yumurta zarı üzerinde bir delik oluşturularak zayıflatılır. Amaç yumurtanın daha kolay büyüyebilmesi ile rahim duvarına yerleşme oranlarını artırmaktır.

Yumurta soyma

Yumurtayı çevreleyen zar, mekanik yolla delinir

Yumurtanın çevresini saran zona pellusida adlı zar, embriyonun da etrafını sarmaya devam eder. Embriyoyu oluşturan hücreler üreyerek hücre sayısı arttıkça bu kabuk içine sığmamaya başlar. Zar yırtılır ve embriyo rahim iç tabakasına tutunur.

Yumurta soyma birkaç farklı yöntemle yapılabilir. Bunlardan biri asid uygulamadır. Tyrode solüsyonu denilen asidle karşılaştırılan zona pellusidada zayıflama meydana gelir. Aynı işlem zona pellusidaya laser uygulanarak da yapılabilir.

Yumurta soyma nadiren embriyoda hasara neden olabilir.

Yumurta soyma uygulandığında tek yumurta ikizliğinde hafif bir artma meydana gelir. Tek yumurta ikizlerinin gebeliğinde sorun olma riski, çift yumurta ikizlerinden ve tekil gebeliklerden daha yüksektir.

Yumurta soymanın gebelik oranları üzerinde etkili olduğu kanıtlanmamıştır. Bu nedenle tüm tüp bebek olgularında yumurta soyma uygulanması önerilmez.

Zarın kolayca yırtılamadığı durumlarda embriyonun tutunma şansı azalır. Bu nedenle zarı kalın saptanan olgularda bu zarda delik açılarak embriyonun zardan kurtulması kolaylaştırılır. Özellikle anne adayının yaşının 38 ve üzerinde olduğu durumlarda azalan yumurta kapasitesi ile birlikte hatching gerekliliği artar. Yumurta kapasitesini gösteren bir test olan FSH yüksek bulunan olgularda assisted hatching uygulanabilir. Kimi zaman her yumurtadaki kabuğun kalın olması art arda uygulanan tüpbebeklerde başarısızlıklara neden olur. Tekrarlayan tüpbebek başarısızlıklarında da assisted hatching başarı oranını artırabilir.

https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/assisted-hatching/