Vajina Kanseri

Temel

Vajinal kanser nedir?

Vajinal kanser, vajina hücrelerinin bozulup kontrolden çıkmasıdır. Bozulan hücre tiplerine bağlı olarak farklı vajinal kanser türleri vardır.

Kadın İç Üreme Organları

Kadın iç üreme organları

Bu sayfada vajinada başlayan kanser tartışılıyor. Ancak vücudun başka bir bölgesinden kaynaklanıp vajinaya yayılan kanser de olabilir.

Vajinal kanserin belirtileri nelerdir?

Vajinal kanser bazı kişilerde hiçbir belirti vermez. Serviks kanseri için rutin bir tarama testinde saptanabilir. Tarama testinde, vajinaya spekulum yerleştirir. Spekulum ile serviks görülebilir. Daha sonra serviksten hücre toplamak için küçük bir fırça kullanılır. Hücreler mikroskop altında incelenir.

Vajinal kanserin en yaygın belirtisi vajinadan anormal kanamadır. Kanama genellikle cinsel ilişkiden sonra veya menopoza girmiş kişilerde olur.

Vajinal kanserin diğer belirtileri:

  • Vajinadan sulu, kanlı veya kötü kokulu sıvı gelmesi
  • İdrar yaparken ağrı, idrarda kan gelmesi veya sık idrara çıkma ihtiyacı hissetme
  • Bağırsak hareketlerinde sorun, siyah renkli kaka veya bağırsaklarınız boşken tuvalet ihtiyacı hissetme

Bu belirtilerin tümüne vajinal kanser dışı durumlar da neden olabilir. Ancak bu belirtiler varsa muayene olmalısınız.

Vajinal kanser için bir test var mı?

Vajinal kanseri kontrol etmek için muayene olmalısınız. Vajinayı net görmek için kolposkop kullanılabilir.

Muayene sırasında biyopsi yapılır. Bu, şüpheli bölgeden küçük bir doku örneği alınmasıdır. Numune patoloji hekimi tarafından mikroskop altında incelenir.

Kanser evrelemesi nedir?

Kanser evrelemesi, kanserin başladığı doku tabakasını geçip geçmediği ve eğer geçmişse ne kadar uzağa yayıldığını ifade eder.

Vajinal kanser nasıl tedavi edilir?

Doğru tedavi, kanserin evresine, ne kadar büyük olduğuna ve vajinanın neresinde olduğuna bağlıdır. Tedavi ayrıca yaşınıza, diğer tıbbi problemlere ve gelecekte hamile kalmak isteyip istemediğinize de bağlıdır.

Vajinal kanser tedavisi:

  • Ameliyat. Vajinal kanser tedavisinde rahim, serviks ve vajinanın üst kısmı alınır. Buna radikal histerektomi denir.
  • Radyoterapi. Radyasyon kanser hücrelerini öldürür. Radyasyon vücudun dışından veya kanserin yanına konan küçük kapsüllerden uygulanabilir.
  • Kemoterapi. Kemoterapi, kanser hücrelerini öldüren veya büyümelerini durduran ilaçla tedavidir.
Radikal Histerektomi

Radikal histerektomi sırasında, rahim ve rahim ağzını, rahim ve rahim ağzı çevresindeki dokunun bir kısmını ve vajinanın bir kısmını çıkarır. Yumurtalıkların alınması her zaman gerekli değildir. Ameliyat genellikle açık cerrahi ile yapılır. Ancak “laparoskopik” olarak da yapılabilir. Laparoskopik histerektomi yapmak için, karna açılan küçük bir delikten küçük bir kamera ve aletler sokulur. Daha sonra vajina yoluyla rahim ve diğer dokuları çıkarır.

Tedaviden sonra ne olur?

Tedaviden sonra, kanserin tekrarlayıp tekrarlamadığını saptamak için sık sık kontrole gitmelisiniz. Takip muayenelerinde vajinadaki hücreleri kanser açısından kontrol etmek için pelvik muayene ve Pap testi yapılır.

Ayrıca yukarıda listelenen belirtileri izlemelisiniz. Bu belirtiler, vajinal kanserinin tekrarladığını gösterebilir. Herhangi bir belirti hissederseniz muayene olmalısınız.

Vajinal kanser tekrarlar veya yayılırsa ne olur?

Vajinal kanseri tekrarlar veya yayılırsa, tekrar ameliyat ve kemoterapi uygulanabilir.

Ya gelecekte hamile kalmak istersem?

Henüz menopoza girmediniz ve gelecekte çocuk sahibi olmak istiyorsanız, tedaviye başlamadan önce doktorunuza bildirmelisiniz. Vajinal kanser tedavisi sonrası hamile kalmak mümkündür. Ancak histerektomi veya bazı radyoterapi ve kemoterapi türlerinden sonra hamile kalmak mümkün değildir.

Başka ne yapmalıyım?

Kontrol ve testlerinize dikkat etmelisiniz. Tedavi sırasında yaşadığınız herhangi bir yan etki veya probleme dikkat etmelisiniz.

Vajinal kanser tedavisi öncesi, hangi tedavinin uygulanacağı gibi seçimler yapılmalıdır. Karar verirken:

  • Bu tedavinin faydaları nelerdir? Yaşamımı uzatır mı? Belirtileri azaltacak mı önleyecek mi?
  • Bu tedavinin dezavantajları nelerdir?
  • Bu tedaviden başka seçenekler var mı?
  • Bu tedaviyi yaptırmazsam ne olur?

UpToDate

Posted in: