Tüpbebek Başarısını Etkileyen Faktörler

Tüpbebek başarı oranları çok dikkatle incelenmelidir. Tüpbebek başarı oranları, pek çok değişkene bağlıdır.

Sağlıklı bir çiftin, herhangi bir tedavi görmeksizin bir aylık cinsel birliktelik sonunda gebe kalma şansı %20 civarındadır. Tüpbebek uygulanan çiftlerde gebelik oranları bir uygulamada %40, üç uygulamada %75 civarında olur.

Özellikle hasta karakteristikleri ve tedavi şeklindeki farklılıklar başarı oranlarını çok etkiler. Merkezler arasında hasta karakteristikleri ve tedavi şekilleri farklılık gösterdiğinden detaylı veriler olmadan merkezler birbiri ile karşılaştırılamaz. Örneğin merkeze kabul edilen hastaların yumurta rezervi ve transfer edilen embriyo sayısı başarı oranlarını belirleyen en önemli iki parametredir. İstatistiksel veriler, düşük sayıda siklusa bakılarak oluşturulursa yanıltıcı olur. Merkezde kısa aralıklarla alınan küçük grupların başarı istatistikleri keskin değişiklikler gösterebilir.

Anne adayının yaşı

Tüpbebek tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktör anne adayının yaşıdır. Bunu göz önünde bulundurarak, farklı sebeplerle uzun süreler tedavi gören çiftlerde yaşın ilerlemesi konusuna dikkat etmek gerekir. Aslında anne adayının yaşı ilerledikçe yumurta kapasitesi azalır. Gebelik şansını azaltan temel faktör de budur. Bu nedenle çocuk sahibi olmada zorluk yaşayan çiftlerde ultrason ve diğer yollarla yumurta kapasitesi değerlendirilmelidir.

İnfertilite nedeni

Her hastalığın tedavisi aynı olmadığı gibi tedavinin başarı şansı da aynı değildir. Tüpbebek yapmanın farklı nedenleri olabilir. Bu nedenler başarı oranını etkiler.

Anne ve baba adayının üreme hücrelerinin kalitesi

Anne adayının yaşı ilerledikçe yumurta kapasitesi azaldığı gibi yumurta kalitesi de düşer. Spermlerin şekil ve hareket bozuklukları, genetik yapısının ve kalitesinin önemli göstergeleridir.

Yumurta uyarımı tedavisinin optimizasyonu

İnsan normalde ayda 1 tane yumurta büyütür. Oysa tüpbebek uygulamasında mümkün olduğunca 5-10 yumurta geliştirilmesi gerekir. Yumurta gelişiminin uyarılması için uygulanan ilaçların kullanım süresi, şekli ve dozları, elde edilecek yumurta sayısını ve döllenme şansını etkiler.

Embriyoloji laboratuvarının kalitesi

Alınan yumurtanın ve sperm ile döllenmesi ve embriyo oluşumu laboratuvarda gerçekleşir. Kaliteli embriyolar gelişmesi için laboratuvarın sağlıklı olması gerekir.

Bu güne kadar yapılmış başarısız tüpbebek uygulaması sayısı

Önceden uygulanan ve başarısız olan tüpbebek tedavi sayısı ne kadar fazla ise yeni siklusta başarı oranı o kadar düşük olacaktır. Daha önceki tedavilerde basit nedenlerle gebe kalamayan olguların bir kısmı gebe kalmış olduğundan daha komplike nedeni olan olgulara yapılan tüpbebekte başarı şansı az olur.