Tüpbebek Hakkında Merak Ettikleriniz

Tüpbebek tedavisi ne kadar sürer?

Yumurta geliştirme için ilaçları kullanmaya başlamanızdan itibaren ortalama 15-25 gün içinde embriyonuz yerleştirilmiş olur. Bu süreyi belirleyen iki önemli faktör vardır. Bunlardan biri, size uygulanan protokol, diğeri de vücudunuzun ilaçlara verdiği yanıttır.

Tedavi sürecinde hastanede yatmam gerekir mi?

Tedavi süresince hastanede yatmanız gerekmez. Yumurta toplama ve embriyo transferi işlemlerinden sonra 3-4 saat istirahat etmeniz yeterli olacaktır.

Yumurta toplama çok ağrılı bir işlem midir?

Yumurta toplama, sanılanın aksine ağrılı bir işlem değildir. Yine de yumurta toplama sırasında sakinleştirici ve ağrı giderici ilaçlar uygulanır. Gerekli görüldüğü taktirde kısa süreli uyutma da yapılabilir.

Transfer sonrası ne zaman yolculuk yapılabilir?

Eğer eviniz merkezimizle aynı şehirde değilse bir gece yakın bir yerde konaklayıp ertesi gün yolculuk yapmanız dah uygun olur.

Transferden gebelik testine kadar süreyi yatarak mı geçirmeliyim?

Embriyo transferi sonrasında gebeliğin rahime yerleşmesine dek geçen 10 günlük süreci yatarak geçirmenizin gebe kalmanıza herhangi bir yararı olmaz. Eğer ağrınız yok ve kendinizi iyi hissediyorsanız transferin ertesi gününden itibaren günlük yaşamınıza devam edebilirsiniz.

Yumurta geliştirici ilaçlar zararlı mıdır?

Yumurta geliştirmek için kullanılan FSH ilaçlarının yumurtalık veya diğer başka dokularda kansere neden olduğunu gösteren bir bulgu yoktur. Bu ilaçlarla uzun vadede kalıcı kilo alma riskiniz de yoktur. İlaçları kullanarak çok sayıda yumurta geliştirmeniz, yumurtalıklarınızdaki yumurtaların daha erken tükenmesine ve menopoza neden olmaz. İlaçlar ile ilgili tek sorun, yumurtalıkların beklenenden daha fazla uyarılmasına bağlı aşırı yumurtalık uyarılma sendromu riskidir.

Tüpbebek tedavisi ile doğan bebeklerin sağlık sorunları daha mı fazla olur?

Tüpbebek tedavisi sonrasında oluşan bebeklerin genetik ve yapısal anormallikleri, doğal yollarla olan gebeliklerden daha sık değildir. Eğer baba adayında sperm yokluğu veya aşırı sperm azlığı nedeniyle mikroenjeksiyon yapılıyor ise olası genetik bozuklukların saptanması için genetik danışmaya başvurulmalıdır. Bu tarz sperm sorunu yaşayan erkeklerde genetik bozukluklar bulunabilir ve bu bozukluklar bebeklere de aktarılabilir.

Tedavide kullanılan ilaçların yan etkileri nelerdir?

Yumurtalıkları baskılamak için kullanılan ilaçlar sıcak basması, baş ağrısı, vajinada kuruluk, ruh hali değişiklikleri gibi sorunlara neden olabilir. Bu yan etkiler geçicidir. Yumurta geliştirici ilaçlara başlandığında artan östrojen düzeyi ile tüm bu yan etkiler yok olur. Yumurta gelişimini uyaran ilaçlar da enjeksiyon yerinde kızarıklık, ağrı, göğüslerde hassasiyet, yorgunluk, kasık ağrısı ve psikolojik gerginlik gibi yan etkiler yapabilir.

Tüpbebek işleminin riskleri nelerdir?

Yumurtalıkların aşırı uyarılması

Kimi zaman hafif olan bu durum kimi zaman şiddetli olabilir. Ciddi ve hayati riks taşıyan türü, tüm tüpbebek olgularının %1-2’sinde görülür. Şiddetli olgularda karında şişme, nefes darlığı, bulantı, kusma, idrar yapamama ve karın ağrısı olabilir.

Çoğul Gebelik

Tüpbebek tedavisinin en önemli riski çoğul gebeliktir. Rahim içine koyulan embriyo sayısı arttıkça çoğul gebelik riski de artar. Bu durum, erken doğum tehlikesini artırır. Doğum sonrası kuvöz gereksinimi ve uzun vadeli komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle tüpbebk tedavisinde rahim içine koyulan embriyo sayısında kısıtlamaya gidilmiştir.

Yumurta toplama komplikasyonları

Son derece nadir olmakla birlikte yumurta toplama işlemi sırasında damar yaralanmalarına bağlı karın içi kanama veya enfeksiyon olabilir.

Tedavinin yarıda kesilmesi

Kimi zaman yumurta sayısının yetersizliği, kimi zaman aşırı yumurta gelişimi gibi nedenlerle tedavi yarıda kesilebilir.

Tüpbebek tedavilerinde düşük riski daha fazla mıdır?

Tüpbebek ile oluşan gebeliklerde düşük ve diğer sorunlarla karşılaşılma riski, doğal yolla oluşan gebeliklerdekinden farklı değildir.

Posted in: