Human Papilloma Virus (HPV) Aşısı

Temel

İnsan papilloma virüsü (HPV) aşısı nedir?

HPV aşısı, insanların insan papilloma virüsü veya HPV adı verilen bir mikropla enfekte olmasını önlemeye yardımcı olur.

Aşılar ciddi veya ölümcül enfeksiyonları önleyebilir. Vücudu enfeksiyonlara neden olan mikroplarla savaşmaya hazırlar. Aşı uygulamasına aşılama veya bağışıklama da denir.

HPV aşısını neden yaptırmalıyım?

HPV aşısı, HPV enfeksiyonu kapmanızı önlemeye yardımcı olur. Farklı sorunlara yol açabilecek farklı HPV türleri vardır. Bu sorunlardan bazıları ciddi olabilir:

  • Cinsel organlardaki bir HPV enfeksiyonu serviks, vajina veya penis kanserine neden olabilir. Diğer HPV türleri genital siğillere neden olabilir.
  • Anüs çevresindeki bir HPV enfeksiyonu anüs kanserine (anal kanser) neden olabilir.
  • Ağız ve boğazdaki bir HPV enfeksiyonu ağız ve boğaz kanserine neden olabilir
Kadın İç Üreme Organları

Kadın iç üreme organları

Genital organlarında veya ağız ve boğazda HPV enfeksiyonu olan çoğu insan kanserle ilgili problem yaşamaz. Yine de, bir HPV enfeksiyonundan sonra kimlerin kansere yakalanacağını bilmek zordur. HPV aşısı, ilk etapta enfekte olmayı önlemenin iyi bir yoludur.

Nasıl HPV bulaşır?

Ağızları veya cinsel organın, enfekte birinin cinsel organlarına dokunmasıyla HPV bulaşabilir. Bu çoğunlukla oral, vajinal veya anal seks yoluyla olur. Ancak HPV, cinsel ilişkiye girmeden bile yakın temas yoluyla da yayılabilir.

Farklı HPV aşıları var mı?

3 farklı HPV aşısı mevcuttur. Ancak ülkemizde bunlardan yalnızca biri bulunmaktadır. Tüm HPV aşıları enjeksiyon seklinde uygulanır. Uygulama için dozlama, kişinin yaşına bağlıdır:

  • 15 yaşından küçükler en az 6 ay arayla 2 doz yapılır.
  • 15 yaş ve üstü kişiler 6 ayda 3 doz yapılır

Bağışıklık sistemi (enfeksiyonla mücadele sistemi) normalden daha zayıf olan kişilere de üçüncü doz uygulanmalıdır. Bu, belirli tıbbi durumları olan veya belirli ilaçları alan her yaştan insanı içerir.

HPV aşısı kaç yaşında yapılır?

HPV aşısının 11 veya 12 yaşında yapılmasını tavsiye edilir. Ancak aşı 9 ila 26 yaşları arasında herhangi bir zamanda yapılabilirler. Gebelikte aşı yapılmamalıdır.

HPV aşısı, bir kişiye HPV bulaşmadan önce yapıldığında en iyi sonucu verir. HPV aşısı, bir kişide HPV enfeksiyonu varsa onu tedavi edemez. Bu nedenle, ilk cinsel temastan önce HPV aşısı yaptırmak daha iyidir. Önceden cinsel hayatı olanlara da aşı önerilir.

HPV aşısı hangi yan etkilere neden olabilir?

HPV aşısı, aşının yapıldığı yerde kızarıklık, şişme veya ağrıya neden olabilir. Nadiren bayılmaya neden olabilir. Aşıdan sonra birkaç dakika muayene masasında kalmanız iyi olur.

İnsanların HPV aşısının multipl skleroz veya beyin ve sinirlerle ilgili problemlere neden olabileceğini iddia ettiğini duymuş olabilirsiniz. Araştırmalar bunun doğru olmadığını göstermiştir.

HPV aşısı her zaman işe yarar mı?

Aşı, rahim ağzı kanserine (rahim ağzı kanseri) ve vajina kanserine (vajina kanseri) neden olabilen HPV enfeksiyonu türlerini önlemede çok etkilidir. Diğer kanser türlerinin riskini de azaltabilir. Aşı, genital siğillere neden olan HPV türlerini önlemede de çok iyidir.

Aşı mükemmel değildir. Bazı durumlarda, aşı olanlarda da HPV enfeksiyonu görülebilir. Ancak yine de HPV riskini azaltmanın en iyi yolu aşıdır.

HPV aşısı, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkları önler mi?

HPV aşısı, insanları cinsel ilişki yoluyla yayılan başka hastalıklara yakalanmaktan korumaz. Cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanmamak veya yaymamak için her zaman prezervatif kullanmalısınız.

Aşı olsam da serviks kanseri için kontrol edilmem gerekir mi?

21 veya 25 yaşından itibaren rahim ağzı kanseri taraması önerilir. Tarama, HPV veya PAP taet şeklinde olabilir. Pap testi, servikste kanser hücreleri araştırılmasıdır. Ayrıca prekanser adı verilen kansere dönüşebilecek hücreler de aranır.

HPV aşısı yaptırmak rahim ağzı kanserine yakalanma riskinizi azaltır. Ancak sizi tamamen korumaz. Yine de kanser veya kanser öncüsü hastalıklar için taranmalısınız.

İnsan Papilloma Virüsü (HPV) (Temel)

Rahim Ağzı Kanseri Tarama Testleri (Temel)

Anogenital Siğiller (Temel)

Rahim Ağzı Kanseri (Temel)

Doğum Kontrol Yöntemi Seçimi (Temel)

İnsan Papilloma Virüs (HPV) Aşısı (Ayrıntılı)

Rahim Ağzı Kanseri Taraması (Ayrıntılı)

Kadınlarda Genital Siğil (Ayrıntılı)

Erken Evre Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi (Ayrıntılı)

UpToDate

Posted in: