Yaygın Emzirme Sorunları

Temel

Emzirme döneminde ne gibi sorunlar olabilir?

Birçok anne hiç sorun yaşamadan emzirebilir. Nadiren sorunlar olabiliyor. Emzirmeye devam edebilmeniz için çoğu sorun tedavi edilebilir. Emzirmenin hem size hem de bebeğinize birçok faydası vardır.

Yaygın emzirme sorunları ve tedavileri aşağıda tartışılmaktadır. Bazı tedaviler kendi başınıza yapabileceğiniz şeylerdir.

Süt Birikmesi

Memede süt birikimine bağlı şişme ve ağrıya angorjman denir. Süt kanalları tıkanırsa, bebek memeyi tutma ile ilgili sorun yaşayabilir. Tutma, bebeğin ağzını meme ucu ve etrafındaki koyu renkli kısmı (areola) sıkı bir şekilde kavramasıdır. Süt kanalları tıkalıysa şişmiş, sert, sıcak ve ağrılı hissedebilirler.

Memeyi tutma

Bebeğinizin memeyi iyi tuttuğunu nasıl anlarsınız? -Bebeğinizin ağzı mümkün olduğunca açık olmalıdır. -Alt dudak meme üzerinde dışa kıvrılmış olmalı -Çene memeye temas etmeli, burun çok yakın olmalıdır., -Yanaklar dolu olmalıdır. -Bebeğinizin dili alttan meme başı ile temasta olmalı ve emme boyunca öyle kalmalıdır. Emzirme süresince siz ve bebeğiniz rahat olmalısınız. Meme başında çekilme ve basınç hissedebilirsiniz. Ancak acı veya sızı hissetmemelisiniz.

Bebeğiniz memeyi tutabiliyorsa, emzirmek sütü yeterince boşaltır. İyi boşaltamıyorsa, beslemeler arasında kalan sütün boşalması için elle veya süt pompası ile sağabilirsiniz. Pompa kullanıyorsanız, beslemeden hemen önce birkaç dakika sağmanız en iyisidir. Bu, göğsünüzü yumuşatır ve bebeğin emmesini kolaylaştırır.

Elle Sağma

Elinizi C harfi şeklinde memeye oturtun. Baş parmağınızı memeyi sağar gibi ileri geri hareket ettirin. Baş parmağınız ve diğer parmaklarınızı yuvarlar gibi hareket ettirin. Süt meme başından dışarı gelecektir. Elinizi tüm memede dolaştırarak bunu farklı kısımlar için tekrarlayın.

Ağrıyı azaltmak için aşağıdaki yöntemleri de deneyebilirsiniz:

  • Emzirmeler arasında göğüslerinize soğuk kompres uygulayın.
  • Asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesici bir ilaç alın.
  • Emzirmeden önce sıcak duş alın
  • Emzirirken süt akışınızı başlatmak için göğüslerinize nazikçe masaj yapın

Ağrılı meme uçları

Meme başı ağrısını önlemek ve bununla baş etmek için yapabileceğiniz en önemli şey, bebeğinizin doğru şekilde memeyi tuttuğundan emin olmaktır. Emzirirken meme uçlarınızda çekilme hissetmeniz normaldir. Ancak ağrı veya tahriş hissederseniz, bebeğin ağzını memeden çekin ve ardından tekrar emmesini sağlayın.

Emzirme boyunca süren meme başı ağrısı normal değildir. Meme ucu çatlakları, kabarcıklar veya morluklardan kaynaklanabilir. Bazen meme başı ağrısına ve kavrama sorunlarına, bebeğin dilinin gerektiği kadar serbestçe hareket edememesine yol açan dil bağı adı verilen bir durum neden olur.

Aşağıdaki yöntemleri de deneyebilirsiniz:

  • Meme uçlarınız çatlamış ise, az miktarda anne sütü ile ovalayabilir veya lanolin merhemi deneyebilirsiniz. Meme ucunuzun enfekte olabileceğini düşünüyorsanız, muayene olmalısınız. Meme uçlarınıza E vitamini veya bal sürmeyin, çünkü bunlar bebeğiniz için tehlikeli olabilir.
  • Meme uçlarınıza soğuk veya ılık kompres uygulayın.
  • Asetaminofen veya ibuprofen gibi hafif bir ağrı kesici alın.
  • Meme uçlarınızı korumak için emzirme aralarında göğüs pedi kullanın.
  • Bebeğiniz büyüyüp diş çıkarmaya başladığında bazen emzirirken meme ucunu ısırabilir. Bu olursa, bebeği memeye ağzı tamamen açık olacak şekilde konumlandırmaya çalışın. Bu ısırmayı zorlaştıracaktır. Bebeğiniz sizi ısırırsa, parmağınızı meme ucunuzla bebeğin ağzı arasına sokup sertçe hayır demeyi deneyin. Ardından bebeği güvenli bir yere koyun. Bu, bebeğinizin ısırmamayı öğrenmesine yardımcı olacaktır. Bunun yerine çiğnemek için bir diş çıkarma halkası verebilirsiniz.

Tıkalı süt kanalları

Tıkalı bir süt kanalı göğüste kırmızı ve ağrılı bir şişliğe neden olabilir. Meme ucunda beyaz bir tıkaç görülebilir.

Galaktosel

Süt kanallarından bii tıkanırsa o kanalın boşalttığı meme bölgesinde ağrılı ve kızarık bir şişlik oluşur. Bu ağrılı şiş alan çevredeki meme dokusunu da gerer.

Süt kanalınız tıkalıysa sık sık emzirmeye çalışın. Emzirme sırasında bebeğinizin doğru şekilde memeyi tuttuğundan ve memelerinizi boşalttığından emin olun. Süt kanalı tıkalı olan memeyle başlayın ve göğüsleri mümkün olduğunca boşaltmaya çalışmak için farklı emzirme pozisyonları kullanın. Sütünüzün daha iyi akmasına yardımcı olmak için ılık bir duş almayı veya memeye hafifçe masaj yapmayı da deneyebilirsiniz. Bebeğiniz göğsünüzü boşaltmıyorsa, emzirmeden sonra boşaltmak için elle veya süt pompası ile sağabilirsiniz.

Tıkalı bir süt kanalı nedeniyle emzirmeyi bırakmayın. Boşaltmamak sorunu daha da kötüleştirebilir.

Meme enfeksiyonları

Meme enfeksiyonuna mastitis denir. Mastitis, ateş ve memede sert, kırmızı bir şişliğe neden olur. Ayrıca kas ağrısı veya titreme olabilir. Bu belirtiler varsa muayene olmalısınız. Mastitisiniz varsa emzirmeyi bırakmanıza gerek yoktur.

Mastitinizi tedavi etmek için şunları yapabilirsiniz:

  • Asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesici bir ilaç alın.
  • Beslenme sırasında göğüslerinize masaj yapın.
  • Beslendikten sonra göğüslerinizi boşaltmak için süt pompası kullanın.
  • Doktorunuz reçete ediyorsa antibiyotik alın.

Meme ucu renk değişiklikleri

Meme uçları beyaz, mavi veya kırmızı ve ağrılı olabilir. Soğuğa karşı hassasiyetiniz varsa bu daha olasıdır. Aynı zamanda meme ucunuz yaralandığında da olabilir.

Bunu tedavi etmek için şunları yapabilirsiniz:

  • Oda sıcaklığını yükseltin ve kalın giysiler giyin
  • Emzirmeden önce ve sonra göğüslerinizin üzerine ılık bir bez koyun.

Bu sorunu daha da kötüleştiren şeylerden kaçınmalısınız. Örneğin:

  • Kafeinden kaçının
  • Nikotinden kaçının (sigara)
  • Bu sorunu daha da kötüleştirebilecek bazı ilaçları almayınız. Soğuk algınlığı veya migren baş ağrıları için alınan bazı ilaçlar, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi için kullanılan ilaçlar ve bazı diyet hapları sorunu büyütebilir. Belirli bir ilaçtan emin değilseniz doktorunuza sorun.

Muayene olmalı mıyım?

Emzirme ile ilgili aşağıdaki sorunlarınız varsa muayene olmalısınız:

  • Üç günde düzelmeyen tıkalı bir süt kanalı
  • Ateş ve memede sert, kırmızı ve şiş bir bölge
  • Meme uçlarından kan gelmesi
  • Bütün emzirme boyunca süren ağrı

UpToDate

Posted in: