Süt Sağma

Temel

Süt pompası nedir?

Göğüs pompası, sütü göğüslerden sağmak için kullanılan bir cihazdır. Bebeğiniz yanınızda olamayacaksa, sütü bir pompa kullanarak boşaltabilirsiniz. Sütünüzü sağabilir, saklayabilir ve daha sonra bebeğinize verebilirsiniz.

Sağmak, göğüslerin daha fazla süt yapmasını sağlar. Emzirmek istiyor ancak yapamıyorsanız süt pompası kullanarak sağabilirsiniz:

  • Bebeğinizin erken doğum veya hastalık nedeniyle doğumdan sonra hastanede kalıyorsa.
  • İş, okul, seyahat gibi nedenlerle bebeğinizle yan yana olamıyorsanız.

Sağmayı seçebileceğiniz diğer nedenler:

  • Emzirmede sorun yaşıyor veya biberonla beslemeyi tercih ediyorsunuz, ancak yine de bebeğinize anne sütü vermek istiyorsunuz.
  • Sütünüz az ve daha fazla süt üretmek istiyorsunuz
  • Eşinizin veya başka bir bakıcının bazen bebeği besleyebilmesini istiyorsanız

Farklı süt pompası türleri var mı?

Evet. Sizin için doğru süt pompası, neden ihtiyaç duyduğunuza ve ne sıklıkla kullanmayı planladığınıza bağlıdır.

Farklı süt pompası türleri:

  • Hastanelerde kullanılan elektrikli pompalar. Bu süt pompaları güçlüdür ve anne sütünü toplamak için en iyi şekilde çalışır. Genellikle bebekleri doğumdan sonra hastanede kalması gereken anneler tarafından kullanılır. Siz de evinizde kullanmak için bu tip pompaları kiralayabilirsiniz.
  • Kişisel elektrikli pompalar. Bu süt pompaları, hastane elektrikli pompalarından daha küçüktür. Sütünü hızla sağabilirler, ancak genellikle hastane pompaları kadar hızlı değildir. Bazı kişisel pompalar bir taşıma çantası bulunur. Bazen emziren ama aynı zamanda işte veya okulda sağması gerekenler için iyi olabilirler.
  • Tek taraflı pompalar. Bu süt pompaları, sütü hastane ve kişisel elektrikli pompalardan daha yavaş sağar. Elle, pille veya elektrikle çalıştırılabilir. Anne sütünü arada bir sağması gerekenler için iyi olabilir.

Süt pompasını nasıl kullanırım?

Her süt pompasının kendi kullanım talimatı vardır. Ancak tüm göğüs pompaları için şunlar önemlidir:

  • Sağmadan önce ellerinizi sabun ve su ile yıkayınız. Lavabonun yakınında değilseniz, en az yüzde 60 alkol içeren el jeli kullanabilirsiniz. Göğüslerinizi veya meme uçlarınızı yıkamanız gerekmez.
  • Pompa parçalarının ve anne sütü saklama kaplarının temiz olmasına dikkat ediniz.
  • Göğüslere oturan koni şeklindeki parçaların doğru beden olmasına dikkat edin. Bu parçalara flanş denir. Meme ucunuz flanşın tünel kısmına sürtünmemelidir.
Doğru süt pompasının seçimi

Bu çizim, anne sütünü boşaltmak için bir flanşın uygun oturmasını göstermektedir. (Flanş, memenin üzerine oturan ve pompaya bağlanan huni şeklindeki parçadır.) Meme başı merkezde olmalı ve tünel içinde rahat hareket edebilmelidir. Flanş çok küçükse meme ucu tünelin kenarlarına sürtünür. Bu, meme ucunda ağrıya ve hatta yaralanmaya neden olabilir. Flanş çok büyükse, yanlardan hava sızabilir ve süt de akmaz.

Flanşları yerinde tutan delikli özel bir sutyen satın alabilirsiniz. Bu, sağarken ellerinizin serbest kalmasını sağlar.

Süt pompası ile sütünüzü toplamaya başlamadan önce göğüslerinizin sütü kanala atması gerekir. Atıma, sütün süt bezlerinden süt kanallarına akmasıdır. Genellikle, sağmaya başladıktan hemen sonra süt pompaya dolar. Ancak olmazsa, aşağıdakileri deneyebilirsiniz:

  • Sağmadan önce göğüslerinize nazikçe masaj yapın.
  • Sağmadan önce göğüslerinize ılık, ıslak bir bez koyun.
  • Karanlık ve sessiz bir odada süt sağın
  • Sağmaya başladığınızda bebeğinizin resmine bakın

Süt Salgılama

Sağılan anne sütünü nasıl saklamalıyım?

Sağılan anne sütünü farklı ortamlarda, farklı sürelerde saklayabilirsiniz. Anne sütü:

  • Oda sıcaklığında 4 saate kadar
  • Buzdolabında 3 güne kadar
  • Dondurucuda 9 aya kadar

Anne sütünü temiz cam veya plastik şişelerde veya plastik torbalarda saklayabilirsiniz. Anne sütünü küçük miktarlarda saklamalısınız. Sütün sağıldığı tarihi kabın üzerine yazın. Bu şekilde önce en eski sütü kullanabilirsiniz. Bazı hastanelerin anne sütünü saklamak için farklı kuralları vardır. Bebeğiniz hastanedeyse, doktor veya hemşire ile görüşün.

Depolanmış anne sütünü nasıl ısıtırım?

Anne sütünü dondurucu veya buzdolabından çıkardıktan sonra yavaşça ısıtmalısınız. Anne sütünü mikrodalgada ısıtmayın. Bunun yerine küçük bir tencere veya kabı ılık suyla doldurun ve süt kabını içine koyun. Şişenin tamamını su altına sokmayın.

Sütün sıcaklığını bebeğinize vermeden önce mutlaka test edin. Süt biraz ılık veya oda sıcaklığında olmalıdır.

İşyerinde nasıl sağabilirim?

Mümkünse, işe veya okula dönmeden 2 ila 4 hafta önce sağmaya başlayın. Bu, pompayı kullanmaya alışmanızı sağlar.

Çalıştığınız kişilerle ne zaman ve nerede süt sağabileceğinizi konuşun. Yasaya göre, işinizin size süt izni vermesi gerekir.

İşyerinde süt sağmak zaman alıcı ve stresli olabilir. Daha önce doğum yapmış olan iş arkadaşlarınızla konuşup önerilerini alabilirsiniz. Emziremiyor bile olsanız, bebeğinize anne sütü verebilirsiniz.

UpToDate

Posted in: