Emzirme Döneminde Sağlık ve Beslenme

Temel

Emzirirken daha fazla yemem gerekiyor mu?

En önemli şey sağlıklı beslenmek. İhtiyacınız olan kalori miktarı yaşınıza, kilonuza, boyunuza ve ne kadar aktif olduğunuza bağlıdır. En az 6 ay emzirirseniz, emzirme hamilelikten sonra kilo vermenize yardımcı olabilir.

Emzirirken daha fazla su içmem gerekir mi?

Emzirirken yeterince sıvı içtiğinizden emin olmak önemlidir. Yeterince içtiğinizden emin olmak için, her susadığınızda için. Ağız kuruluğu veya koyu renkli idrarınız varsa, muhtemelen daha fazla su içmeniz gerekir. Emzirirken yakınınızda su veya başka bir sağlıklı içecek bulundurmanız yararlı olabilir.

Emzirirken vitamin almam gerekir mi?

Bu, her zamanki diyetinizin nasıl olduğuna bağlıdır. Et ve balık yerseniz, günlük vitamin almanıza gerek yoktur. Ancak vegan bir diyet yapıyorsanız (et, tavuk, balık, yumurta veya süt ürünleri hariç), B12 vitamini içeren günlük bir vitamin almalısınız. Ekstra vitaminler

Bazen demir takviyesi alınması gerekir. Doğum sonrası anemi varsa veya diyetiniz demir açısından yetersizse, demir takviyesi gereklidir.

Her gün yeterli kalsiyum ve D vitamini aldığınızdan emin olmak önemlidir. Kalsiyum ve D vitamini kemiklerinizi güçlü tutmanıza yardımcı olur. Farklı yiyecek ve içeceklerde kalsiyum ve D vitamini bulunur. Ancak çoğu anne diyetlerinden yeterince kalsiyum ve D vitamini alamaz. Bu nedenle, günde 3 porsiyondan fazla süt içmiyorsanız, ek almanız gerekecektir.

Kalsiyum ve D vitamini içeren yiyecek ve içecekler

Kalsiyum açısından zengin besinler arasında dondurma, soya sütü, ekmek, lahana, brokoli, süt, peynir, süzme peynir, badem, yoğurt, yemeye hazır tahıllar, fasulye ve tofu bulunur. D vitamini açısından zengin besinler arasında süt, güçlendirilmiş bitki bazlı “sütler” (soya, badem), konserve ton balığı, morina karaciğeri yağı, yoğurt, yemeye hazır tahıllar, pişmiş somon, konserve sardalya, uskumru ve yumurta bulunur. Bu yiyeceklerden bazıları her ikisi açısından da zengindir.

Emzirirken kaçınmam gereken yiyecekler var mı?

Emzirirken bazı balık türlerinden kaçınmalısınız. Bunun nedeni, bazı balık türlerinin içlerinde çok fazla cıva bulunmasıdır. Civa anne sütünden bebeğe geçebilir. Bebeğin beyni ve sinir sistemi ile ilgili sorunlara neden olabilir. Çok fazla cıva içeren balıklar şunları içerir:

  • Köpekbalığı
  • Kılıç Balığı
  • Kral uskumru
  • Çini balığı

Diğer balık türleri ve deniz ürünleri bu kadar cıva içermez. Aslında bunlar hem siz hem de bebeğiniz için sağlıklıdır. Bu tür balıkları ve deniz ürünlerini haftada 2 kez yemelisiniz:

  • Karides
  • Konserve ton balığı
  • Somon
  • Yayın balığı

Emzirirken kaçınmam gereken ilaçlar var mı?

Duruma göre değişir. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza bildirin. Emzirirken bu ilaçların güvenli olduğundan emin olmanızı sağlayabilir.

Bazı ilaçlar vücudunuzun ürettiği anne sütü miktarını etkiler. Herhangi bir yeni ilaç almadan önce doktorunuzla konuşmanız iyi bir olur.

Emziriyorsam kafein içebilir miyim?

Kafein anne sütünden bebeğinize geçebilir. Bazı bebekler kafeinden dolayı huysuzlaşabilir veya uyumakta zorluk çekebilir. Emzirirken günde 2 veya 3 fincandan fazla kahve içmemenizi önerilir.

Emziriyorsam alkol alabilir miyim?

Anne sütünden bebeğinize bir miktar alkol geçer. Alkol aldıktan sonra vücudunuzun alkolden kurtulması yaklaşık 2 saat sürer. Bu nedenle, tek bir kadeh şarap kadar alkol içeren bir içkiyi ara sıra içebilirsiniz. Emzirmeden önce alkol aldıysanız 2 saat bekleyebilirsiniz.

Emziriyorsam sigara içebilir miyim?

Sigaradan kaçınmalısınız. Aslında, yeni doğmuş veya bebeği olan herkes sigarayı bırakmalıdır.Ebeveynleri sigara içen bebeklerde uyku sorunu, solunum problemleri, akciğer enfeksiyonları ve kulak enfeksiyonları riski artar. Ani bebek ölümü sendromu riski de yüksektir. Bu, 1 yaşından küçük bir bebeğin bilinmeyen bir sebep olmadan ani kaybıdırr.

Sigara içmek, vücudunuzun yaptığı süt miktarını da azaltabilir.

Emzirirken marihuana veya kenevir kullanabilir miyim?

Emziren kişiler bebek için zararlı olan yasa dışı uyuşturucuları kullanmamalıdır. Esrar (diğer esrar türleri ile birlikte) bazı ülkelerde yasaldır, ancak emziriyorsanız bundan kaçınılmalıdır. Bebeklerde bazı sorunlara yol açabilir. Emziriyorsanız, marihuana ve diğer kenevir ürünlerini kullanmayın.

Emzirme (Temel)

Emzirmeye Karar Vermek (Temel)

Memeden Kesme (Temel)

Yaygın Emzirme Sorunları (Temel)

Kemik Sağlığı İçin Kalsiyum ve D Vitamini (Temel)

Emzirme Döneminde Sağlık ve Beslenme (Ayrıntılı)

Emzirme Rehberi (Ayrıntılı)

Emzirmeye Karar Vermek (Ayrıntılı)

Kemik Sağlığı İçin Kalsiyum ve D Vitamini (Ayrıntılı)

UpToDate

Posted in: