Rahim Ağzı Kanseri Tarama Testleri

Temel

Rahim ağzı kanseri taraması nedir?

Tarama testleri servikste kanser hücrelerini arar. Serviks, rahmin vajina ile birleştiği alt kısmıdır.

Kadın İç Üreme Organları

Kadın iç üreme organları

Tarama testleri ayrıca prekanser olarak adlandırılan kansere dönüşebilecek hücreleri de arar. Rahim ağzı kanserini ve kanser öncüsünü, tedavi edilebileceği ve hatta iyileştirilebildiği erken evrelerde bulabilir.

Rahim ağzı kanseri taraması için hangi testler kullanılır?

Taramanın birkaç farklı yolu vardır:

  • Pap testi. Bu, tarama için en sık kullanılan testtir. Pap smear olarak da adlandırılır. Rahim ağzının yüzeyinden hücreler alınır ve laboratuvara gönderilir. Daha sonra bir patolog, anormal olup olmadıklarını görmek için hücrelere mikroskop altında bakacaktır.
  • HPV testi. HPV, insan papilloma virüsü anlamına gelir. Rahim ağzı kanserine neden olan virüstür. Belirli HPV türleri için serviksteki hücreler test edilir.
  • Kombinasyon testi. Pap ve HPV testi birlikte yapılır.

Pap veya HPV testi nasıl yapılır?

Her iki test için de rahim ağzının yüzeyinden hücreler alınır. Bunu yapmak için vajinaya spekulum yerleştirilir. Cihaz, serviksin görülebilmesi için vajinanın duvarlarını ayırır. Serviksin yüzeyindeki hücreleri hafifçe kazımak için küçük bir alet kullanılır. Alet küçük bir spatula veya fırça gibidir. Bu biraz rahatsız edici olabilir, ancak zarar vermez.

Rahim ağzı kanseri taramasına ne zaman başlamalıyım?

21 yaşından itibaren Pap testlerine başlamalısınız. 25 yaşından sonra Pap testleri yerine HPV testleri önerilir. Ancak bu seçenek her zaman mümkün olmayabilir.

Cinsel olarak aktif olup olmamanıza bakılmaksızın, 21 yaşında Pap testi yaptırmaya başlamalısınız. 21 yaşından önce cinsel olarak aktif olsanız bile, rahim ağzı kanseri taraması yaptırmanıza gerek yoktur.

Pap veya HPV testine hazırlanmak için ne yapmalıyım?

Hazırlamak için özel bir şey yapmanıza gerek yoktur. Bazen Pap testinden önce 2 gün cinsel temas veya vajinal ilaç kullanmamanız gerektiğini duyarsınız. Ancak bu çok gerekli değildir. Yakın zamanda cinsel ilişki olsa bile Pap testleri iyi sonuç verir.

Testinizi adet görmeyi beklemediğiniz bir zamanda planlamalısınız. Ancak test günü adetiniz olursa endişelenmeyin. Kanamanız olsa bile test yapılabilir.

Rahim ağzı kanseri taraması ne sıklıkla yapılmalıdır?

Bu, kaç yaşında olduğunuza ve geçmişte Pap testinizin sonuçlarının ne olduğuna bağlıdır.

  • 21-29 yaş arasında 3 yılda bir Pap testi yaptırmalısınız. HPV testi yapılacaksa, 25 yaşından itibaren 5 yılda bir yapılabilir.
  • 30 yaş ve üzerindeyseniz 3 yılda bir Pap testi yaptırabilirsiniz. Diğer seçenekler, her 5 yılda bir HPV testi veya her 5 yılda bir Pap ve HPV testi kombinasyonudur.
  • 65 yaşında ve üzerinde, aşağıdaki durumlarda Pap testi yaptırmayı bırakabilirsiniz:
    • 65 yaşına kadar düzenli olarak Pap testleri yaptırdınız.
    • Son 10 yılda arka arkaya 3 normal Pap testiniz veya 2 normal kombinasyon Pap ve HPV testiniz (en son test son 5 yıl içinde olmak üzere)

Rahim ağzı kanseri taraması dışında da Pap testi yapılabilir. Örneğin, anormal vajinal kanamanız varsa nedenini bulmak için Pap testi yapılabilir.

Histerektomi geçirmişsem serviks kanseri taraması yaptırmam gerekir mi?

Histerektomi geçirdiyseniz, taramaya devam etmeniz gerekmeyebilir. Histerektomiden sonra, aşağıdaki durumlarda taramaya ihtiyacınız yoktur:

  • Rahiminiz ile birlikte rahim ağzınızın alınmış olması ve
  • Rahim ağzı kanseri veya kanser öncüsü (displazi) yoktu.

HPV aşısı yaptırdıysam tarama testleri yaptırmam gerekir mi?

HPV aşısı yaptırmak rahim ağzı kanserine yakalanma şansınızı azaltır. Ancak sizi tamamen korumaz. Yine de kanser veya kanser öncüsü için taranmalısınız.

Anormal bir Pap testi sonucum varsa ne olur?

İlk olarak, anormal Pap testinin yaygın olduğunu ve anormal Pap testi olan çoğu insanda kanser olmadığını bilmelisiniz. Pap testinizde anormal hücreler varsa, buna neyin sebep olduğunu anlamak için daha fazla test yapılabilir. Yaşınıza, Pap testinizin ne gösterdiğine ve yaptırdığınız diğer testlerin sonuçlarına göre ne yapılacağına karar verilir.

Takip testleri:

  • HPV testi. Henüz bir HPV testi yaptırmadıysanız, HPV testi yapılabilir. Bu, Pap testiniz sırasında alınan hücrelerle de yapılabilir.
  • 12 ay sonra tekrar Pap testi. Bir yıl sonra tekrar Pap testi yaptırırsanız, anormal hücrelerin normale döndüğünü görebilirsiniz. Aynı zamanda bir HPV testi de yapılabilir.
  • Kolposkopi. Tıpkı Pap testi sırasında olduğu gibi, rahim ağzınıza bakmak için bir spekulum kullanılır. Mikroskop gibi bir cihaz kullanılarak daha yakından bakılır. Rahim ağzı daha detaylı görülür. Kolposkopi sırasında rahim ağzından küçük doku örnekleri de alınabilir. Buna biyopsi denir. Biyopsi ile alınan doku laboratuvara gönderilir ve anormal doku olup olmadığı kontrol edilebilir.

Rahim ağzı kanseri veya kanser öncüsü olduğunuz ortaya çıkarsa, etkili tedaviler vardır. Erken saptanırsa, tedavi için şansınız vardır.

HPV testim pozitif çıkarsa ne olur?

İlk olarak, cinsel hayatı olan çoğu kadın HPV’ye maruz kalır ve HPV’ye bulaşmasının kesinlikle kanser olacağınız anlamına gelmediğini bilmek önemlidir. HPV enfeksiyonu çoğunlukla kendi kendine geçer. Ama bazen devam eder. Uzun süreli HPV enfeksiyonu kanser riskinizi artırır.

HPV testiniz pozitif çıkarsa, yapılacaklar kısmen Pap testi sonuçlarınızın anormal olup olmadığına bağlıdır. HPV testiniz pozitif ancak Pap testiniz normalse, testler 1 yıl sonra tekrarlanır.

Rahim Ağzı Kanseri (Temel)

Vajina Kanseri (Temel)

İnsan Papilloma Virüsü (HPV) (Temel)

Human Papilloma Virus (HPV) Aşısı (Temel)

Rahim Ağzı Kanseri Taraması (Ayrıntılı)

Kolposkopi (Ayrıntılı)

Serviksin Kanser Öncülü Lezyonlarının Tedavisi (Ayrıntılı)

Erken Evre Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi (Ayrıntılı)

Erken Evre Rahim Ağzı Kanserinde Doğurganlığın Korunması (Ayrıntılı)

Smear Testinde Yüksek Dereceli veya Glandüler Hücre Anormalliklerinin Takibi (Ayrıntılı)

UpToDate

Posted in: