Hipertiroidi ve Hamilelik

Temel

Hipertiroidizm nedir?

Hipertiroidizm, çarpıntı, titreme veya endişeye neden olabilen bir durumdur. Boyunda tiroid adı verilen bir bezin aşırı hormon salgılamasından kaynaklanır. Bu bez, vücudun enerjiyi nasıl kullandığını ve depoladığını kontrol eden tiroid hormonunu üretir.

Tiroid Bezi

Tiroid, boynun ortasında bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Larinksin hemen altında bulunur. Tiroid, vücudun enerjiyi nasıl kullandığını ve depoladığını kontrol eden T3 ve T4 adı verilen iki hormon üretir. Paratiroid bezleri tiroidin arkasında bulunan 4 küçük bezdir. Kandaki kalsiyum miktarını kontrol etmeye yardımcı olan paratiroid hormonu adı verilen bir hormon üretirler.

Hipertiroidizm, tiroid bezinin gereğinden fazla tiroid hormonu üretmesidir.

Ya hipertiroidim var ve hamile kalmak istersem?

Hipertiroidiniz varsa ve hamile kalmak istiyorsanız, gebelik başlamadan önce hormon miktarlarınız normal olacak şekilde ilaç dozlarınız ayarlanmış olmalı.

Hamile olmayan bir kişide hipertiroidizm tedavisi:

  • İlaçlar
  • Radyoaktif iyot. Bu, hap olarak ağızdan alınır. Az miktarda radyasyon içerir.
  • Tiroid bezinin bir kısmını veya tamamını çıkarmak için ameliyat

Tedavi şekli birçok faktöre bağlıdır.

Gebelikten önce hipertiroidizmi tedavi etmek en iyisidir. Hipertiroidiniz tedavi edilirse, hamilelik sırasında bunun için ilaç almanıza gerek kalmaz.

Radyoaktif iyot tedavisi gören veya ameliyat olanların hamile kalmadan önce en az 6 ay beklemesi gerekir. Tiroid bezinin yeterli tiroid hormonu üretip üretmediğini kontrol etmek için yeterli zaman olmalıdır. Radyoaktif iyot veya ameliyatla tedavi edilenler, tedaviden sonra çok az tiroid hormonu üretir.

Bu bir problemdir çünkü düşük tiroid hormonu olan kadınlar hamile kalmakta zorlanabilir. Ayrıca, düşük tiroid hormonu, hamileliğin erken döneminde bebeğinin gelişimini kötü etkiler. Yeterli tiroid hormonu üretimi yoksa hormon ilaç olarak verilmelidir.

Hamilelik sırasında hipertiroidi başlarsa ne olur?

Hamilelik sırasında hipertiroidi başlarsa, sebebi araştırılır. En yaygın 2 neden:

  • Graves hastalığı
  • hCG aracılı hipertiroidizm. Buna hCG (insan koryonik gonadotropini) adı verilen bir gebelik hormonu neden olur.
Graves Hastalığı

Hipertiroidizm, tiroid bezinin “aşırı aktif” olması ve çok fazla tiroid hormonu üretmesidir. Bu, boyunda “guatr” adı verilen bir şişmeye neden olabilir. Hipertiroidizm, Graves hastalığından kaynaklanıyorsa, gözler iri ve çıkıntılı görülür.

Nedeni anlamak için bazı kan testleri yapılır.

Hipertiroidizm hamileliği nasıl etkiler?

Hafif hipertiroidizm genellikle anne ve bebeği için soruna neden olmaz. Ancak şiddetli hipertiroidizm tedavi edilmezse sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar:

  • Çarpıntı veya preeklampsi
  • Erken doğumveya düşük

Gebelikte oluşan hipertiroidi nasıl tedavi edilir?

Tedavi, hipertiroidizme neyin sebep olduğuna ve ne kadar ciddi olduğuna bağlıdır.

  • hCG aracılı hipertiroidizm genellikle tedavi edilmez. Bu durum genellikle hamilelik devam ederken kendi kendine geçer.
  • Graves hastalığından kaynaklanan hafif hipertiroidizm de genellikle tedavi edilmez. Ancak düzenli kan testleri ile tiroid hormon seviyeniz izlenmelidir.
  • Graves hastalığından kaynaklanan şiddetli hipertiroidizm tedavi gerektirir. Tedavi, tionamidler adı verilen ilaçlarla yapılır. Bazı ilaçlar hamilelik sırasında belirli zamanlarda doğum kusurlarına neden olabileceğinden gebelik boyunca ilaçlar değiştirilebilir.

Testler gerekli mi?

Hamilelik sırasında, tiroid hormon seviyenizi düzenli olarak kontrol etmek için kan testleri yaptıracaksınız.

Graves hastalığı olan anne adaylarının bebeklerinde hipertiroidi olup olmadığı kontrol edilir. Nadir de olsa, bebekte hipertiroidi görülebilir. Bunun için kan testleri ve ultrason yapılır. Bebeğinizde hipertiroidi varsa, ilaç kullanmanız gerekebilir.

Graves hastalığı olanlar, doğumdan sonra tiroid hormon düzeylerini kontrol etmek için sık sık kan testleri yaptırmalıdır. Bunun nedeni, hastalığın tekrarlayabilmesidir.

Vajinal doğum yapabilir miyim?

Çoğu anne vajinal doğum yapabilir.

Bebeğimi emzirebilir miyim?

Bebeğinizi emzirebilirsiniz. Ancak, emzirirken ilaçlarınızın güvenli olduğundan emin olmalısınız.

Bebeğim sağlıklı olacak mı?

Bebeğinizin sağlıklı olma ihtimali yüksektir. Nadir durumlarda, Graves hastalığı olan kadınlardan bebeklerde de hipertiroidizm olabilir. Bu durumu kontrol etmek için bebeklere doğumdan sonra kan testleri yapılır.

UpToDate

Posted in: