Kadınlarda Genital Siğil

Ayrıntılı

Genital Siğil; labiada, vajina girişinde, anüs çevresinde veya içinde küçük, ten rengi veya pembe kabarcıklara neden olan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Genital siğil, cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur. Siğiller her iki cinsiyeti etkilese de, kadınlarda erkeklerden daha sıktır.

Genital Siğilin Nedenleri

Genital siğil, insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklanır. Farklı sorunlara neden olabilen 100’den fazla farklı HPV türü vardır. HPV tip 6 ve 11, genital siğillerin; tip 16 ve 18, rahim ağzı kanserinin başlıca nedenleridir. HPV’nin siğil üreten türleri genellikle kansere neden olmaz.

HPV; vajinal, oral, anal seks veya genital bölgeye diğer herhangi bir temas ile bulaşabilir. Klozet kapağı gibi cisimlerden HPV bulaşmaz. Virüslü çoğu insanda görünür siğil yoktur, ancak yine de virüsü bulaştırabilir. Siğilleri tedavi etmek virüsün yayılma şansını azaltmayabilir. Bu nedenle, sadece görünür siğilleri olanlar değil, cinsel olarak aktif olan herkes HPV kaynağı olarak görülmelidir.

Siğiller, virüs bulaşmasından haftalar ila bir yıl sonra ortaya çıkabilir. Ne zaman veya nasıl enfekte olduğunuzu bilmek genellikle mümkün değildir.

Genital Siğil Belirtileri

Siğiller cilt renginde veya pembedir. Pürüzsüz ve düz olabildiği gibi karnabahar gibi pürüzlü de olabilir. Genellikle labiada veya vajina girişinde bulunur, ancak anüs çevresinde veya içinde de olabilir.

Siğilleri olan kadınların çoğunda hiçbir belirti görülmez. Daha az yaygın olarak, genital bölgede kaşıntı, yanma veya hassasiyet olabilir.

Genital Siğil Tanısı

Genital siğiller muayene ile teşhis edilir. Görünenin siğil olduğuna emin olunamazsa biyopsi yapabilir (küçük bir doku parçası alınması).

Genital Siğil Tedavisi

Genital siğilleri tedavi etmenin birçok yolu vardır. İlaç kullanılabileceği gibi, işlem de yapılabilir. Tedavi yapılsa bile siğiller birkaç hafta veya ay içinde tekrarlayabilir. Çünkü, siğilleri tedavi etmek, siğillere neden olan tüm virüslerden (HPV) kurtulmak anlamına gelmez. Normal görünen genital derideki ve vajinadaki bazı hücreler HPV ile enfekte kalabilir. Şu anda tüm enfekte hücrelerde HPV’den kalıcı olarak kurtulacak bir tedavi yok. Ancak genellikle virüs ve siğiller iki yıl içinde bağışıklık sistemi sayesinde temizlenir.

Siğillerin en iyi tedavisi, siğillerin sayısına, nerede bulunduklarına ve genel sağlık koşullarına (hamilelik ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar gibi) bağlıdır. Siğiller, özellikle rahatsız edici değilse, mutlaka tedavi edilmesi gerekmez. Hamilelikte siğil tedavisinin bebeğe HPV geçişini engelleyeceği kesin değildir.

Tıbbi tedaviler. Tıbbi tedaviler, siğile uygulanan krem veya sıvılardır. Bu tedavi, siğiller kaybolana kadar birkaç hafta boyunca haftada bir veya daha fazla kez kullanılır.

Podofilin. Podofilin, siğil dokusunu yok eden bir ilaçtır. Doktor, solüsyonu bir pamuklu çubukla doğrudan siğillere uygular. Bölgeyi bir ila dört saat sonra yıkamanız gerekir. Tedavi, dört ila altı hafta boyunca veya lezyonlar temizlenene kadar haftalık olarak tekrarlanır. Yan etkiler hafif cilt tahrişinden ağrı ve cilt ülserlerine kadar değişir. Podofilin hamilelerde kullanılmaz.

Podofilox. Podofilox, podofilin’e benzer, ancak evde uygulanabilir. Bir pamuklu çubuk kullanarak, arka arkaya üç gün boyunca günde iki kez siğillere bir jel veya sıvı solüsyon sürülür. Sonraki dört gün boyunca herhangi bir tedavi uygulanmaz. Siğiller kaybolana kadar bu döngü dört defaya kadar tekrarlanır. Podofilox da hamilelerde kullanılmaz. Podofilox’un yan etkileri, podofilinin yan etkilerine benzer.

Biklorasetik asit ve trikloroasetik asit. Hem biklorasetik asit (BCA) hem de trikloroasetik asit (TCA), siğil dokusunu yok eden asitlerdir. TCA daha yaygın kullanılır ve doktor tarafından uygulanır. Asit siğillere dört ila altı hafta boyunca veya siğiller kaybolana kadar haftada bir kez uygulanır. TCA’nın yan etkileri arasında ağrı ve yanma bulunur. TCA hamilelik sırasında kullanılabilir.

Imiquimod. Imiquimod, siğilden kurtulmak için bağışıklık sistemini tetikleyen bir kremdir. Kremi doğrudan siğil üzerine (genellikle yatmadan önce) uygular ve altı ila 10 saat sonra bölgeyi suyla yıkarsınız. Krem 16 haftaya kadar haftada üç gün kullanılır. İmikimod kullanırken hafif tahriş ve kızarıklık normaldir ve tedavinin işe yaradığı anlamına gelir. İmikimod hamilelik sırasında önerilmez.

İnterferon. İnterferon, bağışıklık tepkisine neden olan bir ilaçtır. Birkaç farklı biçimde (enjeksiyon, topikal jel) uygulanır. En etkili yol, siğil içine enjeksiyon olarak verilmesidir.

İnterferonun yan etkileri arasında grip benzeri belirtiler, yorgunluk, iştahsızlık ve ağrı bulunur. İnterferon genellikle birinci basamak tedavi olarak önerilmez. Özellikle diğer tedavilerle düzelmeyen siğillerde cerrahi ve/veya diğer tıbbi tedavilere ek olarak kullanılır. İnterferon hamilelik sırasında güvenli değildir.

Sinekateşinler. Sinekateşinler, kişinin kendine uygulayabildiği botanik bir üründür. Kateşinlerin tam etki mekanizması bilinmemektedir, ancak hem antioksidan hem de bağışıklık arttırıcı aktiviteye sahiptir. Merhem, 16 haftaya kadar siğil üzerine günde üç kez sürülür. Vajina içi veya anüse, bağışıklığı baskılanmış kadına veya aktif uçuğu olan kadınlara kullanılmamalıdır. Cinsel temastan önce veya vajinaya tampon yerleştirmeden önce yıkanarak temizlenmelidir. Prezervatif ve diyaframdaki lateksi zayıflatabilir.

Kullananların yüzde 5’i yan etkiler nedeniyle ilacı bırakır. Neredeyse yüzde 90’ında, uygulama bölgesinde bazıları şiddetli olabilen (kaşıntı, kızarıklık, ağrı, iltihaplanma, ülserasyon, şişme, yanma, küçük kabarcıklar) yerel reaksiyonlar görülür.

Cerrahi tedavi. Cerrahi tedaviler; siğilleri yok eden dondurma, yakma tedavileri ve eksizyon olarak adlandırılan siğilleri ortadan kaldıran tedavilerdir. Bu tedaviler genellikle kombinasyon halinde kullanılır. Bazı cerrahi tedaviler ofiste, bazıları ise ameliyathanede yapılabilir. Cerrahi tedaviler hamilelikte güvenlidir.

  • İlaçla tedaviye yanıt vermeyen siğiller
  • Tek başına tıbbi tedavinin yetersiz kaldığı geniş siğil bölgeleri
  • Vajina, üretra veya anüsü tutan siğiller
  • Siğillere ek olarak kanser öncesi değişikliklerin olduğu alanlar

Kriyoterapi. Kriyoterapide, siğilleri dondurmak için bir kimyasal kullanılır. Tedavi ofiste yapılır ve anestezi gerektirmez.

Kriyoterapi genellikle işlem sırasında ağrıya neden olur. Diğer yan etkiler arasında cilt tahrişi, şişme, kabarma ve ülserasyon sayılabilir. Kriyoterapi hamilelik sırasında kullanılabilir.

Elektrokoter. Elektrokoterde, siğilleri yakmak için elektrik enerjisi kullanılır. Genellikle lokal anestezi kullanılarak ofiste yapılır.

Eksizyon. Eksizyon, siğili çıkarmak için yapılan bir ameliyattır. Ofiste anestezi ile uygulanır. Eksizyon; ağrı, yara izi ve enfeksiyona neden olabilir.

Lazer. Lazerde, siğilleri yok etmek için ışık enerjisi kullanılır. Lazer tedavisi özel ekipman gerektirir. Lazer tedavisi, ameliyathanede lokal anestezi ile yapılır.

Geniş bir alana yayılmış birden fazla siğil varsa lazer tedavisi önerilebilir. Lazer cerrahisinin riskleri arasında ağrı ve ciltte genellikle açık renk yara izi bulunur.

Genital Siğilin Takibi

Siğillerden kurtulmak, siğillere neden olan virüsün (HPV) tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmez. Siğiller, genellikle tedaviden sonraki üç ila altı ay içinde tekrarlar. Bu sorun, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda (diyabet, HIV veya bazı ilaçlar gibi) daha yaygındır.

Genital Siğili Önleme

HPV aşısı. Genital siğillerin önlenmesi için dörlü ve dokuzlu olmak üzere iki aşı mevcuttur. Gardasil, dört HPV tipi (tip 6, 11, 16 ve 18) bulaşmasını önler. Gardasil 9’da buna, beş ek HPV türü eklenir. Bu aşılar genital siğil (HPV 6 ve 11’in neden olduğu) ve rahim ağzı kanseri (HPV 16, 18 ve diğer beş HPV türünün neden olduğu) vakalarının çoğunu önler. Ülkemizde yalnızca Gardasil 4 mevcuttur. Aşılar, zaten oluşmuş bir HPV enfeksiyonunu veya siğilleri tedavi etmez.

Başka bir aşı olan Cervarix, iki tip HPV (tip 16 ve 18) enfeksiyonunu önler Bu nedenle çoğu rahim ağzı kanseri vakasını önler, ancak genital siğilleri engellemez.

Bu aşıların tümü güvenlidir.

Cinsel temas. Genital siğili olan veya HPV taşıdığı bilinen kişilerle cinsel temastan kaçınmak, HPV ile enfekte olma riskinizi azaltabilir. Bununla birlikte, HPV ile enfekte olan pek çok kişi görünür siğilleri olmadığından kaçınmak kolay değildir. Prezervatifler siğillere veya HPV’ye karşı tam koruma sağlamaz Prezervatifin örtmediği alanlar HPV’yi bir kişiden diğerine yayabilir.

Genital siğilleriniz veya HPV’niz varsa ve partnerinizi enfekte etmekten endişeleniyorsanız, cinsel temastan önce dürüstçe konuşun. HPV’niz olduğunu, bu enfeksiyonun çok yaygın olduğunu ve çoğu insanın belirtisiz olarak taşıdığını açıklayın. Cinsel organda HPV aramak için bir test yoktur. Rahim ağzında HPV aranabilir. Ancak bu, genital siğillere neden olan HPV türünü kontrol etmez. Servikal HPV ve dış genital HPV genellikle farklıdır.

Anogenital Siğiller (Temel)

İnsan Papilloma Virüsü (HPV) (Temel)

Human Papilloma Virus (HPV) Aşısı (Temel)

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlarda Tarama (Temel)

Frengi (Temel)

Üretrit (Temel)

Rahim Ağzı Kanseri Taraması (Ayrıntılı)

İnsan Papilloma Virüs (HPV) Aşısı (Ayrıntılı)

UpToDate

Posted in: