Rahim Ağzı Kanseri

Temel

Rahim ağzı kanseri nedir?

Serviks, rahmin vajina ile birleştiği alt kısmıdır. Rahim ağzı kanseri, rahim ağzındaki anormal hücreler kontrolden çıktığında meydana gelir. Rahim ağzı kanseri erken saptanırsa başarı ile tedavi edilebilir.

Kadın İç Üreme Organları

Kadın iç üreme organları

Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?

Rahim ağzı kanseri erken dönemde herhangi bir belirti göstermez. İlerlediğinde, vajinal kanamaya neden olabilir:

  • Adet dışı
  • Cinsel ilişki sonrası
  • Menopoz sonrası

Bu belirtiler kanser dışında başka sorunlardan da kaynaklanabilir.

Rahim ağzı kanseri için bir test var mı?

Rahim ağzı kanserini taramak için bir Pap testi (Pap smear) kullanılır. İnsan papilloma virüsü (HPV) test, yapılabilir. HPV, rahim ağzı kanseri riskini artırır.

Test yapılırken spekulum adı verilen bir cihaz kullanarak vajinanızın içine bakılır. Daha sonra serviksten sıvı almak için küçük bir fırça kullanılır. Pap testi, hücrelerin anormal olup olmadığını görmek için sıvıya mikroskop altında bakılır. HPV testi için de bu sıvı kullanılabilir. Yaşınıza ve geçmişte yaptırdığınız herhangi bir teste bağlı olarak, sadece Pap testi, sadece HPV testi veya her ikisini birden yapılabilir.

Test sonuçları anormal ise, biyopsi yapılır. Biyopsi sırasında, rahim ağzından anormal görünümlü alandan küçük bir doku parçası alınır. Biyopsi sırasında rahim ağzını daha iyi görmek için kolposkop kullanır.

Bazen rahim ağzında kanser olmayan ancak kansere dönüşme riski yüksek hücreler bulunur. Bu kanser öncesi hücreler görülürse, kansere dönüşmesini önlemek için doku çıkarılabilir. Ya da bu hücreleri zaman içinde kanserleşip kanserleşmediğini görmek için yakından izlenebilir.

Rahim ağzı kanseri nasıl evrelenir?

Kanser evrelemesi, bir kanserin ne kadar yayıldığını öğrenmelerinin bir yoludur.

Sizin için doğru tedavi, büyük ölçüde kanserinizin evresine, yaşınıza ve sağlık durumunuza bağlı olacaktır. Tedavin, gelecekte hamile kalmak isteyip istemediğinize de bağlıdır.

Rahim ağzı kanseri nasıl tedavi edilir?

Rahim ağzı kanseri farklı şekillerde tedavi edilebilir.

  • Ameliyat. Bazı vakalar, kanseri çıkarmak için ameliyatla tedavi edilir. Farklı ameliyat türleri:
    • Rahim ağzı, rahim ve vajinanın üst kısmının alınması. Buna radikal histerektomi denir.
    • Rahim ağzının tamamının veya bir kısmının alınması ancak rahmin yerinde bırakılması. Bu tür ameliyatlar sadece özel durumlarda yapılır.
  • Radyasyon tedavisi. Radyasyon kanser hücrelerini öldürür.
  • Kemoterapi. Kemoterapi, kanser hücrelerini öldüren veya büyümelerini durduran ilaçlarla yapılır. Rahim ağzı kanseri tedavisinde genellikle radyasyon tedavisi ile aynı zamanda kemoterapi uygulanır.
Radikal Histerektomi

Radikal histerektomi sırasında, rahim ve rahim ağzını, rahim ve rahim ağzı çevresindeki dokunun bir kısmını ve vajinanın bir kısmını çıkarır. Yumurtalıkların alınması her zaman gerekli değildir. Ameliyat genellikle açık cerrahi ile yapılır. Ancak “laparoskopik” olarak da yapılabilir. Laparoskopik histerektomi yapmak için, karna açılan küçük bir delikten küçük bir kamera ve aletler sokulur. Daha sonra vajina yoluyla rahim ve diğer dokuları çıkarır.

Ya bir gün hamile kalmak istersem?

Bebek sahibi olmak istiyorsanız, tedaviye başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Uygulanan tedaviye bağlı olarak, rahim ağzı kanseri tedavisi sonrası hamile kalabilirsiniz. Hamile kalmak istiyorsanız, tedaviyi bitirdikten sonra denemeye başlamadan önce genellikle 6 ila 12 ay beklemeniz gerekir. Bunun nedeni, vücudunuzun iyileşmek için zamana ihtiyacı olmasıdır.

Histerektomi veya belirli radyasyon veya kemoterapi türleri uygulanmışsa, sonrasında hamile kalmanız mümkün olmaz.

Tedaviden sonra ne olur?

Tedaviden sonra, kanserin tekrarlayıp tekrarlamadığını görmek için sık sık kontrole gitmelisiniz. Takipte, muayene ve Pap testi yapılır. Bazen röntgen ve diğer görüntüleme yöntemleri de uygulanabilir.

Kanser tekrarlar veya yayılırsa ne olur?

Kanser tekrarlar veya yayılırsa, tekrar ameliyat, radyasyon veya kemoterapi gerekebilir.

Başka ne yapmalıyım?

Ziyaretler ve testler hakkında talimatlara uymanız önemlidir. Tedavi sırasında yaşadığınız herhangi bir yan etki veya problem hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.

Rahim ağzı kanseri tedavisi, hangi tip ameliyatın yapılacağı gibi birçok seçim yapmanızı gerektirir.

Tedavi uygulanacağında, şunu sorun:

  • Bu tedavinin faydaları nelerdir?
  • Daha uzun yaşamamı sağlar mı?
  • Belirtileri azaltacak mı yoksa önleyecek mi?
  • Bu tedavinin dezavantajları nelerdir?
  • Bu tedaviden başka seçeneğim var mı?
  • Bu tedavi uygulanmazsa ne olur?

Rahim ağzı kanseri önlenebilir mi?

Hemen hemen tüm rahim ağzı kanserine, cilt cilde temas veya cinsel yolla yayılan HPV (insan papilloma virüsü) neden olur. HPV ile enfekte olmayı önleyen aşılar bulunmaktadır. Bu aşı hem erkekler hem de kadınlara uygulanabilir. Cinsel hayat başlamadan önce aşı olmak, en iyi sonucu verir. Ancak cinsel hayatı olan birine de aşı yapılabilir. Kanser öncesi hücreler saptandığında tedavi etmek, rahim ağzı kanserine dönüşmesini engelleyebilir.

Vajina Kanseri (Temel)

İnsan Papilloma Virüsü (HPV) (Temel)

Rahim Ağzı Kanseri Taraması (Ayrıntılı)

Serviksin Kanser Öncülü Lezyonlarının Tedavisi (Ayrıntılı)

Kolposkopi (Ayrıntılı)

Erken Evre Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi (Ayrıntılı)

Erken Evre Rahim Ağzı Kanserinde Doğurganlığın Korunması (Ayrıntılı)

Smear Testinde Yüksek Dereceli veya Glandüler Hücre Anormalliklerinin Takibi (Ayrıntılı)

İnsan Papilloma Virüs (HPV) Aşısı (Ayrıntılı)

UpToDate

Posted in: