Emzirmeye Karar Vermek

Ayrıntılı

Anne sütü tüm bebekler için en uygun besin kaynağıdır. Zamanında doğan bebeklerde; diyete ek gıdaların eklendiği altıncı aya kadar, beslenme ihtiyacının tamamını anne sütü karşılar. Anne sütünün prematüre bebekler için de önemli yararları vardır.

Bu sayfada emzirmenin yararları ve emzirmeye nasıl hazırlanılacağı tartışılmıştır.

Bu sayfada, bebeği anne memesinden beslemek için emzirme terimini kullandım. Emzirmenin faydalarının çoğu, sağılmış anne sütünü biberonla vererek de elde edilebilir.

Emzirme Neden Önemlidir?

Yaşamın yaklaşık ilk altı ayında  sadece anne sütü verilmesi (mama veya ek yiyeceklerin verilmemesi) tavsiye edilir. Altıncı aydan sonra, ek gıdalar yanında, en az bir yıl emzirmeye devam etmeniz önerilir. Birçok anne ilk yıldan sonra da emzirmeyi seçer. Bu dönemde emzirmenin de faydaları devam eder.

Emzirmek hem siz hem de bebeğiniz için önemli fayda ve koruma sağlar. Emzirmenin maliyet tasarrufu ve rahatlığı da önemlidir:

Bebeğe faydaları. Bebekler için emzirmenin kısa vadeli faydalarından bazıları:

  • Daha iyi sindirim sistemi (gastrointestinal) fonksiyonu, kusma ve ishale neden olabilen sindirim sistemi enfeksiyonlarından korunma
  • Solunum yolu enfeksiyonları, hırıltı, kulak enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonları riskinde azalma
  • Ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskinde azalma

Emzirmenin; tip 1 diyabet, inflamatuar bağırsak hastalığı, hırıltılı solunum ve belirli diş problemleri, obezite, alerji riski ve bazı çocukluk kanserlerinde azalma dahil olmak üzere daha uzun vadeli birçok faydası vardır.

Anne için faydaları. Bebeklerini mama ile besleyen kişilerle karşılaştırıldığında, emzirenler:

  • Doğumdan sonra daha az kan kaybı. Emzirmek rahmin kasılmasına yardımcı olur, bu da kanamayı azaltır.
  • Meme kanseri, yumurtalık kanseri, hipertansiyon ve tip 2 diyabet riskinde azalma

Aile için faydaları. Emziren aileler:

  • Bebeği beslemek için daha düşük maliyet. Bebek maması ve biberon malzemeleri yaklaşık 1000 ABD Doları tutarındadır. Bu, anne için normal emzirme malzemeleri ve beslenme maliyetinin iki ila üç katıdır.
  • Diğer tasarruflar. Bebeğin sağlık hizmetleri ve ebeveynlerin hasta bir bebeğe bakmak için işten ayrılmaları gereken süreden de tasarruf sağlar.

Yaygın Sorunlar

Emzirmek kolay mı?

Çoğu anne için emzirmek kolaydır. Meme uçlarınızda sıkışma veya ağrı hissedebilirsiniz. Ancak bu sorun, bebeğin memeyi tutması düzeltilerek halledilebilir. Meme ucunu bebeğinizin burnuna yakın ve ağzında daha yüksekte tutmalı ve dili ile alttan memeyi sağmasını sağlamalısınız. Meme ucunun sıkışma ve tahrişini önlemek ve sütünüzün daha kolay akması için tutuşu rahat olana kadar ayarlamak önemlidir.

Memeyi tutma

Bebeğinizin memeyi iyi tuttuğunu nasıl anlarsınız? -Bebeğinizin ağzı mümkün olduğunca açık olmalıdır. -Alt dudak meme üzerinde dışa kıvrılmış olmalı -Çene memeye temas etmeli, burun çok yakın olmalıdır., -Yanaklar dolu olmalıdır. -Bebeğinizin dili alttan meme başı ile temasta olmalı ve emme boyunca öyle kalmalıdır. Emzirme süresince siz ve bebeğiniz rahat olmalısınız. Meme başında çekilme ve basınç hissedebilirsiniz. Ancak acı veya sızı hissetmemelisiniz.

Bazen meme sütün fazla olması nedeniyle göğüslerinizde ağrı hissedersiniz. Doğumdan iki ila dört gün sonra göğüsleriniz büyüyüp şişerek hassaslaşır. Bu, vücudunuzun kolostrum yerine süt üretmeye geçtiğini gösterir. Bazı meme enfeksiyonları da meme veya meme ucunda ağrıya neden olabilir.

Emzirilen bebekler iyi uyur mu?

Sağlıklı bebekler, anne sütü veya mamayla beslendiklerine bakılmaksızın, beslenmek için sık sık uyanırlar. Çoğu bebek, gece boyunca birkaç kez olmak üzere 24 saat içinde 8 ila 12 kez beslenir. Bu sizin için yorucu olsa da, yenidoğanın kolayca uyanıp sık sık beslenmesinin normal olduğunu unutmayın. Bebeğiniz büyüdükçe daha uzun süreler boyunca uyur. Bebeğinizi anne sütünden başka bir şeyle beslemek bebeğinizin daha fazla uyumasına yardımcı olmaz ve süt alımını azaltabilir.

Emzirmenin erken evrelerinde yorgunlukla başa çıkmak için ipuçları

Planlama ve öz bakım
Geceleri kesintiye uğrayan uykunuzu telafi etmek için gündüz mümkün olduğunca kestirmeyi ve dinlenmeyi planlayın.
Evinizin etrafına “beslenme istasyonları” kurun. Bunlar, bebek bezi değiştirme malzemelerinin yanı sıra su, atıştırmalıklar, okuma materyalleri veya müzik gibi emzirirken ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi içermelidir. Bu, her emzirme seansını daha kolay ve daha rahatlatıcı hale getirecektir.
Fazla iş yapmamaya çalışın. Kendinizi iyi hissettiren aktivitelere öncelik verin. Aile veya arkadaşlarınızla konuşmaya, dışarı çıkmaya veya kesintisiz duş veya banyo yapmaya zaman ayırın.
Emzirme teknikleri
Bebeğinizi bir programa göre değil, acıkma belirtileri gösterdiğinde emzirin. Bu, acıktıkça besleme olarak bilinir. Bebekler ilk günlerde kısa bir süre içinde birkaç kez beslenecek, ardından daha uzun uyku periyotları gelecektir. 24 saat içinde en az 8 kez iyi beslendikleri sürece yeterlidir.
Her beslemede, bebeğinizi az miktarda beslemek yerine, tok ve doyana kadar beslemeye çalışın. Bir bebeğin tok ve mutlu hissettiğinin işaretleri, rahatlamış kollar ve yüz ifadesidir.
Bebeğiniz emerken uykuluysa; altını değiştirme, gazını çıkarma veya masaj yapma gibi uyaranlarla uyandırın. Bu, onları uyanık tutar ve doyana dek emmelerini sağlar. Bebeğinizi doyana dek emzirmek, sütü tam boşaltmasına yardımcı olarak süt üretiminizi artırır.
Emzirme sırasında, bebeğinizin daha fazla süt almasına yardımcı olacak teknikleri kullanabilirsiniz. Örneğin sütün boşalmasını sağlamak için memeyi hafifçe sağın. Bu, bebeğinizin tam beslenmesine yardımcı olur. Böylece acıkmadan uzun süre uyuyabilir. Memenin daha fazla süt üretmesi için emzirmeden sonra elinizle biraz süt sağabilirsiniz.
Eş ve yardımcılardan destek
Emzirme dışındaki ev işlerinde ve bebek bakımında eşiniz, aileniz ve arkadaşlarınızdan yardım isteyin. Onlara belirli işler verin.
Duygusal destek
Bir anne olarak, yeni bir rolünüz var ve bir uyum sürecinden geçmeniz normaldir.
Özellikle doğumdan sonraki ilk birkaç gün ve haftalarda zorluk, bitkinlik ve bunalma hissi yaygın ve normaldir. Yeni doğmuş bir bebeğe bakmak hem yorucu hem de güzeldir.
İlk birkaç haftadan sonra kendinizi iyi hissetmeye başlamazsanız, doktorunuzla görüşün. Birçok insan doğumdan sonraki ilk birkaç hafta ve aylarda duygudurum ve kaygı sorunları yaşar. Zorlanıyorsanız veya depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız, mutlaka yardım alın.

Yeterince sütüm olacak mı?

Normal süt üretimi. Çoğu annenin yeterli sütü olur. Göğüsleriniz dolduğunda bebeği emzirerek veya sağarak sık sık boşalırsa daha fazla süt üretecektir; başka bir deyişle, süt arzı talebe cevap verir.

  • Doğumdan sonraki ilk birkaç gün, göğüsleriniz doğal olarak, bebeğinizi enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olan sağlıklı antikorlar ve beslenme açısından zengin sarı bir sıvı olan kolostrum veya ağız sütü üretir. Kolostrum miktarı az olsa da sık aldığı sürece bebeğin ilk birkaç gün ihtiyacı olan tüm besinleri sağlar.
  • Doğumdan birkaç gün sonra göğüsleriniz daha büyük miktarlarda olgun süt üretmeye geçer. Buna süt inmesi denir. Bu bir yanlış isimdir, çünkü kolostrum da anne sütü olarak kabul edilir. Sadece erken ve konsantre bir biçimde. Bu geçişi fark edeceksiniz çünkü göğüsleriniz daha dolgun ve sıkıdır ve biraz süt sızabilir. Bu genellikle doğumdan üç ila beş gün sonra olur. Bazen yedi veya daha fazla gün gecikir. Bebeğin emme sıklığı ve etkinliği (24 saatte en az 8 ila 12 kez) bu geçişi tetiklemeye yardımcı olur ve süt miktarını artırır.

Bebeğimin yeterince süt alıp almadığını nasıl anlarım?

Bebeğin doğumdan sonraki ilk hafta kilo vermesi ve sonrasında kilo almaya başlaması normaldir. Bebeğiniz, yeterli süt aldığından emin olmak için ilk hafta boyunca birkaç kez ve sonrasında periyodik olarak tartılacaktır.

Bebeğiniz yeterince süt almıyorsa, üretimi artırmaya yarayan çözümler vardır.

Herkes emzirebilir mi?

Çoğu anne emzirebilir. Belirli koşullar ve durumlar emzirmeyi engelleyebilir

  • Düz veya içe dönük meme uçları. Düz veya içe dönük meme başı bazen bebeğin memeyi kavraması daha zor olabileceğinden emzirmeyi zorlaştırabilir. Düz veya içe dönük meme uçlarınız varsa, bebeğin emmesine yardımcı olmak için özel teknikler kullanmanız gerekebilir. Emzirmeye başladığınızda bu sorun çözülebilir.
  • Bebekte erken doğum veya başka bir tıbbi durum. Erken doğan bebek, doğum tarihine yaklaşana veya tıbbi olarak daha stabil olana kadar iyi ememeyebilir, yutamayabilir. Bu durumda, doğumdan hemen sonra başlayarak düzenli olarak sağma bebeğiniz emzirmeye hazır olana kadar sütünüzün korunmasına yardımcı olur.
  • Meme küçültme ameliyatı. Meme küçültme ameliyatı geçirdiyseniz, bu sütünüzü azaltabilir. Yine de emzirebilirsiniz. Göğüs büyütme ameliyatı (göğüs implantları) genellikle süt üretimi veya emzirmenizi etkilemez.
  • İlaçlar: Çoğu ilacın emzirme döneminde alınması güvenlidir. Bebek için güvenli olduğundan emin olmak için aldığınız ilaçlar (bitkisel ilaçlar veya takviyeler dahil) hakkında doktorunuza danışın.

Düz veya içe dönük meme uçları bazen emzirme ile ilgili sorunlara neden olur. Bunun nedeni, bebeğinizin memeyi kavramakta zorlanması olabilir. Düz veya içe dönük meme uçlarınız varsa, bebeğinizin emmesine yardımcı olacak özel teknikler kullanmanız gerekebilir. Bu, emzirmeye başladığınızda ele alınması gereken bir sorundur.

HIV enfeksiyonu, uyuşturucu kullanımı veya klasik galaktozemi (nadir görülen bir genetik durum) gibi emzirmenin tavsiye edilmediği birkaç durum vardır.

Evlat edinme veya taşıyıcı anneden alma gibi yollarla çocuk sahibi olmuş olabilirsiniz. Doğum yapmamış ebeveynler için de emzirmenin hem anne hem de bebek için faydalarından yararlanmanın yolları vardır:

  • Bebeği beslemeden memede rahatlamasını sağlamak. Bebek biberonla beslense bile rahatlar ve anne ile bağ sağlayabilir.
  • Donör sütü. Bebeğinizi emziremiyor ve mama yerine anne sütü vermeyi tercih ediyorsanız, donör anne sütü kullanabilirsiniz. Enfeksiyon riski nedeniyle kaynağını tanımadığınız donör sütü kullanmayın.
  • Süt üretimini başlatma. Bebeği doğrudan göğsünüzden beslemek istiyorsanız, vücudunuzu süt üretimi için uyarabilirsiniz. İlaçla üretilen sütün miktarı her zaman aynı olmayacaktır. Donör sütü veya bebek maması ile takviye gerekli olabilir.

Bebeğim tüm besinlerini sadece anne sütünden alabilir mi?

Anne sütü, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin neredeyse tamamını sağlar. Doğumdan kısa süre sonra başlayarak kemik sağlığını desteklemek için ekstra D vitamini alması önerilir.

Eşim veya yakınım nasıl yardımcı olabilir?

Emziriyorsanız eşiniz veya bir yakınınız her beslenmeden sonra gazını çıkarma veya altını değiştirmede size destek olabilir. Her emzirmeden sonra sağıp sakladığınız sütü sizin olmadığınız zamanlarda bebeğinize biberonla verebilir.

Anne sütünü biberonla vermek, eşiniz veya yardımcınızın bebeği besleyebilmesini sağlar. Bebeğinizden ayrı kalmanız gerektiğinde (örneğin, işe ya da okula dönüş) sağdığınız sütü bebeğiniz alabilir. Biberonla beslenmenin emmeye benzemesi içim süt akışını yavaşlatacak yöntemler kullanmak faydalı olabilir. Bebeğinizin ağzını geniş açtığından ve aktif olarak emdiğinden emin olmalısınız. Süt akışının yerçekimi yerine emmeyle tetiklenmesi için biberonu eğik yerine yere paralel tutmalısınız.

Emzirmek pratik mi?

Çoğu anne, alıştıktan sonra emzirmenin mama vermekten daha pratik olduğunu fark eder. Sürekli taze sütünüz var saklama kabı, hazırlama veya ısıtmaya gerek yok.

Anneler, biraz alıştırma yaparak evden uzaktayken de kolayca emzirebilir. Bu, bebeğinizle yapacağınız geziler için mama hazırlama, karıştırma, temizleme ve saklama malzemelerini düşünmenize gerek olmadığı için esneklik sağlar. Dilerseniz toplum içinde emzirirken göğsünüzü örtmek için bir bez veya ince bir eşarp kullanabilirsiniz. Belki arabanız veya sessiz bir oda gibi emzirmek için özel bir yer bulabilirsiniz. Bebeğinizi rahat edeceğiniz bir şekilde emzirmenin yolunu çabucak bulacaksınız.

İşe ya da okula geri dönmem gerekince ne olacak?

Çoğu anne işe veya okula döndükten sonra veya bebekten birkaç gün ayrı kaldıklarında emzirmeye devam edebilir. Çalışırken sütünüzü sağabilir, buzdolabında veya derin dondurucuda saklayabilir ve siz yokken bebeğinize vermek üzere bir bakıcıya verebilirsiniz. Bu amaçla iyi bir elektrikli pompa satın alabilir veya kiralayabilirsiniz.

Emzirmek göğüslerimi ve vücudumu nasıl etkiler?

  • Göğüs şekli ve dolgunluğu. Memeler, hamileliğin erken döneminde süt üreten bezler olgunlaştıkça büyür. Doğumdan sonra emzirseniz de emzirmeseniz de göğüsler sütle dolmaya başlar. Emziriyorsanız, göğüsleriniz sütle dolmaya devam edecek ve emzirmeye devam ettiğiniz sürece genellikle daha dolgun ve sıkı görünecektir. Emzirmeyi bıraktığınızda, eski şekillerine dönecek, ancak öncekinden biraz daha büyük olacaklar.
  • Vücut ağırlığı. Her annenin vücudunda hamilelik ve doğuma karşı çok çeşitli tepkiler vardır. Bazı anneler hamilelik sırasında aldıkları kiloları kolayca verir, bazıları ise veremez. Emzirirken günde 300 ila 500 kalori daha yakarsınız. Düzenli bir diyet yemeye devam ettiğiniz sürece hamilelik kilonuzun bir kısmını kaybetmenize yardımcı olabilir. Emzirme dönemi, herhangi bir özel diyet için uygun bir zaman değildir. Hamilelikten sonra sağlıklı bir vücut ağırlığına ulaşmanın en iyi yolu, sağlıklı ve dengeli beslenmek ve bol fiziksel aktivite yapmaktır.
  • Kanser ve diyabet riski. Emzirme, yumurtalık kanseri, rahim kanseri, meme kanseri ve gestasyonel diyabetiniz olsa bile tip 2 diyabet için uzun vadeli riskinizi azaltır.

Süt Salgılama

Emzirmeye Hazırlık

Hangi malzemelere ihtiyacım olacak?

Doğumdan önce herhangi bir emzirme malzemesi almanıza gerek yoktur. Emziren birçok anne, bir noktada göğüs pompası kiralayacak veya satın alacak. Ancak bunun ne zaman ve nasıl yapılacağına karar vermek için bebeğin doğmasını beklemek gerek. Çoğu anne pompaya yalnızca işe döndüklerinde veya bebekten uzakta zaman geçirmek zorunda kaldıklarında ihtiyaç duyar. Bir pompaya daha erken ihtiyaç duyulursa (örneğin, prematüre bir bebek için süt sağmak için), uygun pompayı hızla edniebilirsiniz.

Meme uçlarımı veya göğüslerimi hazırlamam gerekir mi?

Meme uçlarınızı emzirmeye hazırlamak için herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Cildi sertleştirmeye veya meme ucunu germeye çalışmamalısınız. Bu emzirmeye yardımcı olmaz ve hatta meme ucunu yaralayabilir. Göğüslerinizi normalde yaptığınız gibi başka hiçbir özel bakım gerektirmeden yumuşak bir sabunla yıkayabilirsiniz.

İlk birkaç günde beni neler bekler?

Başarılı bir emzirme için şunları uygulayabilirsiniz.

  • Emzirmeye başlama. Mümkünse doğumdan sonraki ilk birkaç saat içinde emzirmeye başlamalısınız. Bu genellikle doğum odasında, bebek doğduktan hemen sonra ten tene temasın bir parçasıdır. Çoğu bebek içgüdüsel olarak meme ucunu bulur ve emmeye başlar. Bebek emme alıştırması yaparken kolostrumu da alır.
  • Odada. İlk birkaç gün boyunca, bebek gece gündüz sık sık emecek. yanınızda rahat ve güvende hissedecek. Her acıktığında emzirebilmeniz için bebeğinizle aynı odada kalmalısınız önerilir. İlk birkaç gün göğüslerinizin sadece az miktarda kolostrum gelmesi normaldir ve bebeğinizin ihtiyacı olan budur. Vücudunuza bebeğin yakınınızda olduğu sinyalleri gitmesi, sık emzirme ve memenin etkin bir şekilde boşaltılması ile bebeğinizin ihtiyacı arttıkça süt üretiminiz de her geçen gün artacaktır.
  • Doğum sonrası destek. Doğum hastanelerindeki hemşireler, bebeğinizi beslediğinizi gözlemler ve bebeğin rahat ve etkili bir şekilde kavramanıza nasıl yardımcı olup emzirme hakkında genel tavsiyeler verir.
Ten tene temas

Emzirme doğumdan sonra mümkün olduğunca kısa süre içinde başlamalıdır. Bu genellikle doğum odasında, doğumdan hemen sonra ten tene temas ile başlar. Tüm bebekler içgüdüsel olarak meme başını arar bulur ve emmeye başlar. Bu bebek için çok yararlı olan kolostrumu almaya başlamasını sağlar.

Emzirmeye Karar Vermek (Temel)

Emzirme (Temel)

Emzirme Döneminde Sağlık ve Beslenme (Temel)

Yaygın Emzirme Sorunları (Temel)

Süt Sağma (Temel)

Yenidoğan Yoğun Bakım (Temel)

Erken Doğan Bebek (Temel)

Emzirme Rehberi (Ayrıntılı)

Yaygın Emzirme Sorunları (Ayrıntılı)

Emzirme Döneminde Sağlık ve Beslenme (Ayrıntılı)

Anne Sütü Sağma (Ayrıntılı)

UpToDate

Posted in: