İnsan Papilloma Virüsü (HPV)

Temel

İnsan papilloma virüsü nedir?

İnsan papilloma virüsü (HPV) cilt siğili, genital siğil ve bazı kanser türlerine neden olabilen bir virüstür.

HPV’nin birçok türü vardır. Farklı türleri farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sayfada, cinsel yolla yayılan HPV türleri anlatılmaktadır.

HPV nasıl bulaşır?

HPV cilde doğrudan temas yoluyla bulaşır. Bu temas çoğunlukla oral, vajinal veya anal seks yoluyla olur. HPV, cinsel ilişkiye girmeden yakın genital-genital temas yoluyla da yayılabilir.

Çok seks partneri olan kişilerin HPV enfeksiyonu kapma riski daha yüksektir. HPV taşıyan birçok kişi enfeksiyon taşıdığını bilmez. Bu nedenle, farkında olmadan yayılması kolaydır.

HPV enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Bazı HPV türleri genital siğillere neden olur. Ancak HPV ile enfekte oldan pek çok kişide herhangi bir belirti görülmez. Çoğu zaman, enfeksiyon kendi kendine iyileşir. Ancak bazı insanlarda enfeksiyon kaybolmaz. Bu durumda, sorunlara yol açabilir.

HPV enfeksiyonu riskleri nelerdir?

Uzun süreli HPV enfeksiyonu süren kişilerin başka sağlık sorunları yaşama riski daha yüksektir. Bazı HPV türleri, ciddi sorunlara neden olabilir. Örneğin:

  • Cinsel organlardaki HPV enfeksiyonu, serviks (rahim ağzı), vajina veya penis (penis) kanserine neden olabilir. Bazı HPV türleri genital siğillere neden olabilir.
  • Anüs çevresindeki HPV enfeksiyonu anüs kanserine neden olabilir.
  • Ağız ve boğazdaki HPV enfeksiyonu ağız ve boğaz kanserine neden olabilir

Bu sorunlar genellikle ilk kez bulaşmadan yıllar sonra ortaya çıkar.

HPV için bir test var mı?

Bazı HPV türleri için testler vardır. Genital siğiliniz varsa, bu HPV enfeksiyonunuz olduğu anlamına gelir. Bu, kansere yol açan tip HPV değildir.

Serviksi olan herkes rahim ağzı kanseri taramasından geçmelidir. 21 yaşından itibaren düzenli olarak Pap testi (smear) alınmalıdır. Bu smearden HPV için de test yapabilirler. Rahim ağzı kanserini taramak için tek başına HPV testi kullanılabilir.

Kadın İç Üreme Organları

Kadın iç üreme organları

Erkeklerde genital, ağız veya boğaz HPV enfeksiyonunu kontrol etmek için herhangi bir test yoktur.

HPV enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

HPV, ilaçla tedavi edilemez.

HPV enfeksiyonu ciddi bir soruna yol açarsa tedavi seçenekleriniz olacaktır.

HPV önlenebilir mi?

HPV’ye karşı korunmanın en iyi yolu HPV aşısı olmaktır. Aşı, HPV ile enfekte olmadan önce işe yarar. Bu yüzden genç yaşta aşı olmalısınız. Çocuklar, 11 ila 12 yaş arasından itibaren aşı olmalıdır. Ancak 9 yaşından 26 yaşına kadar yapılabilir. Bazen aşı yaşlılara da yapılabilir.

Aşı, rahim ağzı ve vajina kanserine, diğer kanser türlerine ve genital siğillere neden olan HPV türlerini önlemede çok iyidir.

Aşı mükemmel değildir. Aşı olan kişiler de HPV enfeksiyonu kapabilir. Ancak yine de HPV riskini azaltmanın en iyi yolu aşıdır.

Prezervatif HPV’ye karşı tam koruma sağlamaz. Bunun nedeni, virüsün prezervatifle kaplanmayan deride yaşayabilmesidir. Ancak prezervatif, kendinizi cinsel yoluyla bulaşabilecek diğer hastalıklara karşı korumanın hala önemli bir yoludur.

Human Papilloma Virus (HPV) Aşısı (Temel)

Anogenital Siğiller (Temel)

Rahim Ağzı Kanseri (Temel)

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlarda Tarama (Temel)

Rahim Ağzı Kanseri Tarama Testleri (Temel)

İnsan Papilloma Virüs (HPV) Aşısı (Ayrıntılı)

Rahim Ağzı Kanseri Taraması (Ayrıntılı)

Kadınlarda Genital Siğil (Ayrıntılı)

Erken Evre Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi (Ayrıntılı)

UpToDate

Posted in: